Gość po_co_mi_nick Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Czy wiecie jak to jest z obowiązkiem posiadania kamizelki i gaśnicy w samochodzie?? Nigdzie nie umię nic znaleźć, pytałem się nawet gliniarza na ostatniej kontroli :oops: ale sam dokładnie nie wiedział i zaczął mi coś wmawiać że chcę go zagadać, żeby mandat był niższy :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Snafu Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 gaśnice musisz mieć i to z ważnym przeglądem :] co do kamizelek to sam niewiem ale słyszałem że niesą obowiązkowe :/ ja przynajmniej nie mam i sie nie przejmuje :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Gaśnice są obowiązkowe. Natomiast kamizelki obowiązkowe są tylko dla kierowców ciężarówek , a my jak ją mamy to też jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LEMUR Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 ja slyszalem ze kamizelka jest obowiazkowa dla posiadaczy LPG - ale od razu uprzedzam ze to tylko zaslyszane i nie sprawdzone! Co do gasnicy to nie ma watpliwosci. ps. dlaczego ten temat w dziale samochody/micra a nie porady? Tamtez przenosze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Polak Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 Kamizelke musisz miec na pewno na europejskich autostradach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeXaN Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 w polsce nie ma obowiązku posiadania kamizelki przez kierowce auta osobowego ( narazie) :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bonzo Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 ja slyszalem ze kamizelka jest obowiazkowa dla posiadaczy LPG :shock: pierwsze słysze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wszok Opublikowano 9 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 kamizelke trzeba miec za granica na autostradach. a w polsce w samochodach powyzej 3,5 tony czyli ciezarowki. do osobowego mozesz sobie kupic "dla jaj" lub zeby ci pulajda nie rozjechali jak bedziesz w nocy zmienial kolo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszekN15 Opublikowano 10 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2006 gaśnice musisz mieć i to z ważnym przeglądem :] co do kamizelek to sam niewiem ale słyszałem że niesą obowiązkowe :/ ja przynajmniej nie mam i sie nie przejmuje :] Nie ma przepisu na temat ważności przeglądu gaśnicy. Jest przepis, że gaśnię trzeba posiadać i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotri Opublikowano 10 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2006 gaśnice musisz mieć i to z ważnym przeglądem :] To chyba nie do końca prawda. Oczywiście nie podważam, że gaśnica powinna być sprawna ale co do przeglądu nie musi być nalepki z terminem ważności i policji nic do tego tutaj odpowiedź policji cytuje: Czy policjant może ukarać kierowcę za posiadanie na wyposażeniu pojazdu gaśnicy z przekroczonym terminem ważności określonym przez producenta? Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003 r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: „pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla”. Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997 r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 58, poz. 515 – tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999 r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999 r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia). Jakkolwiek przepisy nie obligują kierujących do dokonywania okresowej kontroli sprawności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu, to wydaje się, że zasadną jest okresowa konserwacja i sprawdzenie gaśnicy, aby w sytuacji, gdy zajdzie potrzeba jej użycia, zadziałała ona sprawnie i skutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość QBR Opublikowano 11 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2006 Gaśnica jest bezapelacyjnie wymagana w samochodzie i musi mieć homologacje. Sam robiłem ostatnio przegląd i nie miałem ważnej gaśnicy. Diagnostyk poszedł mi na ręke i mogłem podjechać kupić gaśnicę. Co do kamizelek ten sam gość mówił, że od 1maja tego roku miały być obowiązkowe w każdym pojeździe jednak sam nie dostał oficjalnych wytycznych. W tej kwestii warto by zapytać jakiegoś psa z drogówki. Kto jak kto, ale oni muszą być zorientowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kazek Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 tak jak powiedzieli koledzy gasnica jest obowiązkowa i miec najlepiej tą 2 kg, przynajmniej bedzie gwarancja, że uda się ugasić pożar w swoim lub innym samochodzie (odpukac w niemalowane) a co tyczy kamizelek to już obowiązują w wiekszości krajów europejskich, zresztą ja też kamizelkę odblaskową posiadam w moim nismo i to nie byle jaką lecz klubową , nie wielu taką posiada w klubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addagio Opublikowano 7 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 Zdrowy rozsądek wydaje sie podpowiadać, że przydałoby się mieć sprawą gaśnice i tą kamizelkę odbalskową również (mimo że ta jest nieobowiązkowa). Zawsze w nocy może się przytrafić awaryjna zmiana koła w samochodzie przy trasie szybkiego ruchu. lepiej być widocznym, a koszt niewielki - 12 zeta. "Podbijanie" gasnicy też może mieć znaczenie, a drogo nie kosztuje - chociażby po to żeby miec pewność, że faktycznie w razie potrzeby zadziała. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi