Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] Korozja przewodów hamulcowych.

Gość piomal

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj rano w drodze do pracy zapaliła mi się kontrolka hamulca. Następnie z każdym hamowaniem pedał wpadał głębiej, więc przestraszyłem się, czy w końcu w ogóle się zatrzymam :shock:

Skierowałem się niezwłocznie do warsztatu.

Diagnoza jednoznaczna - przerdzewiały jeden główny (przód-tył) przewód hamulcowy, a drugi prawie przerdzewiały, więc wytrzyma może miesiąc a może godzinę.

Całość kosztowała mnie 309 zł (z rabatem dla stałego klienta :grin: ) - AUTOMASTER w Gdyni spisał się bez zarzutu. Ale dlaczego kolejny miesiąc muszę wydawać sporo pieniędzy na naprawę bezawaryjnego nissana - tego nie rozumiem :x

Mam coraz większe wątpliwości co do tej bryrtyjskiej jakości...

Na szczęście pozostaje mi jeszcze prawdziwa japońska micra :grin:

309 zł to oni chyba wsadzili ci pozłacane przewody. W pruszkowie jest firma produkująca miedziane przewody hamulcowe. cena 10 zł za metr + 2 zł za zarobienie odpowiednich końcówek. Ostatnio robiłem takie cos w Sunnym N14. Robota trwała ok.2 h a cena........Powiem wymiana przewodów hamulcowych + nowe szczeki + płyn hamulcowy nie kosztowało to 300zł.

Nie pozłacane, tylko miedziane :wink: U nas po 11,40 więc niewiele drożej.

Już wymieniam:

- rurka miedziana 5 - 9,4m 107,16

- złączki 8szt. 11,44

- płyn hamulcowy 485ml 10,45

- wymiana przew. centr. + krótkie tylne 180,00

Razem 309,05.

Niestety, mam do Ciebie trochę daleko, więc pewnie w sumie zapłaciłbym drożej - nawet nie licząc lawety w jedną stronę :wink:

Wybrałem jak mogłem najlepiej - za robotę wzięli po 90zł od strony, trudno się mówi.

• 1 miesiąc temu...
Gość szfystack

bercik czy możesz dać namiary na ten warsztat????

Dziś w moim N14 miałem to samo co piomal. krzykneli mi ok. 150 zł za przewód + 200 za robociznę!!!! szlag mnie trafił i zera mi zaczęły przeskakiwać przed oczyma :(

A jak mi jeszcze magicy powiedzieli że na cały dzień musze furę zostawic :?

Normalnie zachciało mi się powrotu to mojej starej gwiazdki ! Nysa miała być taka bezawaryjna :?

Szfystack, tez zamieniłem Toye na Nysę i nie martw sie - wyjdziesz na swoje - ruda ma swoje prawa i zeżre każde auto - truno - ale hample majš być ok w każdym wozie, wiec nawet jak w merolu by mi się zaczšł kruszyć przewód wymieniałbym w te pady - wóz ma być bezpieczny za wszelkš cenę...

Gość szfystack
- wóz ma być bezpieczny za wszelkš cenę...

i tu się z Tobą zgodzę! nawet jak jeździłem starym wartbim to hamulce zawsz musiały być I klasa! Bo jak Ci silnik stanie, to najwyżej nie pojedziesz... Ale jak nie masz hebli ... uuuuu to może być gorzej....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...