Gość bartek_almera Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Witam, Mama almere 2,2Di 2000 rok. Pyt 1) Czy w tym aucie jest komputer pokladowy, bo ja nie moge znalezc zadnego przycisku, a to co jest przy zegarach zmienia wylacznie czas no i przejechane kilometry itd? Pyt 2) Czy Wy tez macie ciezko dzialajaca skrzynie biegow? Chodzi mi o to ze biegi trzeba wkladac bardzo precyzyjnie, a jak naprzyklad redukuje bieg z 3 na 2 to trzeba troche wiecej sily Pyt 3) Jakie ma oznaczenie moja almera N15 czy N16? Dzieki za odpowiedzi, czekam z niecierpliwoscia na odpowiedzi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mind Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Ad 1. Z opisu który przesyłasz wnioskuję, że komputera pokładowego nie masz. Ad 2. Jeśli skrzynia działa ci ciężko to polecam abyś skontrolował olej. Fakt że skrzynie w Almerach nie należą do najlżej pracujących ale nie jest źle. Może tylko to twoje subiektywne odczucie. Ja od zawsze mam problemy z wstecznym. Jeśli masz możliwość wsiądź do jakiejś innej Almery i zobacz jak tam wchodzą biegi. Ad 3. Twoja Almera to model N16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek_almera Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Mind dzieki za blyskawiczna odpowiedz!!!! Na forum przeczytalem ze jezeli skrzynia ciezko chodzi to nalezy wymienic olej, myslisz ze to mogloby pomoc. Ile kosztuje taka operacja zmiany oleju w skrzyni - nie chce zeby dotykal sie jakis rzeznik wiec nie wiem tez gdzie taka usluge wykonac. Myslalem o tym zeby zmieniac olej i filtry w shell autoserv, ale podejrzewam ze wymiana oleju w skrzyni bedzie tam droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mind Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Moje doświadczenia są takie, że na fitrach i olejach oszczędzać nie warto. Ja już miałem nauczkę ze swoim - na skutek zastosowania taniego filtra powietrza padł prawdopodobnie przepływomierz. Moja rada jest następująca: jeśli kupiłeś używane auto i zamierzasz nim trochę pojeździć to wymień wszystkie płyny eksploatacyjne i filtry i stosuj takie jak przykazuje producent. Będziesz wiedział czym jeździsz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.