Gość Piotr78 Opublikowano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Witam Wszystkich. TULEJE WYCIERACZEK P11 - DOBRA RADA.... Ja do swojej P11 kupiłem tuleje wycieraczek od modelu P10 - anglika z resztą (40 zł komplet) - pasują idealnie i na dokładkę są zrobione z metalu, a nie jak to jest w P11 z tworzywa sztucznego - widocznie nissan szukał oszczędności i w młodszym modelu zamontował "lipę" . Teraz działają idealnie i nie haczą mi już o maskę. Życzę powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kaligula Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Na wstepie chcialem sie przywitac. Witam wszystkich serdecznie Podlacze sie do tego tematu i przedstawie moj problem. Zakupilem P11 z 98 roku. Pojawil sie problem z wycierczkami. Dobralem sie do nich. Przesmarowalem (choc sam sie dziwie jak te wycieraczki chodzily bo tego mechanizmu od strony kierowcy nie sposob bylo ruszyc po wyjeciu), zalozylem odpalam wycieraczki i ... trach bezpiecznik. Pomyslalem, ze to wypadek przy pracy. Wlozylem nowy bezpiecznik i ... trach znowu. W elekrtryce nic nie grzebalem podczas naprawy (jedynie wypielem z kostki i wyciagnalem silniczek). Wywala bezpiecznik tylko w jednej pozycji. Jak recznie obroce kawalek to zalaczy wycierczki ale az do tego feralnego momentu. Poniewaz elektryk ze mnie slaby wiec pytanko moje. Czy to tylko i wylacznie wina silniczka? Jak mozna sprawdzic "na krotko" jego dzialanie. I pytanie dodatkowe. Tylna wycierczka dziala fragmentami. Jesli urochomie ja ze spryskiwacze dziala dobrze. Jesli przekrece galke zeby wlaczyly sie na sucho przesuwa po kawalku. Zeby wykonaly caly ruch po szybie musze z piec razy ja zalaczyc. Czego to jest wina? [ Dodano: Nie 05 Sie, 2007 00:49 ] W kwestii przednich wycieraczek poznalem przyczyne. Wina silniczka. Za tydzien pewnie dobiore sie do tylnej wycieraczki. Ale obawiam sie ze to wina przekaznika. Ale coz. Okaze sie w praniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomasfro Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Witam! Mam problem z czasówką wycieraczek. Na innych biegach chodzi normalnie. Na czasówce chodzi na 2 raty. czyli zatrzymuje się na chwile w pionie. Przy użyciu spryskiwacza zatrzymuje sie gdzie popadnie. Prosze o sugestie i z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 6 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2009 Witam!Mam problem z czasówką wycieraczek. Na innych biegach chodzi normalnie. Na czasówce chodzi na 2 raty. czyli zatrzymuje się na chwile w pionie. Przy użyciu spryskiwacza zatrzymuje sie gdzie popadnie. Prosze o sugestie i z góry dziękuje. przeczytaj to sobie http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ght=wycieraczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mavv Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Witam Wszystkich. TULEJE WYCIERACZEK P11 - DOBRA RADA.... Ja do swojej P11 kupiłem tuleje wycieraczek od modelu P10 - anglika z resztą (40 zł komplet) - pasują idealnie i na dokładkę są zrobione z metalu, a nie jak to jest w P11 z tworzywa sztucznego - widocznie nissan szukał oszczędności i w młodszym modelu zamontował "lipę" . Teraz działają idealnie i nie haczą mi już o maskę.