Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Kontrolka ilości płynu spryskiwaczy

Gość MIS
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegos czasu nurtowalo mnie pytanie czy mam taka kontrolke...

Wczoraj się wreszcie doczekałem i skończył mi się płyn :mrgreen:

hmmmm niestety żadna kontrolka się nie zaświeciła (sprawdzałem pod maska nie mam zbiorniczka z "kontrolą" ilości)

Czy jeśli nie mam "kontoli" przy zbiorniczku to czy NA PEWNO musze mieć kontrolke przy zegarach?

Jesli tak, to jak sprawdzic czy "układ" działa?

Czy N15 były wyposażone w jeden albo drugi "układ"? A może istnieją modele pozbawione tego gadżetu?

Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie są OK.

Wiem ze może być przepalona żaróweczka a nie chce mi się wydlubywać całych zegarów...

Jest jakiś inny sposób na sprawdzenie tego ?

http://img218.imageshack.us/my.php?image=sprysktr0.png

chyba w GTi miałem ten wskaźnik, na bank nie zależy on od żarówki, sprawdzałem u siebie i żarówka była oki a płynu brak, przełoże pompkę jak mi się znowu skończy płyn i będę wiedział

MI$: zegary w 5 minut da się wyjąć 7 śrubek i są twoje

A ja mam taka kontrolkę :) .Przed tym jak kupiłem almerke ,trochę czytałem forum między innymi o kontrolce uszkodzenia silnika (pomarańczowa) potem kupiłem auto,wszytko oblukalem i oprócz łańcuszka rozrządu było OK, wiec kupiłem ;) i trzeba było wypróbować,wiec trochę poświrowalem A TU COS POMARAŃCZOWEGO MI SIE ZAPALA ,pomyślałem jej JUZ chek engine !!!! :evil: jednak po przyjrzeniu sie doszedłem ze to właśnie kontrolka od płynu w spryskiwaczach (od razu mi ciśnienie opadło ) :) w taki właśnie oto STRESOWY sposób sie dowiedziałem ze ja mam :lol:

Sądząc po opisie w "WKŁ" są wersje wyposażone w lampkę kontrolną i wersje, które mają "ręczną" ;) kontrolę poziomu płynu, czyli taką rurkę, która wyjmuje się razem z korkiem wlewu. Po zatkaniu otworu palcem w korku i wyjęciu go razem z rurką poziom będzie pokazany właśnie w tej rurce. Mam nadzieję, że opisałem to w miarę zrozumiale.

Wynikałoby z tego, że jeżeli nie mamy rurki pod korkiem, to powinna być lampka na tablicy.

Sądząc po opisie w "WKŁ" są wersje wyposażone w lampkę kontrolną i wersje, które mają "ręczną" ;) kontrolę poziomu płynu, czyli taką rurkę, która wyjmuje się razem z korkiem wlewu. Po zatkaniu otworu palcem w korku i wyjęciu go razem z rurką poziom będzie pokazany właśnie w tej rurce. Mam nadzieję, że opisałem to w miarę zrozumiale.

Wynikałoby z tego, że jeżeli nie mamy rurki pod korkiem, to powinna być lampka na tablicy.

no właśnie o to mi chodzi.

Takiej rurki przy zbiorniczku płynu nie mam i zastanawiam sie czy jesli go nie ma tzn ze kontrolka przy zegarach powinna działać?

A moze jest jeszcze 3 "wersja" - bez zadnej kontroli...

no ładna, a czy w korku zbiorniika jest jakiś czujnik? może w środku zbiornika? (gdzieś musi być). może przewody zaśniedziały cy cuś?

problem w tym że żeby sie dostać do całego zbiorniczka trzeba odkrecic całe przednie nadkole...

MI$: zegary w 5 minut da się wyjąć 7 śrubek i są twoje

hehe.. wiem tyle że ja leń jestem i mi sie nie chce ;)

poza tym zimno sie zrobiło a ja garażu nie mam wiec już mi sie tym bardziej nie chce :mrgreen:

no właśnie o to mi chodzi.

Takiej rurki przy zbiorniczku płynu nie mam i zastanawiam sie czy jesli go nie ma tzn ze kontrolka przy zegarach powinna działać?

A moze jest jeszcze 3 "wersja" - bez zadnej kontroli...

ja u siebie nie stwierdziłem jeszcze żadnej rurki przy korku (jeszcze nie dolewałem płynu odkąd mam almerkę)

a wogóle na zegarach masz taką kontrolkę (fakt są słabo widoczne jak nie świecą ale da się rozpoznać)

czyli taką rurkę, która wyjmuje się razem z korkiem wlewu. Po zatkaniu otworu palcem w korku i wyjęciu go razem z rurką poziom będzie pokazany właśnie w tej rurce.

Dokładnie tak mam w Primerce i żadnej kontrolki , a szkoda