Gogol Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Dostałem w prezencie olej kupiony w Niemczech MOBIL SPECIAL S 10W40 a dotychczas jeżdżę na MOBIL SUPER S 10W40 - półsyntetyk. Ten niemiecki to jest chyba mineralny. W Polsce mineralny MOBIL ma 15W40. Jak myślicie, czy mogę na jedną wymianę zalać tym olejem bez szkody dla silnika. :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciejka_sz Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 mineralny to 15W polsyntetyk to 10W pelny syntetyk to 5W W calej EU sa takie same oznaczenia. Olej ktory masz z niemiec to polsynetyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gogol Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 mineralny to 15Wpolsyntetyk to 10W pelny syntetyk to 5W W calej EU sa takie same oznaczenia. Olej ktory masz z niemiec to polsynetyk. Dzięki, ale czy możesz mi podać wiarygodne źródło tej informacji, bo dotychczas wiedziałem, że liczba przy "W" oznacza zakres temperatury krzepnięcia oleju a nie jego skład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin101 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 w oznacza winter liczba przed temperature powietrza na zewnatrz a nie krzepniecia(nie pamietam chyba 20 oznacza - 20 a dalej co 5 czyli 15W oznacza -30 ,10Wozn -40 itd) druga liczba oznaczateperature ciepla wartosc rzeczywista A wnioski sluszne mineralny to 15W polsyntetyk to 10W pelny syntetyk to 5 10W / 40 to klasa lepkosciowa temperaturowa a syntetyczny od pół syntka i minerala odróznia sie po napisach na bance oleju synthetic (syntetyk) semi synthetic to półsyntetyk Uzyskanie na bazie mineralnej oleju o klasie lepkosciowej 10W/40 jest bardzo trudne (czytaj nieopłacalne) wiec najprawdopodobniej to semi syntek jest Wazna jest tez wartośc jakościowa czyli np SJ/CH S oznacza do nenzyny C do diesla a litery po s lub c oznaczaja jakość oleju im dalsza litera w alfabecie tym wyzsza jakosc Porównaj te parametry i sie wszystko wyjaśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciejka_sz Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 TU znajdziesz wiecej na temat olejow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszekN15 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Możesz też zerknąć tutaj www.mobil.pl/Poland-Polish/LCW/Audiences/Oil_Selection.asp albo tutaj www.autokacik.pl/oleje/oleje.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gogol Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Sprawa się wyjaśniła. Dostałem potwierdzenie z EXXONMOBIL o następującej treści: Szanowny Panie, Mobil Super S 10W40 jak i Mobil Special S 10W40 to uniwersalne oleje półsyntetyczne. Mobil Super S 10W40 jest odpowiednikiem Mobil Special S 10W40. Z wyrazami szacunku ... Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Swoją drogą ja sobie chwalę ten olej - tani i dobry. Ostatnio płaciłem na Allegro 79 pln + wysyłka za dużą bańkę :580: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gogol Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Swoją drogą ja sobie chwalę ten olej - tani i dobry. Ostatnio płaciłem na Allegro 79 pln + wysyłka za dużą bańkę :580: 5L w Niemczech ok. 25 EUR - zależy od promocji i na pewno nie podrabiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.