Życzę powodzenia i pozdrawiam Skoro z P10 pasują do P11, to może jeszcze z jakiegoś innego Nissana też by podeszły? Bo co dowiaduję się na szrocie, to akurat żadnej P11 nie mają... Skrzypieć nie szkrzypią, bo nasmarowałem jakiś rok temu, ale stukanie o słupek doprowadza mnie do szału... :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DawidNissan Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 moze ktos się orientuje gdzie mozna zakupic tuleje o ktorych mowa w temacie ? NA allegro nie widzialem ;/ z gory dzieki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jar Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 moze ktos się orientuje gdzie mozna zakupic tuleje o ktorych mowa w temacie ? NA allegro nie widzialem ;/ z gory dzieki ! słabo szukałeś http://allegro.pl/item622794981_nissan_pri...y_oryginal.html http://allegro.pl/item622794987_nissan_pri...wy_orygina.html wymiana bywa kłopotliwa, ale jak wszystko idzie gładko to na prawdę każdy powinien dać radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mavv Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 moze ktos się orientuje gdzie mozna zakupic tuleje o ktorych mowa w temacie ? NA allegro nie widzialem ;/ z gory dzieki ! Ja szukam po szrotach. Właśnie dzwoniłem - ponoć pasują z każdej Primki. Chłopaki je właśnie wybebeszają - mam zadzwonić i dowiedzieć się, czy udało się im nie ukręcić żadnej śruby. Jeśli nawet, to ktoś pisał, że jest to naprawialne. EDIT: Kupiłem z Primki 01 (P11.144?). Musiałem pokombinować, bo i w tych była wyrobiona tuleja od strony kierowcy. Użyłem tulei od strony pasażera. Zdjąłem ją z ośki, wyczyściłem. Zdjąłem też wytartą tuleję od strony kierowcy, niestety ośka nadgryziona. Po założeniu na sprawną tuleję było trochę luzu. Zrobiłem może niefachowo, ale użyłem puszki po piwie, aby powiększyć średnicę ośki. Nasmarowałem oś i założyłem tuleję. Wrzuciłem spowrotem do auta i cieszę się brakiem jakichkolwiek luzów i pukań wycieraczki o słupek. Został tylko nieładny ślad na ramieniu wycieraczki, gdy to ramię ocierało o maskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciass Opublikowano 12 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Witam serdecznie. Dołączę się do tematu niedziałających prawidłowo wycieraczek. W moim przypadu wycieraczki na pierwszym biegu nie wykonywały pełnego ruchu (tam i z powrotem), tylko zatrzymywały się gdzie popadnie. Przewertowałem forum i wyczytałem, że trzeba dobrać się do mechanizmu napędowego wycieraczek. Zgodnie z zaleceniami rozwierciłem nity aby dostać się do mechanizmu. Całe wnętrze było napakowane smarem, który wyczyściłem. Popsikałem smarem w płynie, przewierciłem obudowę aby wszystko poskręcać i myślałem, że wszystko będzie OK. Faktycznie praca wycieraczek trochę się poprawiła. Co któryś ruch wycieraczek był ruchem pełnym, dalej jednak wycieraczki przycinały się. Rozebrałem mechanizm raz jeszcze. Na metalowej części koła były jakby powypalane ścieżki, które zeszlifowałem papierem ściernym. Raz jeszcze wszystko nasmarowałem, poskręcałem i od tego momentu cieszyłem się prawidłową pracą wycieraczek. Chciałbym jeszcze dodać, że nie wyciągałem całego mechanizmu wycieraczek. Wszystkie operacje rozwiercania czy szlifowania przeprowadziłem na żywym oraniźmie, nic nie wykręcając. Trochę gimnastyki nie zaszkodzi Fotografia 1 przedstawia wnętrze mechanizmu napędowego wycieraczek - tylko po wyczyszczeniu. Fotografia 2 - wyszlifowane metalowe koło. Fotografia 3 - całość po skręceniu śrubami. Udanych napraw. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lancelot Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 witam serdecznie mam pytanie do tematu ale z innej beczki. odpaliłem wycieraczki w trybie spryskiwania i po wykonaniu cyklu cały czas pracują, jedyny sposób by przestały pracowć to wyłączenie pojazdu. nie mam pojęcie jaka jest tego przyczyna. problem niby błachy ale nie da się jeździć samochodem. bardzo bym prosił o pomoc moje gg3190033 lub roberto27@autograf.pl. za każą wskazówkę będę ogromnie wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweleknowakowski Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 ja bym rozebrał mechanizm i przeczyścił. powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi