Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

PROBLEM ZE ZBYT WYSOKĄ MIESZANKĄ PALIWA

Gość lukes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam następujący problem: otuż moja primera 1,6 na wielopunkcie od jakiegoś czasu pali straszne ilości benzyny - to jest powyżej 15-16 litrów, problem dotyczy tylko jazdy na benzynie, na gazie jest wszystko ok. Po podłaczeniu do kompa okazało się że sonda lambda na benzynie daje tylko bogatą mieszanke i stoi w miejscu. to samo jest po podłaczeniu voltomierza - na benzynie cały czas wartość około 8,6V. Po przełączeniu na gaz wszystko jest ok. to znaczy na voltomierzu zakres między 0,15 do 0,8.

Zarówno w serwisie aso jak i koledzy z lubelskiej grupy (wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc) stawiali na sonde lambda. Niestey po wymianie na nową jest dokładnie tak samo. Dodam jeszcze że podczas jazdy na benzynie z podłączonym kompem diagnostycznym przy puszczeniu gazu na wysokich obrotach bez wysprzęglania komputer pokazuje że sonda zuboża mieszankę. Na wolnych obrotach całyczas daje bogatą.

Ma ktoś może pomysł co się dzieje?

Z góry dziękuje za pomoc.

Sprawdź:

- czy nie zblokował Ci się regulator paliwa, umieszczony na listwie wtryskowej,

- czy nie jest zasyfiony przepływomierz powietrza

lukes napisał:
wielkie dzięki. tylko jeszcze jak napiszcie jak sprawdzić ten regulator paliwa.

pozdrawiam.

Potrzebny CI będize trójnik fi 8mm do tego z 20cm gumowego zbrojonego węrza tej samej srednicy i wskaznik wyskalowany do 6 barów...

Dzięki temu sprawdzisz jakie masz cisnienie paliwa przed listwą (wpinasz się tym między listwe a filtr paliwa)

Powinieneś mieć:

- ok. 2,5 bara na wolnych obrotach

- po dodawaniu gazu powino wzrastać ku 3 barą

Dzięki. jak tylko sprawdze napisze jakie jest ciśnienie.

[ Dodano: Sro 16 Sie, 2006 15:07 ]

Witam. No więc tak:

siśnienie przed listwą wtryskiwaczy na wolnych obrotach 2,7

na wysokich obrotach rośnie do ok 3

Przepływomierza nie sprawdzałem bo podobno jak by był zasyfiony to na gazie by nie chodził.

Dodam jeszcze jedną rzecz- przy instalacji gazu gazownicy zasślepili dolot powietrza przed filtrem powietrza. Z orginalnego otworu w rurze została jakaś 1/3 średnicy. Podobno bez tej zaślepki nie da się ustawić gazu. Jednak po jej odkręceniu i udrożnieniu dolotu powietrza jest taksamo czyli mieszanka cały czas bogata.

[ Dodano: Pon 21 Sie, 2006 19:46 ]

Witam. Dalej stoje w miejscu nikt nie potrafi powiedzieć co sie dzieje. Dodatkowo dzisiaj okazałosie że nowa sonda chyba padła bo jak zmierzyłem napuięcie to dochodzi do 3V i nie ma znaczenia czy nz gazie czy na benzynie.

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co mogło paść??

Pozdrawiam.

[ Dodano: Czw 30 Lis, 2006 15:48 ]

witam. po kilku miesiącach znowu zająłem się samochodem i wreszcie udało się usunąć problem.

okazało się że jest strasznie zasyfiony przepływomierz i osady węgla na przepustnicy. po oczyszczeniu wszystko jest oki. i wreszcie pali normalne ilosci benzyny.

coobcio miał racje co do przepływomierza.

dzięki i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...