Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] INSTRUKCJA WYMIANY GÓRNEGO WAHACZA

Gość mazi'97
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Po własnoręcznej regeneracji wahaczy górnnych (jak wyżej opisane) i przejechaniu bez mała ok 10000km mam w dalszym ciągu spokój.Nic nie stuka i nie puka .Polecam tą metode .Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...

Witam, dzisiaj chcialem wymienic wachacz gorny i odkrecilem jedna srube te mniejsza od sworznia ja wysunalem bez problemu pozniej zabralem sie za odkrecanie tej plyty co trzyna wachacz do karoserii i tez odkrecilem:) rowniez odkrecilem nakretke z tej dluzszej sruby ale za chiny nie moglem jej wybic z tego wachacza mialem w imadle tluklem mlotkiem psikalem wd40 i nic zniszczylem tylko gwint wiec go obcialem jakies pol cm i zamontowalem stary wachacz..... jak ja wybic????czy lepiej poprostu kupic w sklepie nowa srube a stara poprostu odciac ??

To nie jest zwykła śruba. Gwint jest cieńszy od jej nasady u łba. Zauważ że wchodzi w uchwyt tylko z jednej strony cała. Myślę że taką śrubę dostaniesz jedynie od dawcy, albo za grubą kasę w ASO

To nie jest zwykła śruba. Gwint jest cieńszy od jej nasady u łba. Zauważ że wchodzi w uchwyt tylko z jednej strony cała. Myślę że taką śrubę dostaniesz jedynie od dawcy, albo za grubą kasę w ASO

az musze jutro spojrzec na te srube jeszcze raz....hmmm nie widzialem w tej krotszej aby byla jakas specjalna..a mialem ja w rekach bo latwo sie wysunela a ta dluzsza ani drgnela...i co dalej..........

Ta przednia tak ale ta tylna właśnie jest z schodkiem (przynajmniej u mnie). Da się ją obrócić w uchwycie czy to niemożliwe bo zastanawia mnie czy obcięcie jaj coś da jak i tak nie wybijesz

Ta przednia tak ale ta tylna właśnie jest z schodkiem (przynajmniej u mnie). Da się ją obrócić w uchwycie czy to niemożliwe bo zastanawia mnie czy obcięcie jaj coś da jak i tak nie wybijesz

Jak utnie jak tuleje od strony wahacza to wyjdzie żeby mnie zrozumieć podam po kolejności elementy :

.nakrętka/mocowanie wahacza do karoserii/tniemy / wahacz / tniemy/mocowanie wahacza do karoserii/ łeb śruby .

Ale ja bym wykręcił jeszcze całość i nocna kąpiel w ropie może pomoże szkoda ciąć .

Owszem utniesz ale po wahaczy bo jest to wszystko silnie spasowane do tego stopnia że jak zakładałem drugi to musiałem lekko rozgiąć uchwyt bo nie chciało wejść a i przy takim cięciu łatwo uszkodzić uchwyt

Co do śrub jest termat http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/21748-p11wp11-jakie-ruby-mocujce-gorny-wahacz/page__view__findpost__p__244124__hl__wahacz__fromsearch__1

Edytowane przez and_pec

u mnie nie było żadnego problemu tzn. śruby poszły można powiedzieć bez większego problemu ale trzeba było przylożyć odpowiedni moment , wszystko jak po maśle , wymieniłem same tuleje i wszystko git po zalaniu hipolem.

Edytowane przez Gawa