Gość kris_wroc Opublikowano 24 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2006 Witam Niedawno kupiłem Almerke 95r i od tego czasu zacząłem przeglądać to forum. Auto przerywa pomiędzy 2 a 2,5 tys. obrotów na benzynie a na gazie troche niżej między 1,5 a 2 i troche delikatniej. Przeczytałem już wiele postów z podobnymi problemami ale niestety już sie pogubiłem w tym wszystkim. Wymieniłem narazie tylko świece ale to niewiele poprawiło. Pali też sporo 9l PB na trasie przy bardzo spokojnej jezdzie 90km/godz albo 12l gazu - w miescie potrafi nawet 14 . Zgodnie z instrukcją z działu zrob to sam zrobilem autodiagnostyke przez zworke na kostce od kompa. Nie pokazało zadnych błędów - kod 55 czyli niby wszystko OK. Zrobilem także test sondy no i w tym właśnie problem że lampka check nie mrugała przy 2200 obr/min (zapalała się na moment przy gwałtownym przegazowaniu) - czy to oznacza niesprawną sondę???? Na gazie lampka mrugała cały czas niezależnie od obrotów. I tu moje pytanie czy to oznacza na 100% niesprawną sondę??? Chcę się upewnić bo z tego co widzę to koszt sondy to jakies 200zl . A może to jeszcze coś innego. Nie bardzo się znam na autach a co mechanik to inna wersja . Tym bardziej że niedawno się przeprowadziłem i nie bardzo mam gdzie podjechać do kogoś zaufanego. Z góry wielkie dzięki za pomoc. PS. Może ktoś mi poleci jakiegos sprawdzonego i niedrogiego mechanika we Wrocławiu [ Dodano: Pon 25 Wrz, 2006 15:03 ] Pytanie jeszcze raz. Może ktoś potrafi powiedzieć czy jeżeli nie wyszedł autotest sondy czy to znaczy że na 100% walnięta jest sonda bo 2 stówki drogą nie chodzą ((. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 26 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 Czesc! Jedyne co moge ci doradzic to AutoMAX na Dlugosza 72, tel. 326-1442 lub 503-102-606 (do szefa) - jest to centrumaut japonskich. Robilem tam kilka drobnych rzeczy ale niestety auto mam dalej nie w pelni sprawne.... W kazdym razie podlaczaja tam do kompa - koszt (moja N16) ok. 80PLN. W sumie jednak ceny maja przystepne i mozna pogadac zeby bylo bez faktury;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kris_wroc Opublikowano 26 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 Dzieki. Byłem juz u nich z poprzednim autem. Bardzo miła Pani w biurze ale nie moge powiedzieć że ceny mają zachęcające. Robocizna to na normalnym poziomie ale ceny za części to masakra . Może podjade do nich tylko na kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzeniua Opublikowano 26 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 No to mam jeszcze jedna propozycje: elektryk - Krystian Borkowski, ul. Smętna 15, tel. 348-42-90. Polecil mi go kumpel, ktoremu robil Toyote. Sprawdzil mi przeplywomierz, przelozyl z Corsy (maja taka sama charakterystyke a jest polowe tansza tylko trzeba przerobic wtyczke z instalacji) i sprawdzil sonde lambda. Ma kompa wiec tez mi posprawdzal. W sumie narobil sie ale uczciwie stwierdzil ze wady elektrycznej nie znalazl i skasowal za to 50PLN. Mozesz sprobowac. powodzonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 27 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2006 kris_wroc, jak masz gaz II gen z mikserem, to taki jest efekt, że lambda na benzynie oscyluje dopiero na wysokich obrotach (u mnie powyżej 3k), a niżej zwyczajnie mieszanka jest zbyt bogata, stąd brak pulsacji/oscylacji. Jak na gazie mruga tzn że lambda jest dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.