arek N16 2,2 Di Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Witam wszystkich klubowiczów i klubowiczki :grin: Właśnie wczoraj kupiłem nissana almerkę 2,2 di z 2000 r przebieg 151tys. sprowadzoną z Niemiec serwisowana do końca(4 m-ce szukałem egzemplarzu bezwypadkowego i wreszcie znalazłem. Wcześniej miałem Hondę Civic z 97r) Mam pytanka: 1 czego można się spodziewać przy takim przebiegu, jakie mnie w przyszłości czekają wymiany? (narazie nic nie puka ani nie trzeszczy, silnik suchutki) 2 czy jest łańcuszek czy pasek rozrządu?, 3 jaki się zaleca olej lać do silnika przy takim przebiegu? (teraz jest zalany syntetykiem) 4 Czy zaleca się wymiany oleju ze skrzyni biegów, od wspomagania? czy tylko uzupełniać a jeżeli uzupełniać to jakimi produktami? 5 Czy blachy są ocynkowane bo podobno są problemy z rdzewiającą tylną klapą ( u mnie narazie nie widać takiego problemu :? ) 6 Czy lejecie jakieś uszlachetniacze do ropy ? (jeżeli tak to jakie) Z góry dziękuje za odpowiedzi !!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny38 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Witaj ! Poniewarz mam benzynkę to mogę Ci jedynie moge coś podpowiedzieć na temat tylnej klapy. Sprawdz dobrze okolice tylnej szyby a dokładnie zerknij głęboko pod szybe, jak nie widać poprawek to znaczy że jesteś szczęściarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek N16 2,2 Di Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 oki sprawdzę dzięki :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość almera83 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Moja ma 130 kkm. Dziś jadęd o serwisu sprawdzić co nie działa jak trzeba, bo się zamuliła. Pozatym to rzadki egzemplarz na naszych drogach Wczesniej problemów nie było. Wymiana filtrów i amorków i auto jeździło jak trzeba. Raz był problem z klimatyzacją, ale nic więcej nie powiem na ten temat. O ile sie nie mylę jest łańcuch rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kulik Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Proponuję użyć szukaczki. Ten temat był już wielokrotnie poruszany i to właśnie w związku z tym silnikiem. Gratuluję udanego zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czex Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 JA TEŻ SOBIE KUPIŁEM ALMERKE 2.2 I SIĘ NIE CHWALE NO DOBRA POCHWALE SIE: WERSJA KOMFORT, 2.2DI , 3 DRZWIOWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Seba7207 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Gratuluje zakupu. Myślę, że będziesz zadowolony. Ja mam ten modelik od ponad 3-ch miesięcy, zrobiłem nią 12 tys km. Ad 1) Jeśli licznik nie był przekręcany, i nie będziesz lał na byle jakiej stacji, powinien wytrzymać 300kkm. Ad 2) Jest łańcuszek (wymiana po 500kkm) Ad 3) Zalałem olej Castrol TXT 10W40 (zaleca się też Mobila) - wchodzi 5 literków Ad 4) Olej w skrzyni biegów też się wymienia (średnio co 60 kkm), ja jeszcze nie wymieniałem od kupna Ad 5) U mnie przy haku od tylnej klapy pojawił się osad (jakby od rudej) Ad 6) Zimą dolewałem do ropy preparacik, ale myślę, że nie było to konieczne. Acha, padł mi aku w marcu, wymieniłem. I myślę, że skrzynia biegów jwsta mało precyzyjna. Pomimo przejechanych 12 kkm, czasami żeby wbić 3-kę, muszę "wymacać" właściwe położenie drążka). A tak wogóle to jestem pozytywnie zaskoczony. Na trasie około 5 literków (jeżdżę do 120 km/h). Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qbas Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Gratuluje zakupu. Myślę, że będziesz zadowolony. Ja mam ten modelik od ponad 3-ch miesięcy, zrobiłem nią 12 tys km. Ad 1) Jeśli licznik nie był przekręcany, i nie będziesz lał na byle jakiej stacji, powinien wytrzymać 300kkm. Ad 2) Jest łańcuszek (wymiana po 500kkm) Ad 3) Zalałem olej Castrol TXT 10W40 (zaleca się też Mobila) - wchodzi 5 literków Ad 4) Olej w skrzyni biegów też się wymienia (średnio co 60 kkm), ja jeszcze nie wymieniałem od kupna Ad 5) U mnie przy haku od tylnej klapy pojawił się osad (jakby od rudej) Ad 6) Zimą dolewałem do ropy preparacik, ale myślę, że nie było to konieczne. Acha, padł mi aku w marcu, wymieniłem. I myślę, że skrzynia biegów jwsta mało precyzyjna. Pomimo przejechanych 12 kkm, czasami żeby wbić 3-kę, muszę "wymacać" właściwe położenie drążka). A tak wogóle to jestem pozytywnie zaskoczony. Na trasie około 5 literków (jeżdżę do 120 km/h). Pozdro Ja jeżdzę od grudnia 2004 i po prostu uwielbiam ten samochód. Jak do dziś zrobiłem 46 000 km i poza laniem i serwisami nic jeśli nie licząc tego co się wydziwia z tylną klapą ale na szczęśćie jakoś tak malutko tego rudego widać. ad 2 są dwa łańcuszki ad 3 ja dolewam Helix sport 20W60 i jeździ pięknie. ad 6 myślę, że to bardziej wina paliwa niż samochodu. Ja zimą dolałem tylko raz kiedy zostawiłem ją na naście godzin na parkingu pod domem. Rano z wielkim trudem odpaliła a potem zdecydowanie dała mi do zrozumienia, że jak nie doleje niczego to dalej nie pojedzie. Po dolaniu peparatu i zabełtaqniu kilkoma litrami ropy poszła od kopa i tak już było do końca zimy. Moja pali bardzo przyzwoicie bioraz pod uwagę, że mam dość ciężką nogę. na baku potrafię zrobić spokojnie 900 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Seba7207 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Ja średnio na pełnym zbiorniku robię od 1100 do 1200km. Jeżdżę do 120 km/h na trasie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredYYY Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Chyba w nocy na pustej drodze za miastem, nie zatrzymujac sie na swiatlach i przyspieszajac do setki nie szybciej niz 35 sek. bo ja robie maks 800 km. