Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

dolewka oleju do skrzyni

Gość erbe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę o zwięzłą instrukcję, jak w warunkach "parkingowych" uzupełnić olej w skrzyni biegów (manualnej). Nawet nie wiem gdzie jest ten korek. Zauważyłem plamy pod autem i kiepsko chodzącą skrzynię. Nie wiem na ile starczy oleju, a do umówionego mechanika musze trochę przejechać. Ehhh... i to dwa tygodnie po naprawie.

Ps: wiem, że po uwaznym przejrzeni uforum coś na ten temat znajdę, ale potrzebuję naprawdę szybkiej i zwięzłej instrukcji.

Pozdrawiam

Korek wlewowy jest na bocznej ścianie skrzyni biegów od przodu. potrzebny jest klucz kwadratowy wpuszczany. Sposób na dolanie wypróbowałem na Nissanie Micra- kupujesz lejek i przewód igielitowy o przekroju pasujacym na końcówkę lejka. Jeden koniec rurki wkładamy przez otwór po wykręceniu korka i można wlać przez lejek sprawnie olej do skrzyni biegów. Najwiekszy problem to zdobycie klucza, ja poprostu pożyczyłem w warsztacie.Powodzenia.

Korek wlewowy jest na bocznej ścianie skrzyni biegów od przodu. potrzebny jest klucz kwadratowy wpuszczany. Sposób na dolanie wypróbowałem na Nissanie Micra- kupujesz lejek i przewód igielitowy o przekroju pasujacym na końcówkę lejka. Jeden koniec rurki wkładamy przez otwór po wykręceniu korka i można wlać przez lejek sprawnie olej do skrzyni biegów. Najwiekszy problem to zdobycie klucza, ja poprostu pożyczyłem w warsztacie.Powodzenia.

Dzięki ;-) Myślałem, że "parkingowym" sposobem dolanie oleju do skrzyni nie będzie sprawiało większego problemu. Przekonałem się, że tak naprawdę to dostęp do korka jest marny i trzeba skorzystać z kanału. W moim przypadku po naprawie skrzyni biegów pojawiła się nieszczelność na łączeniu skrzyni z silnikiem. Jednak (po dwóch tygodniach od naprawy) dolewka nie była konieczna, mimo plam pozostawianych na asfalcie. Wróciłem do speca i poprawił robotę. Teraz instynktownie codziennie zaglądam pod samochód i na razie wszystko gra ;-). Na wszelki wypadek wypytałem o wszystko i w razie czego już chyba sam doleję oleju. Dzięki "Azuk" za instrukcję. Pozdrawiam.

Temat raczej do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...