Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Tuning Dolotu w silnikach SRI QG

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dolot Dolotem - rakiety nie uczyni choć różnica jest zaówarzalna.

W tych silnikach to przede wszystkim trzeba zmienić SOFT w ECU np. na ten oferowany w V-techu no i przede wszystkim wywalić programowo drugą sondę lambdę coby można było wprowadzać zmiany w wydechu.

A ja mam pytanko odnośnie GA16DS. Z gaźnika wychodzi pare małych przewodów ciśnieniowych i idzie do seryjnej puszki (owalnej) od filtra. Chce założyć storzek w błotniku lub innym w miare chłodnym miejscu, ale nie wiem czy to będzie chciało jeździć jak zdejme seryjną puszke i odepne te przewody ciśnieniowe. Co z nimi zrobić :?:

Z gaźnika wychodzi pare małych przewodów ciśnieniowych i idzie do seryjnej puszki (owalnej) od filtra

Zgadza sie. Kiedys mi jeden z tych przewodow spadl i auto stracilo wolne obroty :? Ogolnie molowaty byl.

A ja mam pytanko odnośnie GA16DS. Z gaźnika wychodzi pare małych przewodów ciśnieniowych i idzie do seryjnej puszki (owalnej) od filtra. Chce założyć storzek w błotniku lub innym w miare chłodnym miejscu, ale nie wiem czy to będzie chciało jeździć jak zdejme seryjną puszke i odepne te przewody ciśnieniowe. Co z nimi zrobić :?:

Mam ten sam problem i też nie wiem co z tymi przewodzikami zrobic:(

sprawdz cdo czego idą te przewodziki - wydaje mi się że do tej puszki od ssania z ktorej to idzie rura nad kolektor wydechowy.

Dwa chyba ida do puszki od ssania tak jak mówisz do tej co jest na lewej kolumnie od zawieszenia. Jeden idzie do zaworu ciśnieniowego w układzie dolotowym który steruje klapką i kieruje w układ dolotowy ciepłe powietrze z kolektora lub zimnie z okolic nadkola. Załóżmy, że tego się pozbęde, bo nie będe miał nic seryjnego od gaźnika. A co zrobić z tymi przewodami od ssania :?: Czy jak je odepne od puszki to nie będzie działało ssanie :?: A może żeby nie mieć problemów to zostawić seryjną puszke i z niej wyjść rurą z nierdzewki i lecieć do nadkola do stożka :?: A i jeszcze jedno jakiej średnicy zastosować rure z nierdzewki i jakiej długości :?: Na stronie Goduli wyczytałem, że nieźle wypadła 40cm w przypadku Fiata. Max moment obr zszedł w owiele niższe obroty a o to mi głównie chodzi, bo autem jeżdze głównie po mieście. Elo

Idzie jeden od zaworu ktory steruje ssaniem. Jak to wywalisz nic sie zlego nie stanie. Jedynie jak auto bedzie zimne to bedzie troche kulalo. Ja jezdzilem bez tego i bylo ok. Kolejne dwa takie co sa wpiete obok siebie sa bardziej potrzebne. Nie wiem od czego sa ale jak sie je wyjmie to obroty bardzo spadaja i u mnie auto stalo sie mulowate.

najprosciej by bylo grubą rurą z kwasa wjechać w nadkole... CO do efektywności tego to powinno być znacznie lepiej niż w przypadku serji - zimniejsze poweitrze i luzniejszy dolot.

• 6 miesięcy temu...

siema. mam pytanie jaka srdnice ma miec stozek do n16 , chodzi mi o ta montazowa. 70-77 np taki http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=155189701

62-67 np taki http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=155947262 czy moze lepsze takie z tymi wektorami co maja filtr w filtrze np http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=155961337 ?? Głownie chodzi mi o ta srednice montazowa. Dzieki i Pozdrawiam

sądzę, że stary poczciwy DS da radę bez tych rurek. Tylkoproblem powstaje z szczelnościa kolektora ssącego po ich wywaleniu - stąd lewe powietrze byc moze i kuleją obroty. idący do ssania przewód mozna sobie darować, pozostałe, też z tym, że należałoby więcej pewnie przepustnice uchylić dla wolnych obrotów. Zawsze jak miałem problem z wolnymi obrotami - szukałem nieszczelności na kolektorze ssącym i na tych wężykach - tudzież wężu od kompensacji reduktora LPG. U mnie jeden z tych wężyków kończy się ślepo pod gaźnikiem, drugi idzie do ssania, trzeci to kompensacja reduktora - jest jeszcze jakiś? może fotki ktoś zrobi?

• 6 miesięcy temu...
Gość DJ One-Way

Witam wszystkich, zaciekawił mnie experyment coobcia i postanowilem to sprawdzic w moim QG 1.8 jak to sie przedstawia. Gdy odpiąłem górrna pokrywę puszki filtra powietrza zobaczylem, ze wtedy powietrze bedzie dostawac sie do silniki nie przez filtr tylko górą, więc pomyślalem ze cos jest nie tak. Coobcio można tak robić wogole, zeby powietrze szło omijając filtr? Zostawiłem uchyloną górna pokrywe i postanowiłem sie przejechac. I co się okazało: odgłos silnika byl niepowtarzalny rodem ze sportowego auta:D ale mocy nie bylo wogóle, auto tak zamulało, że zaraz zapiąłem tą puszke spowrotem i zacząłem sie cieszyc jego fabryczna mocą:) Jak to wyjasnicie?? czemu coobciowi po rozpieciu puszki wyskoczyly przyrosty mocy i momentu obrotowego na hamowni? U mnie caly ten experyment jakby rozhermetyzowal puszke i auto doslownie stało w miejscu ale buczało jak sportowy bolid:) POZDRO

na hamowni byla otwarta maska i byl wlaczony nawiew zimnego powietrza i ono dostawalo sie do silnik bez zadnych oporow(filtra) dlatego wyszlo lepiej, u Ciebie miales zamknieta maske i zasysal gorace powietrze z silnika dlatego bylo gorzej niz seria.

• 1 miesiąc temu...

Bardzo zaciekawił mnie ten wątek. Czy już ktoś z Panów zastosował opisywane rozwiązanie? Jakie są efekty takiego tuningu. Jeżeli można prosiłbym o jakieś zdjęcia poglądowe z opisem. Chciałbym zastosować coś takiego u siebie, oczywiście bez głębokiej ingerencji w układ dolotowy.

Bardzo zaciekawił mnie ten wątek. Czy już ktoś z Panów zastosował opisywane rozwiązanie? Jakie są efekty takiego tuningu. Jeżeli można prosiłbym o jakieś zdjęcia poglądowe z opisem. Chciałbym zastosować coś takiego u siebie, oczywiście bez głębokiej ingerencji w układ dolotowy.

Tu jest typowy wątek o CAI i tam jest tysiące zdjęć i opisów modów i wrażeń

miłej lektury :one: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...asc&start=0

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam

Jakiej srednicy rurke wstawic zmiast tlumika szmerów?? Czytałem u Coobcio, w poscie ze wstawil gdzies fi80. Ta rurka co zostala po wyjeciu tlumika szmerow ma gdzie z 50. Sprawdzilo by sie to jakbym kupil taka rurke fi 50 i polaczyl ??

Jako że temat wypłynął to też dorzucę swoje 3 grosze.

W sobotę jadę na hamownie sprawdzić ile ma całkowita seria, a po świętach biorę się za mody :) Na pierwszy ogień idzie CAI w postaci BMC-CDA i w świetle tego co piszecie może dać kilka kucy przyrostu. W maju jestem ustawiony w MG na wymianę kolektora oraz wydechu na "odpowiedniejsze", dodatkowo na pewno będzie ecumaster do podstrojenia. V-tech sporo chce za swój program więc narazie sobie podaruje.

Zobaczymy jak to się skończy...

No zobaczymy co wyjdzie :)

CDA zawsze cholernie mi się podobało, jak komuś to montowałem to ehhh łezka pragnienia płynęła...

Ps. kolejne co dla tego silnika to kolektor wydechowy ze stanów...

I czas się zabrać za tak niedocenioną rodzinę QG :D

Gość wujek_trzcina
I czas się zabrać za tak niedocenioną rodzinę QG

W końcu to powiedział nasz Ziom Nissanowy...

Ech.. no to skoro tak to zgłaszam się - zresztą, wiedziałeś że prędzej czy później to zrobię ziom ;)

Jako że temat wypłynął to też dorzucę swoje 3 grosze.

W sobotę jadę na hamownie sprawdzić ile ma całkowita seria, a po świętach biorę się za mody Na pierwszy ogień idzie CAI w postaci BMC-CDA i w świetle tego co piszecie może dać kilka kucy przyrostu. W maju jestem ustawiony w MG na wymianę kolektora oraz wydechu na "odpowiedniejsze", dodatkowo na pewno będzie ecumaster do podstrojenia

Czekamy na wykresik z niecierpliwością...

Coobciu, ten BMC-CDA to jest jakiś dobry grat? Bo tak jak na to patrze, wykonac to łącznie z dolotem fi 80 mm to nie jest jakaś duża filozofia (wiesz o czym myślę.. :027: )

Kolektor już w drodze, jeszcze właśny dolot i kto wie? :036:

[ Dodano: Pią 03 Kwi, 2009 12:33 ]

Nie wiem po ile ten CDA Airbox chodzi, ale taniej byłoby chyba zrobic zwykłego CAI... Coobcio otworzyl serie i dostal 4 KM a ponizej po zastosowaniu tego wynalazQ (fotka)

cda.jpg