siwy77 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 takie male pytanko z uwagi na to ze juz za 10 dni przyjezdzam do Polski po samochod i zabieram go do UK ciekawi mnie jedna rzecz dotyczaca swiatel.Mianowicie w UK jest ruch lewostronny (chyba kazdy wie o tym) no i co za tym idzie inaczej sa ustawione swiatla, to polskie lampy beda inaczej swiecic.Dowiedzialem sie ze aby nie wymieniac lamp, mozna nakleic jakies specjalne naklejki na lampy. Czy ktos sie orientuje gdzie mozna dostac i za ile owe naklejki. Najbardzie interesowalo by mnie w woj. lubelskim (moze na centrum motoryzacji :?: pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stranger Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2006 takie male pytankoz uwagi na to ze juz za 10 dni przyjezdzam do Polski po samochod i zabieram go do UK ciekawi mnie jedna rzecz dotyczaca swiatel.Mianowicie w UK jest ruch lewostronny (chyba kazdy wie o tym) no i co za tym idzie inaczej sa ustawione swiatla, to polskie lampy beda inaczej swiecic.Dowiedzialem sie ze aby nie wymieniac lamp, mozna nakleic jakies specjalne naklejki na lampy. Czy ktos sie orientuje gdzie mozna dostac i za ile owe naklejki. Najbardzie interesowalo by mnie w woj. lubelskim (moze na centrum motoryzacji :?: pozdrawiam Myślę, że najprościej i najtaniej będzie Ci zrobić je samemu z arkusza czarnej folii samoprzylepnej. Poszukaj w sieci informacji na temat dokładnej części reflektora którą musisz zasłonić ( widziałem kiedyś taki manual dla Anglików przyjeżdżających do krajów z prawostronnym ruchem ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Flack Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Witam Mysle ze jednak zycie nie jest tak proste i do naklejek moze sie przyczepic policjant . Sama naklejka powinna posiadac chyba atest a podrugie ogranicza ono swiecenie lampy :/ . Niewiem jak w Angli ale w Polsce policja czepia sie tzw. " brewek " wlasnej konstrukcji . Pozdrawiam Flack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy77 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 a podrugie ogranicza ono swiecenie lampy wlasnie o to mi chodzi, bo w innym przypadku bede oslepial angoli. a policja podobno sie tu czepia za to. Jeszcze sie nie spotkalem z tym ale takie mnie doszly sluchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 niedawno widziałem kilka aut z angielskimi blachami które miały takie naklejki, to analogicznie w Anglii warto mieć naklejki na polskich reflektorach. Policjant raczej Cię pochwali za myślenie o innych uczestnikach ruchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
velociraptor Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 a podrugie ogranicza ono swiecenie lampy wlasnie o to mi chodzi, bo w innym przypadku bede oslepial angoli. a policja podobno sie tu czepia za to. Jeszcze sie nie spotkalem z tym ale takie mnie doszly sluchy. W moim poprzednim aucie - Skodzie Felici miałem w instrukcji krókie howto którą część reflektora osłonić przy wjezdzie ddo kraju z lewo stronnym ruchem. Było to w sumie dosyć łatwe ponieważ ten fragment reflektora był "wydzielony" w dużym uproszczeniu wyglądało to tak: ____________ | / | / |/__________| Ten element trójkątny to był wzór na reflektorze, i tylko tyle trzeba było zasłonić. Pozdro Sławek P.S. http://www.hella.com.pl/mainpl/biuletyn/numer14/strona6.html Instrukcja z Vectry Asymetryczne światło mijania powoduje lepsze oświetlenie prawej strony drogi W państwach o ruchu lewostronnym zasłonić wycinek szyby reflektora o kącie 15°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy77 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 no i wszystko juz jasne dzieki za info. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.