Gość Hubo Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 Witam ! mam pewien problem z chamulcami i nie mam pojecia co może być przyczyną a wyglądało to tak. Ruszyłem rano spod domu pierwsze hamowanie przed hopką i prawie zero skuteczności hamulców. Drugie hamowanie efekt odwrotny tzn. hamulec działa tak że samochód staje odrazu w miejscu tak że aż wszystko zgrzyta tak jakby ktoś kłode podrzucił lub krawężnik.... Przy następnym hamowaniu naciskam już bardzo delikatnie pedał hamulca tocząc się może 10 km/h i znowu to samo zgrzyt i gwałtowne zatrzymanie w miejscu. Potem zawróciłem do domu i przy którymś kolejnym hamowaniu ten nieprzyjemny efekt zniknął i samochód hamuje normalnie. mam teraz pewne obawy co do bezpiecznej jazdy samochodem, bo jakby coś takiego zrobiło się przy większej szybkości... Czy spotkaliście się z czymś podobnym? za wszelkie sugestie z góry dziękuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 klocki sprawdziles ?? zgrzytanie wskazuje na klocki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hubo Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 jeszcze nie sprawdziłem. to się stało dziś rano a teraz siedze wpracy. Dopiero popołudniu się zabiore.. a wcześniej prubuje dowiedziec się czegoś. Jeżeli klocki to co konkretnie może się dziać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krawczynski Marcin Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 ja obstawiam klocki :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 mogly sie zuzyc i poprostu zle sie ukladaja w zaciskach, mogla odpasc ta czesc cierna od tej blachy ktora trzyma. moze byc tez problem z tloczkami, moze sie blokuja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarkk Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 Jeżeli klocki to co konkretnie może się dziać? Może się po prostu kończą. Ściągnij koło i popatrz na ich grubość, warto przy okazji rzucić okiem na tarczę, czy aby nie jest już lekko zjechana, przez co ma rant w koło, który może dotykać klocka. Ale jest jeszcze inna opcja. Po postoju zwłaszcza w zimie gdzie dużo jest soli itp.,itd., tarcze lekko zachodza rdzą i przez to kilka pierwszych hamowań jest zazwyczaj ostrzejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hubo Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 Klocki napewno dzisiaj sprawdze, ale co może być nie tak z klockami? źle się ustawiają - dlatego coś blokuje? lub spytam inaczej... dlaczego podejrzewacie klocki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hubo Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 ok, dzięki za podpowiedzi.... może faktycznie już są troche zjechane... jakiś czas temu sprawdzałem tył i tam właśnie blszka odpadła od jednego z klocków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 z doswiadczenia pewnie ci sie skonczyly i stad ten zgrzyt (ociera nie czesc ta ktora sie sciera tylko blacha), jesli sa juz bardzo cienkie moga sie krzywo w zacisku ulozyc, do tego jesli masz juz lekko zuzyte tarcze i sa na nich ranty to wtedy taki zuzty klocek nie przylega dokladnie i wychodzi zgrzyt i kiepskie hamowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seba.boss Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 niechce cie martwic ale jezeli trze juz blacha z klockow o tarcze to tarcze raczej tez bedziesz musial wymienic (sprawdz jak wygladaja tarcze) pzd Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 no jak za dlugo tak nie jezdzil i nie hamowal osto to jeszcze da rade... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hubo Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 tarcze powinny być w dobrym stanie... jak zmieniałem opony na zime to wyglądały dobrze... w ostatnich tygodniach raczej nie było możliwości ostrego hamowania.. jak nie śnieg to marznący deszcz.... więc raczej ostraożnie :wink: Ciekawe jest to że przy hamowaniu nie słychać piszczenia, typowego dla zużytych klocków... Nie mam innego wyjścia jak wymienić klocki i zobaczyć co się potem będzie działo... Jeszcze raz dzięki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 moze sie tez okazac ze to zatarte tloczki.... ale najpierw wymien klocki i sprawdz tarcze, ale nie tylko od zewnatrz ale zobacz tez reka od wewnetrznej strony. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupii Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 moze sie tez okazac ze to zatarte tloczki.... Witam. Ja niedalej jak tydzień temu przerabiałem ten własnie temat. Ale u mnie po przejechaniu ok 10 km nie można było do koła sie dotknąc. Zdjąłem koło a następnie zacisk i okazało się że osłona gumowa tłoczka jest pęknięta. Doraznym srodkiem okazał się WD40. Ale to tylko aby dojechać po niezbędne części do sklepu (tu wielkie podziękowania dla klubowiczki Monii za zainteresowanie i sprowadzenie odp. częsci). Teraz już wszystko poskładane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi