zbyszekN15 Opublikowano 12 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2006 Mam zamiar wymienić świece. Poszperałem trochę na ten temat. Instrukcja sugeruje standardowe BKR5E. U siebie mam założone BKR6E (Almerka z Niemiec). Przeglądając tę stronę www.ngkntk.pl/fileadmin/downloads/SWIECE_ZAPLONOWE.pdf w rozdziałach "wartości cieplne" i "zachowanie termiczne" dochodzę do wniosku, że właściwie standardową powinna być zdecydowanie BKR6E. Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek101120 Opublikowano 12 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2006 W instrukcji jest napisane 5 ale ja zakupilem 6 i autko smiga tak samo jak na 5. Zamow sobie na allegro bedzie SPORO taniej ja dalem 9zl za sztuke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 12 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2006 Ja właśnie założyłem nowe "piątki" jeżdżę raczej na krótkich trasach więc piątki lepiej się sprawdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KAFAR Opublikowano 14 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2006 Ja również muszę zmienić swieczki, a ponieważ mam gaz sekwencje to się zastanawiam czy włoźyć BKR5E czy może BKR6E. podobno do gazu zaleca się swiece zimniejsze a więc 6E. Co o tym sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goago Opublikowano 15 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 zgadza sie. do lpg daje sie o jeden stopien zimniejsze z uwagi na wieksza temperature spalania gazu. podobno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas.nis Opublikowano 16 Czerwca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2006 W tej kwesti zdania są podzielone (jedni zalecają standartowe,a inni zimniejsze) to wkońcu jak z tym jest :? do siebie jak kupywałem (N14/ lpg) to dali mi w sklepie "standart" :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MIŚ Opublikowano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Ja od dwóch wymian jeżdżę na NGK BCP 5E [ jest to zamiennik wg katalogu NGK ] , a w sklepach są tansze - silnik pracuje tak samo jak na BKR 5 E. W sprzedazy są też BKR 5 E - 11 o ustawionej przerwie elekrod 1,1 mm , może to te są do LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuchar Opublikowano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Ja przy lpg używam 6 - ewentualnie zamiennik DENSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yareckimm Opublikowano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Dobra, a teraz pytanie lamera Kiedy sie wymienia świece ? Bo ja nawet nie wiem jakie mam i jak sie je wyciąga, żeby sprawdzić. Samochodzik mam od 2 miesiecy wiec stad pytanie Jak sprawdzić czy potrzebna jest wymiana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszekN15 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Ostatecznie dokonałem chyba najlepszego wyboru i kupiłem V-LINE nr 28 BKR 6 E. Technologia V-LINE zapewnia wg producenta lepszą iskrę: www.ngkntk.pl/wiece_zap3onowe_w_technologii.1361.0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 najlepszego wyboru to byś dokonał jakbyś platynowe kupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addagio Opublikowano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Kiedy sie wymienia świece ? Bo ja nawet nie wiem jakie mam i jak sie je wyciąga, żeby sprawdzić. Samochodzik mam od 2 miesiecy wiec stad pytanie Jak sprawdzić czy potrzebna jest wymiana ? Świece wymienia się co określoną ilość km. Nie czeka się aż padną... Jak kupiłeś samochodzik 2 miesiące temu, to powinieneś po kupnie właśnie wymienić: olej, filtr oleju, filtr powietrza, świece. To podstawa, bo nigdy nie wiesz ile poprzedni właściciel na tym sprzęcie zrobił. U zwykłego mechanika to wszystko to będzie koszt ok50 zł robocizny (za części płacisz osobno). A jakie świece to nie problem - w katalogu w sklepie po numerze silnika i modelu znajdzie Ci facet odpowiednie. Ewentualnie jak zlecasz wymianę mechanikowi, to on sam dobierze. Nie ma co wydziwiać. Nikt jeszcze nie udowodnił, że do LPG powinny być zimniejsze. Polecam zmienić w/w rzeczy jak najszybciej dla pewności. Na szczegółach znać się nie musisz mając samochodzik, ale racjonalne dbanie o niego to podstawa. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yareckimm Opublikowano 20 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2006 Świece wymienia się co określoną ilość km. Nie czeka się aż padną...Jak kupiłeś samochodzik 2 miesiące temu, to powinieneś po kupnie właśnie wymienić: olej, filtr oleju, filtr powietrza, świece. To podstawa, bo nigdy nie wiesz ile poprzedni właściciel na tym sprzęcie zrobił. U zwykłego mechanika to wszystko to będzie koszt ok50 zł robocizny (za części płacisz osobno).A jakie świece to nie problem - w katalogu w sklepie po numerze silnika i modelu znajdzie Ci facet odpowiednie. Ewentualnie jak zlecasz wymianę mechanikowi, to on sam dobierze. Nie ma co wydziwiać. Nikt jeszcze nie udowodnił, że do LPG powinny być zimniejsze.Polecam zmienić w/w rzeczy jak najszybciej dla pewności. Na szczegółach znać się nie musisz mając samochodzik, ale racjonalne dbanie o niego to podstawa. Pzdr. Dzieki wielkie za rady. Po Świętach jade wymienić klocki z tarczami to od razu wymienie świece Pozdrawiam świątecznie :mikolaj: Yaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADAM85 Opublikowano 24 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 ja dzis kupilem bkr 5EY. w książce tak jest jako standard. a jutro zobaczę na czym jeździl poprzedni wlaściciel . silnik 1,4 55kw pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi