Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11] - Uzkodzony wskaźnik poziomu paliwa

Gość emir
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dokladnych ogledzinach mam uszkodzony wskaznik poziomu paliwa - a raczej caly licznik. Mianowicie mam taki objaw po wlaczeniu zaplonu wskaznik wychyla sie i staje gdzies na 1/3 poziomu paliwa w baku, nie zaleznie czy jest pelny czy pusty :shock: Natomiast rezerwa zaswieca sie normalnie ( na szczescie) :D

Do tego co doszedlem to to ze sygnal z baku ktory wchodzi do licznika jest prawidlowy, natomiast juz w samym liczniku jest do bani. Sygnaw wchodzi do ukladu scalonego i juz zniego na wskaznik nie wychodzi - wynik jej "0" - doslownie zero :shock: :sad: .

Wiec juz nie wiem co z tym robic chyba caly licznik jest do wymiany. Moze cos poradzicie !!! Wymiana na identyczny (temperatura, czas, data) czy moze ten z opcja komputera pokladowego (bedzie dzialac w 100%) ?? A moze jakis dodatkowy wskaznik ???

Gość Stranger

Masz dwie opcje. Albo założyć, że uszkodzony jest tylko mechanicznie zam wskaźnik poziomu paliwa ( nie wiem czy to jest bezpieczne założenie, nie wiem też jak zweryfikować taką tezę ), wówczas możesz wymienić sam wskaźnik, albo przyjąć tezę że coś jest nie tak w torze elektrycznym od podłączenia wiązki do samego wskaźnika. W takiej sytuacji chyba w grę wchodzi tylko wymiana całego zestawu wskaźników.

Myślę, że powinieneś poszperać na Allegro, ew. poszukać tam ludzi sprowadzających różne szpeje na zamówienie, koszt całej tablicy wskaźników nie powinien przekroczyć 120-150zł.

Gorzej jak okaże się, że przyczyna jest jeszcze gdzieś indziej...

Wiec juz mowie:

1. sygnal czyli pomiar z baku trafia dobry do ukladu scalonego który just umieszczony w liczniku (na srodku)

2. sygnal na 3 nozke wskaznika poziomu paliwa juz nie wychodzi z tego ukladu

3. na moje szczescie wychodzi narazie sygnal okreslajacy rezerwe

Wiec moim zdaniem same wskazniki odpadaja !!! Cos z tym ukladem jest nie tak :?

Gość Stranger
Wiec juz mowie:

1. sygnal czyli pomiar z baku trafia dobry do ukladu scalonego który just umieszczony w liczniku (na srodku)

2. sygnal na 3 nozke wskaznika poziomu paliwa juz nie wychodzi z tego ukladu

3. na moje szczescie wychodzi narazie sygnal okreslajacy rezerwe

Wiec moim zdaniem same wskazniki odpadaja !!! Cos z tym ukladem jest nie tak :?

Wniosek z tego taki, że gdzieś ścieżki Ci nawaliły. Jeśli wiesz które połączenia pełzną do samego wskaźnika, możesz je prześledzić. W innym przypadku chyba niestety cały obwód drukowany na "plecach" zestawu wskaźników nadawałby się do wymiany. Obawiam się jednak, że samego tego elementu nie dokupisz i będziesz musiał kupić cały zestaw wskaźników.

Z uwagi na to że będę też sie zabierał do licznika czy mógłbyś emir podać mi symbol tego scalaka a najlepiej fotkę zegarów od strony druku?

Jeszcze nie wgryzłem się w temat ale wydaje mi się że może to być wina scalaka ew. (co mniej prawdopodobne)jego ponownego zaprogramowania

odnosnie wiadomosci od Stranger-a: plytka jest dwu stronna a sciezka do wskaznika jest cala to raczej scalak padl :sad:

a odnoscie wiadomosci od Andrzej-a: nie mam sily rozbierac 3 raz licznika zeby sprawdzic jaki jest scalak :sad: ale jesli w sobote bede mial czas to sprawdze i podam 8)

Mam jeszcze pytanie: Czy mozna zastosowac licznik ktory ma opcje komputera pokladowe (bedzie dzialac) oraz czy wersja angielska bedzie pasowac. Macie jeszcze jakis namiar do kogos uczciwego i zaufanego ktory sprzedaje uzywane liczniki do primerki :?:

Gość Stranger
Mam jeszcze pytanie: Czy mozna zastosowac licznik ktory ma opcje komputera pokladowe (bedzie dzialac) oraz czy wersja angielska bedzie pasowac. Macie jeszcze jakis namiar do kogos uczciwego i zaufanego ktory sprzedaje uzywane liczniki do primerki :?:

Zastosować licznik z komputerem pokładowym pewnie i można, choć obawiam się że wszystkie niezbędne do działania jego funkcji elementy nie znajdują się w samym liczniku. Przypuszczam, że pełnej funkcjonalności mieć nie będzie.

Co do licznika z angielskiej wersji, to należałoby sprawdzić czy licznik "normalny" jest dokładnie tak samo wyskalowany jak mniejsza skala ( ta w km/h ) na liczniku z UK. Przypuszczam, że tak, ale 100% pewności nie mam.

Przypuszczałem, że zadasz takie pytanie, bo z jakiegoś dziwnego powodu 75% Primerek do rozbiórki w naszym kraju to import z UK ;)

ale widzialem tez liczniki takie jak nasze bez mil :-)) Wiec chyba taki bede szukal

W samochodach z UK? Chyba importowanych do nich przez kanał La Manche ;)

pzd

Gość Stranger
No raczej tak bo kierownice mial z prawej strony i licznik byl jak nasz :razz:

Może angole w ramach "tjuninku" wrzucają sobie takie "cywilizowane" liczniki ;)