gray5 Opublikowano 28 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 siema ostatnio odkrylem ze zaczynają mi sie zjezdzac ząbki , było złychac na zloci , mylsalem ze to rozrusznij lecz nie :evil: koło zamachowe , i mam teraz takie pytanie czy , wieniec zdejmuje sie z kola zamachowego czy całe trzeba wymienic; ]pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeXaN Opublikowano 28 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 kazdy wieniec idzie zdjąćna gorąco i odwrócić- w k10 też bo jak kilka lat temu robiłem skrzynie to też myślałem czy tego nie zrobić ale mi sie nie chciało i sobie to darowałem tylko zęby lekko podpiłowałem bo były "zmłotkowane" :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lawina Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 grey... to wlasnie rozrusznik 8) ja u siebie przekladalem zebatke na kole na druga strone jakies pol roku temu bo byla zajechana... ostatnio wymienialem skrzynie... patrze a ta strona tez juz zjechana.... a to wszystko przez rozrusznik ktory najpierw zaczyna krecic i dopiero zasprzegla.. (KHRRRRRRRRR!!!!!!!!)... radze ci rozrusznik zrobic najpierw i dopiero zajac sie kolem zamachowym... a zeby zdjac wieniec tak wogole... trzeba go podgzac palnikiem, wtedy sie roszerzy i ladnie zejdzie z kola... pozniej go myk na druga strone i czekac az sam wystygnie... nie studzic ani nic... niech sobie sam wystygnie... <=== i to jest teoria :wink: u mnie wziellismy mlotek i przecinak i do okola w szparke miedzy zebatka i kolem... i ladnie zeskoczyl... pozniej tylko podgrzalismy zebatke nad kuchenka gazowa, zeby juz go zalozyc spowrotem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Snafu Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 ja mam ten sam problem ze zgrzyyyyyytaniem :/ pomijając to że pracuje w warsztacie mechanicznym to niechce mi sie do tego zaglądać :] ale kiedyś będe musiał :] straszny obciach jak sie wyjeżdza od panny a tu takie rozczarowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeXaN Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 "JAK ZNIWELOWAĆ KŁOPOT ZGRZYTANIA ROZRUSZNIKA PODCZAS ODPALANIA." Wszystko co napisze jest tylko informacją i nie ponosze odpowiedzialności za straty jesli ktos postanowi to wykorzystac- robicie to na wlasna odpowiedzialność. A więc: 1. przed odkreceniem rozrusznika należy zdjąć minusową kleme z akumulatora 2. odkrecic rozrusznik ( 2 śruby) i wyjąć go (obojetnie czy górą czy od spodu) 3. zakrecic rozrusznik do imadła 4. teraz wszystko zalezy od waszej fantazji tzn. mozecie sprawdzic i naprawic caly rozrusznik(szczotki, tulejki, bendix, smarowanie, itp) ja sie skupiam na naprawie tego ze rozrusznik zgrzyta podczas zapalania 5. odkrecic 2 wkrety które trzymają elektromagnes( to taki mniejszy "walec" z boku rozrusznika do którego przykrecone są kable) i odzielic go DELIKATNIE od rozrusznika- to nim sie bedziemy zajmowac 6. wyjąć ze środka walca taki mały cylinder stalowy z plastikowym grzybkiem 7. wlasnie ten cylinder trzeba za pomocą np. szlifierki kątowej zeszlifowac( w moim przypadku trzebabylo zebrac ok 2mm ale radze to robić stopniowo po 0,5mm i sprawdzac na ile wychyla sie potem bendix ) oczywiscie NIE od strony plasikowej!!! ta strona którą trzeba zebrac jest metalowa z takim 3 mm kolnierzem na spreżyne. Trzeba pamietac aby zeszlifowana powierzchnia byla potem idealnie równa, płaska i prostopadła do walca 8. mozna zmontowac i sprawdzic czy dziala - jesli tak to spowrotem wsadzic do auta i jezdzic jesli ktos czegos nie rozumie niech pyta albo uda sie do elektromechanika u mnie zadziałało UWAGA rozrusznik w micrze z automat. skrzynią biegów różni sie budową ogólnie zasada naprawy taka sama jak normalnie z tą różnicą ze w normalnym trzeba zeszlifowac ten walec a w aucie z aut. trzeba w tym walcu rozwiertac -pogłębić otwór na srodku tego walca i to na tyle :-) Jestem autorem tego poradnika i mam do niego wszelkie prawa autorskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soul Opublikowano 29 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 u mnie zgrzyta jak chce czasem odpalic na biegu z wcisniętym sprzęgłem na luzie nigdy mi sie nie zdarzylo a ojciec mowi ze micra ma tak od nowosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gray5 Opublikowano 29 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 grubo, tylko ze u mnie odwrócenie koła nic nieda zjechały sie ząbki ,tak ręką wyczułem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.