Gość Piotr676 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Dzisiaj rozebrałem hamulce i stwierdziłem,że blaszki miedzy klockami a zaciskami sa całe pordzewiłe (prawie się rozleciały).Wyrzuciłem je,ale nie wiem czy dobrze zrobiłem. Czy one są naprawdę potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 nie, producent samochodu wkłada je jako balast oczywiście że na coś są potrzebne, koszt nowych to kilkadziesiąt złotych w serwisie, tez musiałem je zmienic ostatnio przy wymianie tylnych klocków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 3 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2006 wydaje się że są potrzebna do tego żeby klocki nie tarabaniły podczas jazdy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość benkas Opublikowano 3 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2006 no właśnie przy wymianie klocków też w/w blaszki rozleciały mi się w rękach. Poprostu je wyrzuciłem po radzie mechanika, że nie są aż tak ważnym elementem i że można bez nich jeździć. Narazie wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
werdin Opublikowano 3 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2006 Przeczytaj artykuł w Auyo Świecie Nr 33 z 14 sierpnia pt."Ważniejsze niż silnik"na stronie 44,a sam zdecydujesz.Jak byś nie mógł dorwać czasopisma wejdź na stronę -auto świat -archiwalne numery itd.A tak poza konkursem jak coś jest,albo było,to uważam że ktoś po to właśnie zamontował,że stanowi malutki element jakiejś całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 3 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2006 , koszt nowych to kilkadziesiąt złotych w serwisie, Można je kupić jako zamienniki po za serwisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf4rb Opublikowano 3 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2006 , koszt nowych to kilkadziesiąt złotych w serwisie, Można je kupić jako zamienniki po za serwisem. Można też kupić klocki Maff, są wtedy w komplecie, przyklejone do klocków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość holy Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 blaszki zdaje się zapobiegają między innymi piszczeniu klocków. IMHO bez nich też można jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciejka_sz Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 Klocki Lucas maja na sobie specjalna "wysciolke" ktora zastepuje te blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aro_prezes Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 blaszki zapobiegaja złemu ułożeniu się klocków a co za tym idzie nierównomuernemu ich zużywaniu. pełnią rolę sprężynek utrzymujących je na miejscu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 dokładnie, i co za tym idzie zapobiegają przyspieszonemu zuzyciu 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zell Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 A jak się klocek kończy to blaszka trze o tarczę i wiesz, że zbliża się wymiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 4 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2006 z boku auta można wtedy zauważyć tzw efekt rakietowy (sporo iskier) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AS Opublikowano 5 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2006 JA odkryłem istnienie tych blaszek przy zmianie klocków u mechanika. Chłopaczek majstrował mi przy klockach i ze zdziwieniem stwierdziłem że na starych klockach już wyjętych jest jakaś blaszka.(tylko z jednej strony niestety) Jak spytałem mechanika co to i czy nie powinno być jednak w samochodzie stwierdził że nie wie, że było z jednej strony tylko i na pewno to nie potrzebne. Kontrolnie schowałem do bagażnika no ale niestety mam tylko jedną. Widocznie pierwsza zniknęła w podobnych okolicznościach przy przy poprzedniej zmianie klocków jeszcze jak samochód nie był mój Może gdzieś da się tylko jedną blaszke znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 5 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2006 A jak się klocek kończy to blaszka trze o tarczę i wiesz, że zbliża się wymiana TO CHIBA NIE O TE BLASZKI BIEGA BO TE O KTÓRYCH PISZEMY NIE MAJĄ STYCZNOŚCI Z TARCZĄ :shock: :shock: :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf4rb Opublikowano 5 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2006 A jak się klocek kończy to blaszka trze o tarczę i wiesz, że zbliża się wymiana TO CHIBA NIE O TE BLASZKI BIEGA BO TE O KTÓRYCH PISZEMY NIE MAJĄ STYCZNOŚCI Z TARCZĄ :shock: :shock: :shock: Dobrze piszesz, jakby tarło już o te blaszki to by chyba tłoczek wypadł z zacisku, klocki mają "podstawę" metalową to ona iskrzy a nie te blaszki, blaszki są do eliminowania rezonansów (piszczenia itp.). Nie wyobrażam sobie jak można dopuścić do takiego stanu, że iskry lecą z klocków, zabijecie się kiedyś. Stan klocków można zobaczyć bez zdejmowania koła, jak macie alufelgi to widać gołym okiem albo jak rzeba dolać płynu bo kontrolka świeci to koniecznie trzeba zajrzeć co z klockami. Jak już iskry lecą to tarcze też dostały w d*pę i wypadałoby wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi