Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Micra K11 - ile będze palic ???

Gość rapitograf
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ech, w ASO mi powiedzieli ze albo sonda albo przepływomierz (i że raczej to drugie) jest winny spalaniu takiemu.... Wg nich napięcie w przepływomierzu jest o 0,1 V za wysokie, i ponoć to sie przekłada na zachowanie sondy, przez co w spalinach jest ilość HC przewyższa 2krotnie normę (i micra może nie przejść badania techn)... nowy przepływomierz wg nich to 3000 pln

ech, nie wiem co tu zrobić... teraz mi w mieście 8 spaliła na 100 wiec jeszcze jakoś ujdzie. Może kupie używany na allegro za 400-500 zl i zobaczę ... ale strach trochę wywalić z 500 zl bez gwarancji żadnej ze "nowy" będzie sprawny całkowicie...

a pochwalę się!!! a własciwie moje autko. moja micra k11 1,5 d pali po Wawce nieco ponad 6 l, ale na trasie około 4,5. wiem, że to super! a pomyślcie, jakie miałaby wyniki, gdyby prowadził ją doświadczony kierowca!!! a zapomniałam napisać, że ona ma 9 lat!!!

a pochwalę się!!! a własciwie moje autko. moja micra k11 1,5 d pali po Wawce nieco ponad 6 l, ale na trasie około 4,5. wiem, że to super! a pomyślcie, jakie miałaby wyniki, gdyby prowadził ją doświadczony kierowca!!! a zapomniałam napisać, że ona ma 9 lat!!!

Nie wiem czy tak super? Passat B5 1,9 TDI pali mojej niedoświadczonej koleżance 7l po mieście a jest dużo większy i cięższy od Micry i też ma 9 lat.

Gość Superbart
...nowy przepływomierz wg nich to 3000 pln...

W dziale jest temat o regeneracji przepływomierza. Może warto najpierw spróbować?

Pozdrawiam.

Odnośnie spalania to wyszło mi, że moja K11, 1.3 pali około 6,35l/100km przy jeździe pół na pół miasto/trasa z czego jestem zadowolony.

...nowy przepływomierz wg nich to 3000 pln...

W dziale jest temat o regeneracji przepływomierza. Może warto najpierw spróbować?

Pozdrawiam.

Odnośnie spalania to wyszło mi, że moja K11, 1.3 pali około 6,35l/100km przy jeździe pół na pół miasto/trasa z czego jestem zadowolony.

tak, czytałem o tym, i może warto, tylko że ja sam się tego nie podejmę. Jeżeli ktoś mi poleci zaufane miejsce i osobę w Warszawie która się tego podejmie (za wynagrodzeniem oczywiscie) to będę wdzięczny.

Powiem ciekawą zagwozdkę, mi jeszcze przed sezonem micra zaczęła spalać benzyny 9l/100km :|

Ale na zlocie w Borsku dostała nieźle popalić , w życiu ten silnik chyba tak nie dostał po trybach jak na tym lotnisku :kosci:

Myślałem że przy następny tankowaniu norma wyjdzie mi 12l/100km, ale nie :galy:

Spalanie wyszło niecałe 9,5l/100km, a z każdym następnym spadło, najpierw na 8l/100km i unormowało się między 7-7,5l/100km. A nawet udało mi się zrobić rekord na trasie Gdyni- Władek-Słupsk-Władek-Gdynia 6,5l/100km :)

Acha, dodam że do pracy mam 3-5km (zależy jaka sytuacja na drogach), raczej ciężką nogę i rzadko robię trasy powyżej 10 km :)

Acha, dodam że do pracy mam 3-5km (zależy jaka sytuacja na drogach), raczej ciężką nogę i rzadko robię trasy powyżej 10 km

to chyba moja tez musze przegonic... bo mam do roboty podobnie jak Ty a pali zdecydowanie wiecej ...

k11 1,0 1999.

Średnia latem 6,5-6,7l przy normalnej, dynamicznej jeździe ale bez ścigania się. 50% miasto, 50% przedmieścia. Z tym że jak gdzieś jadę to 25km minimum w jedną stronę. Zimą - delikatnie powyżej 7l.

W zeszłym roku na trasie wawa-gdańsk spalił 5,2l/100km ale to rano w piątek czyli zero ruchu i wyprzedzania tirów.

wczoraj i dziś zrobiłem 400km na trasie wawa-katowice-wawa (dla niewtajemniczonych: cały czas dwupasmówka). Starałem się utrzymywać stałą prędkość 140km/h, ale bez zarzynania przy rozpędzaniu się.

średnia wyszła 7,18l/100km (dwie osoby bez bagaży).

W następnym tygodniu zrobię podobną trasę w kierunku Gdańska. Spróbuję jechać nie przekraczając 110km/h, i zobaczę średnią.

k11 1,0 1999.

Starałem się utrzymywać stałą prędkość 140km/h, ale bez zarzynania przy rozpędzaniu się.

średnia wyszła 7,18l/100km (dwie osoby bez bagaży).

No nie gadaj ze wersja litrowa da sie zapierdzielac tak szybko ? Nie sprawia to za duzych problemow(wysokie obroty, hałas, katowanie silnika) ? Wkoncu to 10km/h mniej niz jej Vmax :P

No nie gadaj ze wersja litrowa da sie zapierdzielac tak szybko ? Nie sprawia to za duzych problemow(wysokie obroty, hałas, katowanie silnika) ? Wkoncu to 10km/h mniej niz jej Vmax :P

chyba da się. Jak na razie, a mam ten samochód już od 5 lat, nie sprawiał dużych problemów (puk puk). Ale jeszcze raz podkreślam nie katuję silnika, a raczej bujam się powoli do tych 140 (licznikowo). Co do hałasu to da się normalnie rozmawiać i nasłuchiwać CB na połowie regulatora.