Gość Krzysiek_21 Opublikowano 26 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 Witam. Mam pytanie jak sprawdzić sonde lambda tzn. dokladnie gdzie podlaczyc woltomierz (jest wtyczka od sondy ale czy mozna ja odlaczyc a potem uruchomic silnik :? ) sonda 3-przewodowa, samochod Primera 2.0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 26 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 Witam. Mam pytanie jak sprawdzić sonde lambda tzn. dokladnie gdzie podlaczyc woltomierz (jest wtyczka od sondy ale czy mozna ja odlaczyc a potem uruchomic silnik :? ) sonda 3-przewodowa, samochod Primera 2.0. Użyj opcji SZUKAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snakeee Opublikowano 26 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 Najlepiej bedzie jesli podlaczysz sie rownolegle do sondy bez wypinania jej z ukladu elektrycznego - wystarczy kawalek igly lub szpliki i dopiero do tego podlaczyc woltomierz a drugi biegun bezposrednio do masy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 26 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 w kostkę bezposredni sięwbijaj woltomeirzem, kabel czarny odpowiada za napięcie ktore powinno byc w zakresie 0,7 do 0,9 V dla zdrowego silnika. Objaw typowo walniętej sondy lambda to jak ma ona przeskoaki np ma 0,7V a po chwili spadek na 0,02V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rubinio Opublikowano 26 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 Po stwierdzeniu przez diagnostę, że jest za bogata mieszanka zainstalowałem woltomierz i jeździłem z nim dwa dni. Wyniki są następujące: 1. Wolne obroty - oscylacja 0 - 0,8 V / 1 sek. 2. Normalna jazda - 0,3 - 0,7 V / ok. 0,5 sek. 3. Ostre wciśnięcie gazu - 0,8 V nonstop. Wszystko co znalazłem w necie i w manualu do P11.144 dotyczy systuacji nr 2, która wydaje się być prawidłowa. Reszty nie jestem w stanie zinterpretować, może mi ktoś pomoże? Pozdrawiam Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krzysiek_21 Opublikowano 26 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 Dzieki chlopaki bede probowac tak jak kolega wyzej z woltomierz umieszczonym przez jakis czas i poobserwuje wskazania. Chodzi o wychwycenie momentu gdy auto zaczyna slabnac, czasami szarpac i tez potrafi zgasnac ( nawet w trakcie jazdy samochod potrafi tak sie zmulic i gasnie nie tylko na wolnych obrotach).Nie wiem czy to lambda ale od czegos musze zaczac;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.