Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[K11] 8-9 litrów E95/100km - czy to normalne? jak temu zarad

Guest fizyk
 Share

Recommended Posts

Guest fizyk

Proszę o pomoc. Moja Micra (1.0 KAT) pali ok. 8-9 litrów E95 i nie wiem co może być tego przyczyną.

Na początek postanowiłem zmienić świece. Czy to dobry pomysł?

Jakie świece pasują? Czy Champion RC 9 YCC 4 lub NGK BKR 5 E-11? Jaka jest średnica klucza do odkręcenia świec?

O kurde to dużo i to bardzo !! Mi 1.3 pali 8 litrów w cyklu mieszanym ale gazu. Zalej może na jakiejs lepszej stacji ( ja od kiedy tankuje na Shell to spalanie spadlo o prawie 2 litry na setke :shock: . A może masz po prostu za cieżka noge ? :twisted:

Guest fizyk

:D nie wiem, leje na Jet

zauważyłem jeden objaw, czasem wydaje się że moja pralka/Micra jeżdzi lepiej, a czasem jakby traciła troszkę mocy

Ponawiam pytanko: Jakie świece? Jaki klucz 16 czy 22mm. ?

Guest maacieq

mi paliła i 12 gazu( instalacja za 2000) w dodatku wszystko z nia ok podobna wszyscy mowia tylko parownik leciutko nieszczelny. :roll: klucz 16 polecam :D ale nie wiem czy swiece pomoga

Guest Dariusz Nikiel

U minie w lutym wyszło ponad 9/100. Ale w poprzednim miesiącu spalałem średnio 7,5/100

Dodam, że spalanie dotyczy cyklu mieszanego. Latem spalam około 6/100.

Kilka dni temu pytałem o otwieranie się dużego obiegu chłodzenia silnika, a dokładniej o moment otwarcia termostatu. Moim zdaniem mam uszkodzony termostat i po odpaleniu silnika duży obieg jest otwarty. Silnik ogrzewa się wolniej, a więc dłużej pracuje na ssaniu.

Zobaczymy co będzie po wymianie termostatu. Zmieniam płyn w chłodnicy i przy okazji zmienię termostat. Groszowa sprawa, a może pomóc jeśli faktycznie jest cały czas w stanie otwarcia. Dodam jeszcze, że ostatnio mam ciężką nogę:)

Guest johny_fellow

Hahaha pisałem o ty 100 razy i napisze 101. Moja przy 1.0 pali nawet 10-11l/100. Nie wiem czy jakość paliwa ma coś tu do rzeczy (ale na pewno coś ma) bo jeżdżę tylko na bp Ultimate (98 oktan).

Najważniejsze to ciężar nogi :!: Moja jest ciężka więc sporo pali :D

Guest Snafu

moja k10 1,2l ostatnio spaliła 11l gazu (wcześniej paliła w granicy 8,9 litrów) ale przyznam sie bez bicia że grzebałem przy mikserze :P bo chciałem mieć niezłe przyśpieszenia :D dziś dołożyłem elektronike i zobacze czy coś sie poprawi :D jutro czeka mnie trasa wienc będzie odrazu wiadomo :]

Guest johny_fellow

A kolejna sprawa to, że takie wysokie spalanie obserwuje zimą przy ostrej jeździe, kiedy to włączone są światła, ogrzewanie - to wszystko zwiększa spalanie.

Latem natomiast przy oszczędnej jeździe po mieście schodzę nawet pniżej 6l/100km, za miastem nawet do 4,5l/100km.

Jak jeździłem na Pb95 to maszynka paliła ok.0,5l/100km więcej, chodziła troszkę inaczej. Teraz na Pb98 bp Ultimate silnik chodzi spokojniej, ciszej, bardziej rownomiernie, pali troszkę mniej i jest troszkę mocniejszy. :D

najlepiej opisz swoje spalanie gdzies w kwietniu jak bedzie ok +10-15 stopni C. Jak narazie zapewne gdy naprzykład ośnierzasz auto i drapiesz szyby to masz włączony silnik by szybciej się szyby odmroziły, a co daje, żę nie nabijasz km a silnik cały czas pracuje. MI przez to spalanie wyszło ponad 8l/100 gdzie normalnie mam max 6/100