Gość symek Opublikowano 30 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2006 Chciałem się zapytać drogich forumowiczów, jak tam wygląda Wasze spalanie LPG w te ogromne upały. Ja zauważyłem wzrost spalania o jakieś 0,5-1l na 100KM. Wydaje się być to logiczne bo w cieplejszym powietrzu jest mniej tlenu przez co spala się więcej gazu … To jest teoria- a jak wygląda to u Was w praktyce ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek Opublikowano 30 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2006 No moja też więcej pochłonęła ale to przez klimę nonstop :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość symek Opublikowano 30 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2006 U mnie klimy brak :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Czeso Opublikowano 31 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 W piątek sprawdzałem spalanie. Przejechałem od ostatniego tankowania łącznie ok 330 km z czego 130 km to trasa a resztę miasto, w większości na włączonej klimie. Spalanie: 10,3 l gazu. Dodam, że miałem uszkodzoną przepływkę (wymieniona w tę sobotę), a to ponoć zwiększa spalanie. Wydaje mi się, że jak na silnik 1.8 to chyba wynik w normie. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Szymeq Opublikowano 31 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 ...Spalanie: 10,3 l gazu...Wydaje mi się, że jak na silnik 1.8 to chyba wynik w normie Wg mnie w normie górnej granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Czeso Opublikowano 31 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 Wg mnie w normie górnej granicy Sprawdzę teraz po wymianie przepływki. Ma być też trochę chłodniej, więc rzadziej będę włączał klimę. Moim zdaniem spalanie powinno spaść o ok. 1 litr. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny38 Opublikowano 31 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2006 Moim zdaniem wzrost spalania gazu latem w głównej mierze bierze się z tąd że czym cieplej tym szybciej autko przełącza się z benzyny na gaz. Klima oczywiście też swoje zrobi jeżeli jest. Mnie teraz spala ok 9l gazu z miasta do miasta jak to na Śląsku (korki na zmiane z dwupasmówką). :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Moja w lecie pali ok 11 l przy jeździe mieszanej (połowa miasto- połowa trasy). Co ciekawe - trasa Chorwacja- Włochy i powrót z załadowanym autem - spalanie przekraczało 12 l - mimo, że trasa, no ale jednak autostrady, a tam po bereciarsku sie nie jeździ. Zauważyłem znaczny wzrost zużycia gazu latem ok 1-1,5 l/100 km - myślę, że to: 1 powód szybszego przełaczania się instalacji na gaz. 2. klima 3. cieplejsze powietrze, które mniej lubiane przez silnik. 4. lepsze warunki jazdy - wieksza prędkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szfystack Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2006 najważniejszy jest punkt 2. klima i 4. większa prędkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2006 ad. 1. W upały gazówka zaskakuje nim wyjade z garażu i zamknę za soba bramę. W zimie to i muszę ze 4 km pojechac nim sie przełączy, to daje jakieś 10-15 km na PB /100 km, a zatem zużycie ok 10-15% więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi