Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] WODA W PROGACH

Gość mozik18
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam! mam problem zwiazany ze zbierającą się wodą w progach w primerce P10. nie wiem skad ale po pierwszym lepszym deszczu jest jej pelno zarowno z jednej strony jak i drugiej, a malo tego woda ta wylewa mi sie do srodka na dywaniki i strasznie smierdzi w samochodzie. prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu. pozdrawiam mozik18

Prawdopodobnie przegniła ci blacha za przednim nadkolem. Woda z podszybia spływa za nadkolem i wypływa przez otwór pomiędzy błotnikiem i progiem(od dołu). Jest tam przetłoczenie na blasze. Jeśli to się zatka (np ziemią) to woda zbiera się za nadkolem. Tam najczęściej zaczyna się korozja przednich błotników i progów. Błotniki są przykręcane, więc nie ma problemu, żeby je zdjąć i sprawdzić. Ja już dwa razy w ciągu sześciu lat zdejmowałem przednie błotniki i je ratowałem. Poprzedni właściciel załatał próg za nadkolem tylko żeby nie było widać i po jakimś czasie woda wpływała do środka progu. Przerdzewiało mi około 20 cm przu przednich drzwiach. Rdzewieją też od końca. Zwykle zaczyna się od tylnego nadkola. Tam łączą się blachy i stamtąd rdza idzie do przodu. Niestety musiałem wycinać fragmenty progów bo już nie nadawały się do niczego. Na obu końcach wewnątrz są wzmocnienia w postaci blach z otworami i przetłoczeniami. Z lewej strony zjadło mi całkiem zanim sie zorientowałem.... . Progi oczywiście mozna wymienić w całości. Zdaje się , ze nie są drogie.

Woda może wpadać też inną drogą. Przez przedni słupek. To możesz sprawdzić zdejmując plastik przy sprzęgle. Trzeba odkręcić chyba dwa wkręty i wyjąć plastik. W słupku są włozone wypełnienia w postaci czarnej gąbki. Wyjmij je i zobacz czy tam jest mokro. Jeśli tak, to może się okazać, że woda wpada gdzieś pod szybą.

Mam ten sam problem w P10 91r . Byłem u blacharza i niestety wymiana progów i drobne blacharskie roboty 1500 zł z nowymi nadkolami. trochę w tym mojej winy bo olalem temat przed zimą a po zimie gangrena wyskoczyla jak złoto. Szkoda mi moją Primkę opychać bo pójdzie za grosze a jestem z niej zadowolony bardzo ...szkoda tylko ze już nigdy nie bedzie mlodsza. :) Dlatego progi robie.. i zrobie Pozdrawiam. Moze przy okazji ktoryś z kolegow na namiar na blacharza sprawdzonego w Łodzi ?

• 2 tygodnie później...

Miałem podobny problem :D U mnie okazało się, ze woda przeciekająca przez uszczelkę na szyberdachu wali kanałami odwadniającymi (coby do środka nie leciało) prosto w ... progi:) A kanały odwadniające progi (takie zgrubienia na łączeniu próg-podłoga) były zatkane baranem... cóż.. pomogło wyciągnięcie szyby szyberka i regeneracja uszczelki, a potem wydłubanie bitexu z rowków odwadniających progi. Pozdrawiam.

Gość cornholio78

przecież tych otworów technologicznych w progach nie wolno zatykać i trzeba je regularnie czyścić, zarówno małe otworki jak i te duże zatkane częściowo gumowymi, nacinanymi zaślepkami

• 2 lata później...

Moze ktos porobic fotki od spodu gdzie sa te kanalu co udrazniaja wode ? Ja znalazlem tylko jeden u siebie a czytajac posty widze ze jest ich znacznie wiecej. Prosze zatem kogos o zrobienie fotek lub ewentualne wytlumaczenie gdzie to sie znajduje bo tak jak mowie nie znalazlem wiecej jak jeden odplyw.

Przyłączam się do postu Nstor-a. Gdyby ktoś mógł pokazać fotkę i napisać jak udrożnic ten odpływ w p11.144, być może nie trzeba odkręcać błotnika.

Witam,

miałem ten sam problem - udrożniłem dolną część progów (w przedniej i tylnej części ich długości są takie lekkie poszerzenia na łączeniach blach długość ok. 2cm i szerokość 2mm) i po problemie "chlupotania". Jednak również muszę usunąć przyczynę a nie tylko skutek.

Pozdrawiam