Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almera N15 SRi ?

Gość Stranger
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Z pewnych względów zaczynam się zastanawiać nad zamianą autka na coś mniejszego, tańszego ( choć z tym może okazać się różnie ) i oczywiście myślę o ładnej N15 SR. Znalazłem coś takiego: SRi

Co to za wynalazek? Pomyślałbym że to zwykła SR tylko z emblematem od Primery SRi, ale AFAIK po face-liftingu nie robili już SR'ek... Ktoś mi przybliży co to za wersja?

Znaczek sobie dolepil i tyle.

Kolor niespotykany i calkiem przyjemny.

Zawsze takie wynalazki mnie smieszyly bo niby komu potrzebny taki znaczek :)

Aha zaniedbana calkiem i powgniatana na lewym tylnim boku.

Pozatym tyl miala cos poza znaczkiem robiony bo zderzak ma listwy pomalowane.

I liczniki sprzed liftu bez elektroniki... to jakis sztosiak :)

co do wersji to nie podpowiem ci czemu nazywają ja SRi ale jakaś dziwna ta almera,ma tylko jedna poduszkę powietrzna (a pisze ze musisz dodać opłaty,to skąd oni ja przyciągli) ,a po drugie to zwróć uwagę na fotkę gdzie jest silnik, komora silnika ma inny kolor niż nadwozie, u mnie i wielu almerkach które miałem okazje oglądać kolor jest ten sam co na nadwoziu .

Dzięki za opinie, ale ja nie chcę kupić tego auta. Też zauważyłem jego podejrzane cechy. Ciekaw tylko byłem, czy spotkaliście się z czymś takim jak SR po liftingu, bo ja widzę coś takiego po raz pierwszy.

Znalazłem coś takiego: SRI

Co to za wynalazek? Pomyślałbym że to zwykła SR tylko z emblematem od Primery SRi, ale AFAIK po face-liftingu nie robili już SR'ek... Ktoś mi przybliży co to za wersja?

Przecież to jest wersja przed FL, rocznik 97, we wnętrzu w boczkach drzwi widać charakterystyczne uchwyty do pociągania przy zamykaniu. Po FL uchwyty są w innym miejscu i mają formę zagłębienia w tym "podłokietniku".

Widocznie reflektory były wymienione na te nowsze, zderzak przedni też. Zachodzi tylko pytanie czy to był tuning właściciela czy remont po jakimś dzwonku.

Podejrzany jest ten kolor komory silnika, ale może nie należy pochopnie czegoś tutaj się doszukiwać.

Znaczkiem SRi w ogóle bym się nie przejmował, wzięty z Primery i tyle,

to jest normalna N15 SR, szkoda że bez klimy. No i troszkę poobijany na lewym boku.

Jedno pytanie: Dlaczego twierdzisz, że po FL nie robili już SR-ek?

to jest n-15 1,6 sr - rocznik 97 więc przed liftem.Koloru takiego nigdy nie było w n-15 - po komorze można się domyślać ,że była srebrna.Moim zdaniem dobry dzwon i tyle bo wszystko z zewnątrz po fl

Sr;ka bo dużym bum (z przodu i z tyłu, kolorek znam, ale to nie nissanowski) całe auto było malowane, nawet trochę na pokrywę zaworów prysnęło się. Pozatym wszystko jasne.

Niekoniecznie byla bita...

Znam ludzi co maluja swoje ukochane autko na "ładniejszy" kolor bo albo maja duzo kasy albo mozliwosci...

Lampy o niczym nie swiadcza bo ja w swoim tez zmienialem a wcale bite nie bylo...

Trzeba by sie przyjzec z bliska zeby ocenic czy naprawde byla bita

Jedno pytanie: Dlaczego twierdzisz, że po FL nie robili już SR-ek?

Bo w życiu nie widziałem czegoś takiego... Poza tym kiedyś wyczytałem tak w pewnym mądrym artykule w jakimś magazynie motoryzacyjnym.

to jest n-15 1,6 sr - rocznik 97 więc przed liftem.

Rocznik 1997 nie determinuje faktu, ze auto jest przed liftem. Lifting wszedł w życie na jesień '97, więc do końca roku jeszcze parę miesięcy zostało...

to zobacz kierownice i zegary a zobaczysz ,że jest przed fl.Poza tym auto jest sprowadzane- data produkcji -> data pierwszej rejestracji w kraju pochodzenia.Zanim auta po lifcie dopłynęły z japonii już był 1998

to zobacz kierownice i zegary a zobaczysz ,że jest przed fl.

