Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Jaki wlać olej do skrzyni biegów?

mmdelphi
 Share

Recommended Posts

Witam

Mojej Primerce niedługo stuknie 240kkm. W związku z tym przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni biegów. Stąd moje pytanie, jaki olej polecacie?

Pozdrawiam

Michał :)

chcesz powiedzieć, że przejechałeś 240 tys km bez wymiany oleju? :-) wlewa się 75w90 shella. To się nazywa chyba shell transaxle czy jakoś tak.

chcesz powiedzieć, że przejechałeś 240 tys km bez wymiany oleju?

Ja przejechałem dopiero 25kkm ale czy poprzedni właściciel wymienał olej w skrzyni biegów to tego nie wiem, więc dla pewności chcę wymienić :)

A przy okazji, czy wiecie ile litrów oleju wchodzi do skrzyni biegów w silniku 2.0 Diesel (CD20)?

Pozdrawiam

Michał

75w90 nie koniecznie shella byle o tych parametrach bo np. mobil czemu nie :wink:

Nie wiem dokładnie ile do skrzyni od diesela ale sądzę że tyle samo czyli 2.8L

Guest mario_k3

czyli 3 literki trzeba kupić

[ Dodano: Pon 13 Mar, 2006 ]

Ja osobiście zalałem Mobilube 1 SHC 75/90 full syntetyk. Za 3 litry dałem w hurtowni 135 zł

pozdrawiam

Guest heineken72

mi zaproponowali GL5 przekadniowy . GL5 to najwyższy w klasie mineralny przekładniowy. Wiem ze są różne opinie, niektórzy leją półsyntetyk lub syntety. Musze przyznać że jak były mrozy -25 biegi wchodziły niezaciekawie.

Jeszcze raz przytoczę tutaj moją dawniejszą odpowiedź: Znalazłem ciekawy artykuł na temat olejów do skrzyń biegów. Do Almery N15 zalecany jest GL4. Zwróćcie uwagę na różnicę między GL4 i GL5, bo ten drugi może rozpuszczać np. synchronizatory w skrzyni biegów, a niektórzy podchodzą do tego tematu dość swobodnie. Artykuł na stronie www.off-road.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=242

może rozpuszczać np. synchronizatory

JAk olej może rozpuścić metalowy synchronizator - to jakieś bez sensu stwierdzenie jest.

Ja osobiście leje i zachwalam olej klasy GL-5 klasy 75w140 - jedyny z 3 oleji ktore testowałem i który zdecydowanie poprawił zmiane biegów pod obciążeniem do tego absolutnie wyeliminował zgrzyty przy biciu biegów.

No wiesz, Cobcio kto jak kto, ale Ty o tym nie wiedziałeś. Niektóre dodatki w GL 5 mogą reagować z metalami kolorowymi, z ktorych często zbudowane są synchronizatory. Zresztą przeczytaj ten artykuł. Może znajdziesz tam jeszcze coś, o czym nie wiedziałeś (bez obrazy).

" Stosowanie oleju klasy API GL-5 w skrzyniach, w których producent zaleca tylko GL-4 może powodować korozję chemiczną stopów metali kolorowych, np. brązowych synchronizatorów. Wyjątek stanowią oleje spełniające jednocześnie wymagania GL-4 i GL-5. "

Cholera nie widziałem, u mnei synchronizatory są koloru miedzianego - chyba z mosiądzu zrobionego na GL5 przelatałem już hmmm poand 40 tyś km i to najlepsza oliwa jaką zafundowałem do tej skrzyni to tej pory brak problemu z biciek biegów to może być tego potwierdzeniem:

http://rapidshare.de/files/16054115/PodCzerwonePole.wmv.html

Guest heineken72

Wystarczy zadzwonic do przedstawiciela Orlena podac model, rok i zaproponują olej.

Mi zaproponowali GL5. Kupiłem w klasie lepkości 80w/90 nie wiem jak sie spisuje ta na której jeżdzi Coobcio... u mnie zimą było gorzej niz niz na GL4. GL5 ma troszkę wyżej temp. płynięcia. Cobcio czy jeżdziłeś też na GL5 80w/90?

Wczesniej smigalem na GL4 75w90 oraz 80w90

z GL5 to tylko 75w140 Castrola Syntetyk