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mradom Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2006 ja tez mam takie cudo - fajny wozek co do spalania to po wawie chyba 750km i wiecej sie nie da. mradom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qbas Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Ja średnio na pełnym zbiorniku robię od 1100 do 1200km. Jeżdżę do 120 km/h na trasie. Pozdro Nie, ja na trasie to mam taką średnią. Na autostradzie jeżdżę szybciej jeśli się da, bo ile można siedzieć w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s77 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 No dobra tez sie pochwale 2.2Di 2000r. czarna 3-drzwiowa,wersja sport...tylko ze cos popsulem w zawieszniu i jutro ASO :cry:...ale w przyszlym miesiacu jade na zawirusowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarekm Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Witam, planuję zakup Alemry takiej od 2000r w górę z silniczkiem 2.2 Dczytałem troszkę na forum i wiem na co trzeba zwracać uwagę tj matowa komora silnika itd. Może ktoś z was mógł by mi opowiedziec jak te samochodziki się sparawują z tym silnikim Diesla. mam jeszcze kilak pytań: 1. Ile taki Dieselek pali ? 2. Czy przebieg około 140tyś to dużo jak dla tego samochodu ? 3. Czy wszystkie szyby powinny być z tego samego roku czyli przykładowo 00 bo jeszcze nie spotkałem takiej Alemrki która by miała wszystkie szyby z tego samego roku. Z góry dziękuję za wszystkei informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość volnaris Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Proponuje uzyc wyszukiwarki, bo ostatnio sporo bylo na ten temat http://www.nissanklub.pl/forum/search.php Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarekm Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Jak już pisałem przeglądałem wyniki wyszukiwarki myslałem ze dowiem się czegoś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek N16 2,2 Di Opublikowano 29 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...ghlight=#178234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarekm Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 A co powiecie na tą naszego kolegi klubowicza: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1194397 [ Dodano: Pon 29 Maj, 2006 12:49 ] Jeszcze tu jest jeden topic: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=17595 pali sie kontrolka poduszki pow. Zapaliła sie po wyjeciu akumulatora i tak juz zostalo, poduchy sa na 100% ?? To możliwe że od wyjęcia akumulatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek N16 2,2 Di Opublikowano 29 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Szyby powinny być wszędzie takie same jeżeli jest inna tzn że była wymieniana czyli możliwe że egzemplarz jest powypadkowy. Moja pali 5-6l/100km A przy przebiegu 140 tys silnik diesel nie jest wogóle zużyty (jeżeli widać jakieś wycieki, łańcuszek rozrządu słychać. nierówna praca na biegu jałowym, tzn że licznik był przekręcony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarekm Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Przekręcony licznik chyab nie jest bo ta która znalazłem w neidzielę jest z grudnia 2002 i ma już 140 tyś przleciane. Aczkolwiek wszystkei szyby są z 2000r co mnie bardzo zdziwiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek N16 2,2 Di Opublikowano 29 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 no rzeczywiście dziwne bo jak jest samochód z grudnia 2002 to powinna mieć 02 lub ewentualnie 01. Nigdy się nie spotkałem z przeskokiem o 2 lata na szybach. A może była poobijana i wszystkie szyby wymienili z innego samochodu???????? Kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarekm Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Możliwe, ona stoi w komisie koles który ją sprowadził twierdzi że nie wie co wcześniej się z nią działo. Ciekawi mnei jeszcze ta z kilku posótw wcześniej, poduszki pewnie można sprawdzic tylko w serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jerry.s Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Zapaliła sie po wyjeciu akumulatora i tak juz zostalo, poduchy sa na 100% ?? To możliwe że od wyjęcia akumulatora ? jak nanbardziej mozliwe ... tak samo mialem w poprzednim aucie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość volnaris Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 pali sie kontrolka poduszki pow. Zapaliła sie po wyjeciu akumulatora i tak juz zostalo, poduchy sa na 100% ?? To możliwe że od wyjęcia akumulatora ? Jesli caly czas pali sie kontrolka, to albo ktoras poducha albo sterownik jest niepodpiety. Po odlaczeniu samego akumulatora nie ma mozliwosci zeby tak sie stalo. Co najwyzej ktos mogl odpinac poduche na podlaczonym akumulatorze, ale wtedy najczesciej objawem jest caly czac migajaca kontrolka i trzeba jechac na zresetowanie do ASO. Jesli ma 4 poduchy, to poprostu moze ktos odpial kabel pod fotelem, a sprawdzic czy sa poduchy to juz nie problem. Ale radze sie dobrze przyjrzec, bo palaca sie kontrolka dobrze nie swiadczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarekm Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Czyli paląca się poduszka + przednia szyba z 2001 ( samochód z 2000 ) daje spore szanse na jakis dzownek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi