Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Eksploatacja klimatyzacji

Guest Kosman
 Share

Recommended Posts

Witam,

kolega ostatnio mnie zaskoczyl. Stwierdzil, ze klimatyzacja powinna byc zalaczana conajmniej raz dziennie (zakladajac, ze codziennie eksploatujemy auto). Podobno w nowszych autach sprezarka klimy zalacza sie przy kazdym uruchomieniu silnika na jakis czas. Co Koledzy na to?

Pozdrawiam

Bartek

raz w miesiacu na 10 minut wystarczyć powinno....

głównie dla celów konserwacji i smarowania pompy i układu...

A ja dla spokoju ducha, raz w tygodniu włączam. Wiele benzyny nie stracę, a może zaoszczędzę na naprawie sprężarki ;)

• 1 year later...

Witam.

Charakterystyczny trzask, to załączenie sprzęgła elektromagnetycznego sprężarki.

Mam inne pytanie, jak długo pracuje sprężarka po załączeniu na 1biegu nadmuchu.

Proszę podajcie temperaturę na zewnątrz.

Jak zachowuje się sprężarka gdy ma mniej czynnika chłodzącego? Przekonałem się że jeśli ma za mało to lampka się świeci ale sprężarka się nie zapina.

Docelowo (po gwarancji) podłączę sobie małego LEDa pod zasilanie sprzęgła do sprężarki.

------------------------------------------------------

Bardzo proszę o niezamykanie dyskusji (innych także) bo to forum może umrzeć.....

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

jak bedzie malo czynnika to bedzie slabiej chlodzic, a jak sie nie bedzie zalaczac to juz jest za malo, prawdopodobnie jakas nieszczelnosc w ukladzie.

kontrolka bedzie swiecic zawsze, nawet jak zdemontujesz kompresor :P Nie jest to az takie inteligentne zeby gaslo ;-)

Chyba trochę przesadził mi serwisant od klimy poradził żeby włączać ją raz w miesiącu na kilka minut.

Witam.

Myślę że nie ma w tym żadnej przesady. Może po prostu serwisant myślał w tym momencie o miesiącach zimowych, kiedy to klimy jako takiej do chłodzenia wnętrza auta raczej się nie używa.

raz w miesiacu na 10 minut wystarczyć powinno....

głównie dla celów konserwacji i smarowania pompy i układu...

No właśnie i o to raczej chodziło serwisantowi.

[ Dodano: Czw 10 Kwi, 2008 10:32 ]

Mam inne pytanie, jak długo pracuje sprężarka po załączeniu na 1biegu nadmuchu.

Sprężarka pracuje okresowo, i to nie ma raczej nic wspólnego z prędkością nadmuchu. Albo sam zwiększysz/zmniejszysz sobie nadmuch. Ewentualnie jeżeli masz klimatronik to odpowiednie czujniki będą regulować strumień powietrza z kratek. Ale to już zależne jest od temp. zewnętrznej i wewnętrznej ustawionej na wyświetlaczu.

Czy za pomocą złącza OBD2 można odczytać ile jest czynnika chłodzącego?

Guest wujek_trzcina

Nie mozna. Sluza do tego galki oczne :) :) Mam nadzieje ze nie daje d... ale jak masz N16 i klime to luknij pod maske na zbiornik z niebieskim bodajze korkiem, kolo zbiornika wspomagania.

EDIT:

aa.. sorry, masz NOTE, ale trzymam sie kurczowo wersji ze nie sprawdzisz poziomu czynnika przez obd. Musi byc gdzies zbiornik na ten czynnik a na nim dwie kreski: MIN i MAX :)

Guest notek

Nie da rady sprawdzić tak prosto ile czynnika jest w klimie.

Osobiście co 2-3 lata jeżdżę na uzupełnienie i wydaje mi się to odpowiednim czasokresem: maszyna spuszcza cały czynnik, a następnie napełnia ponownie, uzupełniając braki.

Notesik - a w czym problem?

I po co Ci temperatura? - inna w nawiewie będzie jak będzie na zewnątrz 15'C a inna jak będzie 45'C. Klima zasadniczo działa podobnie jak lodówka, tzn. im cieplej na zewnątrz, tym cieplejsze powietrze leci z klimy - choć efekt schłodzenia dla ludzi jest odczuwalnie podobny.

Idąc dalej - im cieplej na zewnątrz i im zimniejsze powietrze ustawimy na klimie, tym częściej będzie się załączać sprężarka.

Jednocześnie - im niższa prędkość nawiewu, tym - w tych samych warunkach - powietrze z klimy z nawiewu będzie zimniejsze.

Mam na myśli klimę nieautomatyczną.

A do czego - Notesik - dokładnie zmierzasz?

Guest sopel

Ja w Primerce klime wyłączam dopiero wraz z wyłączeniem zapłonu pali może litr więcej i nie schładza wewnątrz jak masz włączone ogrzewanie, włącza się i wyłącza się i to najlepszy

sposób na sprawną klime. Raz na dwa lata powinno się wymieniacz skraplacz i zawsze po rozszczelnieniu jej na jakiś czas.

Guest danstan
Raz na dwa lata powinno się wymieniacz skraplacz i zawsze po rozszczelnieniu jej na jakiś czas.

Witaj

Nie skraplacz, ale osuszacz. Nie myl pojęć.

Pozdrawiam :one:

Guest danstan
a nie wiesz ile oni kriczą za regenerację kompresora do klimy?

Witaj

Nie wiem, ale możesz zadzwonić i zapytać. Namiary masz w poprzednim moim poście. Alternatywnie spróbuj jeszcze np. tutaj:

www.arkttika.pl

Pozdrawiam :-)

Guest wujek_trzcina

danstan, a regenerowałeś kiedyś kompresor? Bo ja chcę spróbować sam to zrobić, w Euro-klima krzyknęli 150 za łożyska i uszczelniacze. Chciałbym się tego nauczyć i szukam kogoś kto mógłby mi podarować zepsutą sprężarkę do klimy - nie znasz może jakiegoś namiaru?