Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N15 - moc wer. niemieckiej ?!?

Gość hunterkk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze to to moj pierwszy post chcialbym przywitac wszystkich bywalcow tego forum :-)

Z uwagi iz stalem sie posiadaczem niemieckiej (uboższej w MOC) wersji Almery N15 z silnikiem 1,4 16v chcialbym zapytac czy istnieje jakis sposob na uzyskanie pelnej mocy tego silnika - 87KM, zamiast obecnych 75KM. Z tego co mi wiadomo to wlasnie wersje produkowane dla naszych sasiadow mialy zmiejszona moc w stosunku do ich odpowiednikow produkowaych na inne kraje europejskie.

Czy ktos wie moze w jaki sposob ta moc zostala zmniejszona tzn. czy wprowadzono jakies smiany w silniku czy uzyto innego softu lub elektroniki??? POZDRAWIAM i z gory dziekuje za odpowiedz, dodam tylko iz szukalem inf. na ten temat na forum i jakos nie udalo mi sie ich znalesc :-/

Ja mam wersję 1.6SR także z Niemiec.

Jak rozszyfrowałem swój VIN

Model code FAYALQFN15EGA-CAAE

Internal color G - BLACK

External color DP1 - GREEN METALLIC

Production year/mon 9702

Model start year 9507

Model finish year 0004

Model NISSAN ALMERA N15

Description

WHL/AREA - 2WD/CENTER EUR

ENGINE - GA16DE TYPE ENGINE

TRANS - MANUAL TRANSMISSION

GRADE - SR

BODY - 5 DOOR HATCH BACK

Reference

****E AIR BAG(DRIVER+ASSIST) & F/ANTI-

****E POLLUTION(F/AUS,GER) & RR SEAT BELT

****E (WITH A/ELR)

***A* AIR CONDITIONER & POWER WINDOW &

***A* 4-SPEAKER

**A** FR FOG LAMP & HI-MOUNT STOP LAMP &

**A** RR AIR SPOILER

*C*** ANTILOCK BRAKE SYSTEM

to nie ma tam informacji "Reduced Power Engine" o której wspominali niektórzy w swoich opisach wyposażenia na podstawie VIN-u.

Czy to może oznaczać, że w moim aucie moc nie została zredukowana?

Tez mam wersje niemiecka i powiem tak nie ma innego wyjscia jak sprawdzic na hamowni ja postaram sie zaraz po naprawieniu zderzaka to zrobic

Ile ludzi tyle wersji:

- sa tacy co uwarzaja ze to bujda i ze moc ta sama bo w niemczech poprostu w papierach zanizali moz zeby ubezpieczenie mniejsze placic ;)

-inni uwazaja ze to zmienione cos w elektyce czy elektronice o tym nie mam pojecia

-jeszcze inni uwazaja ze jest na dolocie albo wydechu zwezka ktora ogranicza moc(bardzo prawdopodobne ale gdzie to znalesc) jak pojade na hamownie wszystko sie wyjasni, mam tylko nadzieje ze samochodzik nie zaskoczy mnie bardzo niska moca typy 60 KM bo tak jakos wydaje mi sie ze jest zmulony:( jak chcesz podniesc moc swojego 1.4 to zrob to co coobcio napisal aha i na poczatek pozbadz sie egr

hunterkk- nie ty jeden :/ niestety trzeba szukac przyczyny ja uwazam ze trzeba jechac na hamownie zeby miec 100% pewnosci a potem jesli sie ktos nie zna tak jak ja, to do jakiego znajomego mechanika , ktory znajdzie i usunie ta zwezke

ja mam sunnego z niemiec, w briefie też niby 75KM, ale na bank ma 87 bo stawałem na kresce z almerą co ma sprawdzone 87KM i dostała baty......... stawałem też na kresce ze starszymi sunny (tymi na gaźniku co maja 75KM) i dostawały jeszcze większe baty.........tak że te 75km to było tylko do ubezpieczenia

Nie łam się ja mam w briefie tyż 75 KM ale, że często mam do dyspozycji służbową almerkę 1.5 (90 KM) stwierdzam, że nie ma większej różnicy a jeżei jest to raczej na korzyść mojej N15. Tak, że raczej nie ma różnicy.

Gorzej mają koledzy z silnikami 1.6 w wersji Germany, bo tam są raczej wałki są od silników 1.4 (mniej agresywne).

pozdrawiam

dylson , jesli masz racje to ok nie wiedzialem tego:)

maniek na stronie nkp jest wytlumaczenie oznakowania vin ale tam tez nie ma nic o mocy, to sa tylko moje domniemania a wlasciwie nadzieje, zobaczymy mam pewne plany co do tego silniczka wiec i tak go wysle na hamownie:)