Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Rozrząd w N15

Gość faraonpoland
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nissan utrzymuje że łańcuch jest dożywotni. Niemniej jednak na forum wyczytałem że zdaża się że lecą niestety wcześniej. Więc zasada jak zaczyna tłuc trzeba się temu przyjrzeć i sprawdzić. Pozdrawiam :)

Niegdy przed czasem :)

jeżeli łańcuch tłucze się cały czas to trzeba najpierw spradzić a potem brać się za wymianę. Jaki masz przebieg? u mnie przy 155kkm cisza na rozrządzie.

Pozdrawiam

No własnie mam podobny problem .Przy odpalaniu po dłuższym postoju wyraźnie słychać terkotanie łańcuszka . Po 2-3 sekundach cichnie. Słyszałem że sprawcą tego jest napinacz. ciekawe ile kosztuje wymiana tego czegoś :] Mam przejechane dopiero 105 tyś.

Witam.Ja tez jestem po wymianie najpierw napinacza, a potem górnego łańcuszka.Z tego co zaobserwowałem to po wymianie samego napinacza ustały te głośne "terkotanie" tuz po odpaleniu (widocznie nowy napinacz lepiej trzyma ciśnienie oleju) jednak łańcuszek dalej sobie hałasował,wiec go wymieniłem i nareszcie jest OK.

ciekawe ile kosztuje wymiana tego czegoś :]

Na dnaich bede kupowął górny napinacz. 90zł

chyba to podróbka,albo tak ceny przez te 3 miechy tak na dół poleciały bo ja dałem około 400zl :( za orginal w ASO co do tych podróbek to nieciekawe opinie krążą,podobno nie wytrzymują za długo :(

ponoc japonskie to jest. ale w sumei co to za róznica z jakiego kraju.

No oryginał to nie jest.

Sprawdze to sie przekonam.

poka poka :]

jak ten bedzie do bani to go wywale i wsadze stary. chyba sie da, nie?

pewnie ze sie da,przy okazji zobaczysz jak napinacz "łapie" ciśnienie oleju,ja pierwszy raz wykręciłem go żeby go sobie obejrzeć ,po ponownym wkręceniu i odpaleniu silnika almerka chodziła jak pierwsze silnki diesla :D przez jakieś 10sek. po wkręceniu nowego klepanie ustało dosłownie po 1sek. :smile:

No własnie mam podobny problem .Przy odpalaniu po dłuższym postoju wyraźnie słychać terkotanie łańcuszka . Po 2-3 sekundach cichnie. Słyszałem że sprawcą tego jest napinacz. ciekawe ile kosztuje wymiana tego czegoś :] Mam przejechane dopiero 105 tyś.

to nie lancuch tylko zawory

to nie lancuch tylko zawory

Eee tam . Jak zawory klepia to ja wiem. To napewno nie zawory i nie panewki i nie luźne tłoki. :D

A gdzie jest ten napinacz i jak go wykręcić. Czy da się to samemu zrobić nie rozkręcając połowy silnika?

Górny napinacz sie "wyciera" to znaczy ma on taka plastykowa płozę i w nią właśnie wcina sie łańcuch, żeby to sprawdzić musiał byś odkręcić ta czarna blaszkę osłaniająca górny łańcuszek i właśnie napinacz,co do dolnego to nie wiem.

faraonpoland,

w Mojej almie prawie po 100 kkm nic nie słychać za wyjątkiem 2-3 sek., szmeru po odpaleniu auta. Jesli wszystko działa tak jak działąło nie zaprzątaj sobie głowy tylko jeździj. Zainteresuj się wtedy gdy szmer staję się coraz dłuższy tzn ok 15-20 sek. Wówczas trzeba wymienić rozrząd i napinacz. Dla większości posiadaczy Almerek taka przyjemność jest dopiero po ok. 150-200 kkm.

Ja też mam N15 i taki objaw jak głośniejsza praca tuż po odpaleniu, to normalne. Nie przejmuje się tym bo wiem że przy rzadkim oleju np. 5w40 to norma. Mam przejechane 111000 i od jakiś 30 tyś jest taki sam dźwięk. Jak objaw się nasili, czyli nie będzie zanikał po 1-2 sek. to wtedy dopiero będę się zastanawiał co robić i to samo radzę innym. Lepiej na oryginalnym rozrządzie jeździć jak nadłużej, bo po zamianie szczególnie na zamiennik to już przebieg 150 tyś będzie w sferze marzeń ;)