Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Wyjmowanie szyb z przednich drzwi

Gość czaro

Rekomendowane odpowiedzi

Ze wzgleu na fakt, iż wiosna (przynajmniej kalendarzowa) się zbliża, więc warto przygotowywać się do kończenia projektu mojej Micry.

Chciałbym wyjąć przednie szyby i nie wiem jak to zrobić, aby ich nie uszkodzić. Przyznam, iż do tego raz podchodziłem, ale na oględzinach poprzestałem - doszedłem do wstępnego wniosku, iż trzeba wyjąć uszczelką wokół otworu okiennego, tylko problem z nią jest taki, iż ona wchodzi do prowadnic szyby - mam tę uszczelkę potraktować siłą?

Liczę na Wasze sugestie.

Pozdr.

Nie wiem jak w Micrze ale może podobnie jak w Primerze.

Najpierw trzeba opuścić szybę do momentu, gdy śruby uchwytów trzymających szybę przykręcone do prowadicy pokażą się w 2 otworach, dzięki czemu można je będzie odkręcić, a następnie wyjąć szybę na zewnętrzną stronę drzwi wraz z uchwytem.

Hehe dobre pytanko.

Ja planuję na wiosnę szybki przyciemnić no i aby porządnie to zrobić przydałoby się je wyjąć.

Ciekawe czy ktoś ma jakiś szybki bezbolesny sposób ??

jarkk napisał:
Nie wiem jak w Micrze ale może podobnie jak w Primerze.

Najpierw trzeba opuścić szybę do momentu, gdy śruby uchwytów trzymających szybę przykręcone do prowadicy pokażą się w 2 otworach, dzięki czemu można je będzie odkręcić, a następnie wyjąć szybę na zewnętrzną stronę drzwi wraz z uchwytem.

Jest dokladnie jak napisales.

Mialem przygody z wyklejajaca sie szyba z uchwytów w poprzednim micrusie.

Pierwszy raz kleilem na silikon do szyb ale puscilo po miesiacu.

Pozniej na klej do szyb (ten czarny) i trzymalo az do sprzedazy auta (a jestem pewny ze jakby sie rozkleilo to pewnie pani Agnieszka by zadzwonila z prosba o porade :mrgreen: )

Uchwyty sa przykrecane srubkami do mechanizmu podnoszenia.

Szybe trzeba ustawic na odpowiedniej wysokosci zeby akurat sruby byly widoczne w otworach technologicznych i juz :D

Tez sie zastanawialem nad delikatnym przyciemnieniem tylu ale o ile szybki w tylnych drzwiach (a w poprzedniej micrze 3D mialem tylne uchylne - zero problemow z demontazem) latwo wyciagnac i okleic folia nawet we wlasnym zakresie, to z tylna szyba juz samemu pewnie nie dalbym rady a szkoda mi bylo pieniazkow :wink: na usluge u sciemniaczy :P

Poza tym w obecnej mam lekko dymione fabrycznie szybki

No z klapą to faktycznie można mieć problem z wyklejeniem a zdejmowanie jej chyba raczej nie wchodzi w grę.

Filip zgadamy się i razem damy radę ;)

U mie też szyba puściła i wypadła z uchwytów :sad: ale jeszce się za nią nie brałem. Czekam aż się ociepli :), kupiłem specjalny silikon do klejenia luster ale widzę że będę musiał kupić ten specjalny klej do szyb.

Dragomir napisał:
kupiłem specjalny silikon do klejenia luster ale widzę że będę musiał kupić ten specjalny klej do szyb.

Eeee tam po co, u mnie też puścił ten silikon i żadnego specjalnego kleju nie kupowałem. Tylko ustawiłem dobrze szybe i kropelke z jednej i drugiej strony szkła i trzymaaaaaa jak powinna. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...