Gość bartek_almera Opublikowano 4 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 Witam, Mam alu-felgi 205/16 chcialem sie dowiedziec czy na felgach 16'' w almerze 2,2Di, 3drz. hatchb., 2000r moge zamontowac kola o rozmiarze 205/55/16? 1) Chodzi o to, czy te opony nie beda obcierac o nadkole? 2) Obecnie jezdze na profilu 50 na letnich oponach i na nierownosciach (kochane drogi) komfort jest minimalny. Czy przy profilu 55 komfort sie zwiekszy i czy drgania beda tlumione? Dziekuje za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek125 Opublikowano 4 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 Mysle ze załozyc mozesz bez problemu, z obcieraniem jest roznie jednym obciera innym nie, nie powinno sie nic dziac.A czy zwiekszy sie komfort z jazdy hmm moze troszeczke napewno, roznica w oponie nie jest ogromna ale zawsze to cos. Jak zalozysz to napisz jk sie jezdzi i czy nie obciera, bo ja na wiosne chce załozyc taki sam rozmiar oponek. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 4 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 Jesli zmiana z 50 na 45 nie daje wielkiej roznicy to tak samo u Ciebie. Mozesz zalozyc "miekka" opone i to da roznice w komforcie ale pamietaj ze wtedy latwiej opone przeciac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość genjusz Opublikowano 4 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 Ja do siebie zalozylem 205/50R15 i nic (cale szczescie) nie obciera, nie wiem jakby to bylo przy 16" ale tan margines musisz zostawic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość USURI Opublikowano 4 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 Zakładanie tak niskich opon na nasze wertept jest dosyć ryzykowne. Myślę że jednak troszkę komfort Ci się poprawi. :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwl Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 a jakie dotychczas miales opony ? bo wysokosc opony nie jest taka sama jesli masz 16tki i 195/55 a 205/55... Ja zalozylem najwezsze 16tki czyli 195/45 ale do N15 i jesli ktos nie uzywa samochodu do rajdow po wertepach i ma czas jezdzic na tyle ostroznie i omijac doly to polecam. Wyglad diametralnie sie zmienia na plus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maro25 Opublikowano 5 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 Ja do siebie zalozylem 205/50R15 i nic (cale szczescie) nie obciera, nie wiem jakby to bylo przy 16" ale tan margines musisz zostawic. to bardzo fajnie tylko ze kolega jezdzi N16stka, jak do N16 zalozysz 205/50R15 to tez nic nie bedzie obcieralo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.