Guest EMILIO Posted February 15, 2006 Share Posted February 15, 2006 witam wszystkich !! mam problem dzis rozleciala mi sie pokrywa filtru powietrza !! wcisnołem gaz i nagle usłyszałem małe bum pod maska kiedy sprawdziłem okazało sie ze pokrywa filtru pow pekła !! kontaktowałem sie z gosciem ktory zakladam mi instalacje lpg i powiedzial ze to nie wina instalacji tylko trzeba szukac czegos w elektryce i powiedzial ze moze byc tak ze jest przebicie na swiecach moze kable albo cewka !! i przez to gaz spala sie w kolektorze dolotowym !! spotkal sie ktos z was z czyms takim ?? jaka przyczyna ?? HELP :cry: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest cornholio78 Posted February 15, 2006 Share Posted February 15, 2006 słaba iskra spowodowana słabymi (zużytymi) świecami, lub przewodami, lub cewką, lub kopułką zapłonu. Możliwe że dawka gazu jest za mała i zapala się w złym momencie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Mauzer Posted February 15, 2006 Share Posted February 15, 2006 zdecydowanie przyjrzyj się temu co napisał cornholio78, chyba że niedawno zakładałeś instalkę lpg, wtedy za jaja gazowników, a gazik rozsadza filterki i kolektorki nie od dzisiaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomaszek Posted February 15, 2006 Share Posted February 15, 2006 Miałem to samo! Skład mieszanki był oki! a jednak rąbnęło Wymieniłem kable WN, kopułkę i palec pomogło :!: Przy okazji poprawiły się osiągi :wink: Do gazu elektryka musi być w idealnym stanie :!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest darecki Posted February 15, 2006 Share Posted February 15, 2006 Zgadzam się z przedmówcami... ale gazownik powinien zamontować spec. klapkę na sprężynce, która po strzale podnosi się . Mam takową i po strzale obudowa ocalała, jedynie góra wypieła się z zatrzasków. Wymieniłem przewody, kopułkę i palec oraz świece ...jak ręką odją. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest EMILIO Posted February 16, 2006 Share Posted February 16, 2006 dzieki panowie za rady !! bede musial sprwadzic elektryke i mam nadzieje ze to tylko to !! jakie swiece montujecie moj smiga teraz na NGK !! pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest fir Posted February 16, 2006 Share Posted February 16, 2006 Co do świec to poszukaj na forum. Bardzo obszernie opisane. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coobcio Posted February 16, 2006 Share Posted February 16, 2006 na gaziku to normalne ze co chwila coś peirdolnie - mowa o I lub II instalacji przy neij trzeba wyjątkową uwagę poświęcac przewodą oraz świecą zapłonowym. Swoją drogą ciekawe czy przeplywomierz poweitrza nie ucierpiał... Ps. jakby co to mam taką puksze filtra poweitrza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest wladis_20 Posted February 17, 2006 Share Posted February 17, 2006 Ostanio też mi coś strzeliło ale naweet niewiem kiedy i przy wymianie żarówki zauważyłem że zapinki na pokrywie filtra sąodpięte ale sama pokrywa nie ucierpiała bo gazownicy założyli takie coś na sprężynce i to się swobodnie unosi pod wpływegm większego ciśnienia. A tak poza tym mam kilka pytań Jaki jest mniej więcej koszt wymiany przewodów WN kopułki i palca bo świece wymieniałem jakieś 3 miechy temu (5-6 tyś km). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest cornholio78 Posted February 17, 2006 Share Posted February 17, 2006 mamy zgadywać w jakim aucie? :roll: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg76 Posted February 17, 2006 Share Posted February 17, 2006 witam wszystkich !! mam problem dzis rozleciala mi sie pokrywa filtru powietrza !! wcisnołem gaz i nagle usłyszałem małe bum pod maska kiedy sprawdziłem okazało sie ze pokrywa filtru pow pekła !! kontaktowałem sie z gosciem ktory zakladam mi instalacje lpg i powiedzial ze to nie wina instalacji tylko trzeba szukac czegos w elektryce i powiedzial ze moze byc tak ze jest przebicie na swiecach moze kable albo cewka !! i przez to gaz spala sie w kolektorze dolotowym !! spotkal sie ktos z was z czyms takim ?? jaka przyczyna ?? HELP :cry: wlasnie za to kocham instalacje gazowe sa takie nieprzewidywalne :!: jak kobiety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coobcio Posted February 17, 2006 Share Posted February 17, 2006 Greg76 - męski dowcip, może jak sie zaklada gazik to się dostaje pingwina z madagaskaru w cenie takiego co robi K-BUM kable od Janmorów po NGK to wydatek ok 100-250zł kopulka wraz z palcem musiż wydać 100-120zł... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dejw1 Posted March 21, 2006 Share Posted March 21, 2006 Miałem ten problem, pogubiłem tylko zatrzaski pokrywy. Majster od LPG wstawił mi klapkę ze sprężyną w pokrywie filtra, wyregulował instalację i nie było problemu, choć kilka razy miałem "wybuch". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts