Gość Tomek:) Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zastanawiam się nad założeniem halogenów, ale nie wiem jeszcze jakie wybrać. pewnie okrągłe bo takie najłatwiej zamontować w zderzaku ale jakie ? Halogeny dalekosiężne odpadają bo powinno się je stosować tylko razem ze światłami drogowymi, inaczej stosowane mogą oślepiać. A ja potrzebuje coś razem ze światłami mijania. Więc Halogeny przeciwmgłowe albo Halogeny soczewkowe. Co doradzacie ? W poprzednim autku miałem przeciwmgielne, a jak świecą soczewkowe ? Od czasy do czasy zdarza mi się jeździć nocą mniej uczęszczanymi drogami i potrzebuje czegoś co poprawi widoczność zwłaszcza jezdni (dziury i inne niespodzianki ). Dobrze żeby podczas mgły i śniegu także poprawiały widoczność ( czy soczewkowe pomagają ? ). Więc może ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami. Tomek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WOJTUSMAXIMUS02 Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 kwestia gustu ,cokolwiek bys niezalozyl to bedzie dobrze a jeszcze jak fajna zaroweczka zalozysz to bedzie git :wink: pozdr.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zastanawiam się nad założeniem halogenów, ale nie wiem jeszcze jakie wybrać. pewnie okrągłe bo takie najłatwiej zamontować w zderzaku ale jakie ? Halogeny dalekosiężne odpadają bo powinno się je stosować tylko razem ze światłami drogowymi, inaczej stosowane mogą oślepiać. A ja potrzebuje coś razem ze światłami mijania. Więc Halogeny przeciwmgłowe albo Halogeny soczewkowe. Co doradzacie ? W poprzednim autku miałem przeciwmgielne, a jak świecą soczewkowe ? Od czasy do czasy zdarza mi się jeździć nocą mniej uczęszczanymi drogami i potrzebuje czegoś co poprawi widoczność zwłaszcza jezdni (dziury i inne niespodzianki ). Dobrze żeby podczas mgły i śniegu także poprawiały widoczność ( czy soczewkowe pomagają ? ). Więc może ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami. Tomek:) Halogenów przeciwmg. (zgodnie z prawem o ruchu drogowym) nie powinno się używać przy normalnej przejrzystości powietrza. Wyjątkiem jest chyba kręta droga w lesie. Z reguły oświetlają pobocze i fragment jezdni z lewej strony auta. Ja bym sugerował zakup przeciwmgłowych a do mijania dokupił po prostu dobre żarówki np. PHILIPS Nightguide 3-in-1 (uwaga: są dwa rodzaje w zależności czy lampy są zwierciadlane czy soczewkowe) lub Philips GT150 Power2night. Ewentualnie wymieniłbym też na lepsze żarówki w drogowych. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek:) Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Kodeks ruchu drogowego znam więc dziękuje za ostrzeżenie. Interesuje mnie różnica w praktyce ( charakterystyka świecenia )pomiędzy przeciwmgielnymi a soczewkowymo. Czy ktoś ma, wie i może mi pomóc ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektor3s Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Wtam Szukam żółtych (selektywnych) żarówek do przeciwmgielnych świateł Almera N16 żarówki chyba hb4 albo hb3. Wyczytałem że są lepsze od białych no i + za lans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.