Ja nie neguję faktu że auto jest sprzed FL, bo to jest fakt bezsprzeczny. Chodziło mi tylko o zwrócenie uwagi na fakt, że rok produkcji '97 nie musi oznaczać automatycznie modelu sprzed FL.

Poza tym auto jest sprowadzane- data produkcji -> data pierwszej rejestracji w kraju pochodzenia.Zanim auta po lifcie dopłynęły z japonii już był 1998

No i możesz się zdziwić. To nie jest tak, że dopiero pod koniec 1997 roku zaczęto produkować auta po FL. W 1997 roku rozpoczęła się już ich sprzedaż. W naszym kraju pod koniec '97 roku sprzedawano już auta po FL. Nie inaczej było na zachodzie, skąd to auto przyjechało. Znając więc zwyczaje panujące w kwestii datowania produkcji Nissana, Almerki po FL produkowane były pewnie już od poczatku 1997 roku.

Z tego co pamiętam auto mojej mamy było jednym z pierwszych kupionych w Polsce.Data produkcji 1998.Oficjalna premiera auta w Polsce była ok marca 1998 -imprezę prowadził Marek Kondrat.Wieczorem powiem Ci na podstawie wiarygodnych źródeł kiedy zaczęto PRODUKOWAĆ N-15 po fl.Pozdrawiam

Poza tym auto jest sprowadzane- data produkcji -> data pierwszej rejestracji w kraju pochodzenia.Zanim auta po lifcie dopłynęły z japonii już był 1998

No i możesz się zdziwić. To nie jest tak, że dopiero pod koniec 1997 roku zaczęto produkować auta po FL. W 1997 roku rozpoczęła się już ich sprzedaż. W naszym kraju pod koniec '97 roku sprzedawano już auta po FL. Nie inaczej było na zachodzie, skąd to auto przyjechało. Znając więc zwyczaje panujące w kwestii datowania produkcji Nissana, Almerki po FL produkowane były pewnie już od poczatku 1997 roku.

No nie, zaraz dojdziemy do wniosku, że Almera po FL była produkowana już od '95 roku... ;)

Mam N15 po lifcie, i podobnie jak w wielu innych autach produkowanych w Japonii (która jak wiadomo do Unii Europejskiej nie należy i obowiązują ją do dziś kontyngenty), okres pomiędzy datą produkcji a datą sprzedaży (pierwszej rejestracji pojazdu) w kraju docelowym, należy liczyć raczej w miesiącach, niż w tygodniach. Przynajmniej tak było dawniej (lata 90-te).

Moja Almera została zarejestrowana 21 marca 1999 r., wyprodukowana, jeśli mnie pamięć nie myli (sprawdzałem kiedyś VIN), w październiku 1998 - a więc minęło prawie pół roku od daty produkcji, zanim wyjechała z salonu.

W porządku, nie będe się z Wami dochodził, bo swoją opinię n.t. terminu wprowadzenia do sprzedaży aut po FL opieram na artykule z AŚ, którą przeczytałem swego czasu. Być może nie była to informacja wiarygodna.

Zastanawia mnie tylko, że swego czasu jak szukałem dla siebie autka natrafiłem na kilka N15 po FL, których właściciele twierdzili, że auto jest z końca '97 r...

Ja 97 po FL nie widziałem, wiem, że FL był na jesieni ale nigdy osobiście nie widziałem tego auta w roczniku 97 po liftingu. Jeśli nawet są to jest ich szalenie mało.

A tak wogóle to jak widziałem katalog części (nie pamiętam czego) to było w nim napisane 95-97 i 98-00 (inny model części) jest to chyba pewnego rodzaju dowód.

katalog części (nie pamiętam czego) to było w nim napisane 95-97 i 98-00 (inny model części) jest to chyba pewnego rodzaju dowód.

nie do końca bo ja np. widziałem katalog gdzie były czesci z podziuałem 95-97którystammiesiac i 97 którystammiesiac-00 :]

Według nissanowskiego oryginalnego programu do dobierania części FAST, modlele po faceliftingu były produkowane od 01.1998.Moim zdaniem nie ma bardziej dokładnego źródła niż program stosowany w aso.Określa on numery części na podstawie numeru vin - przy okazji pokazująć daty produkcji.Oznacza to ,że nie powinniśmy mieć możliwości spotkania w Europie modelu po fl przed 1998,Pozdrawiam