Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problemy z P11.144 - hamulce i katalizator oraz oświetlenie.

Gość czabryk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam PrimerP11 144 od tygodnia. rocznik 2001 i same problemy.

- Brak światła w bagażniku (żrówka dobra).

- Brak czujnika otwartych drzwi kierowcy (chętnie kupięjak ktoś ma zbędny)

- Miga mi czerwona kontrolka od hamulca (ta z wykrzyknikiem)

- Zapaliła mi siężółta kontrolka (taki silniczek)

Pomóżcie mi rozwikłać moje problemy proszę. :(

żółta kontrolka silnika -będzie potrzebny tester lub ew consult w aso

kontrolka hamulców- dolej płynu hamulcowego do zbiorniczka ( może to świadczyć o kończących się klockach )

lampka- sprawdź bezpieczniki

czujnik drzwiony - sprawdź allegro - rozbiórki aut - na 100% dostaniesz.

Witam!!!

Tez mialem taki problem i juz go opisywalem. NIestety bedziesz musial poszukac kata od np anglika. W moim pierscien byl zapadniety prawie do samego srodka, wytlukl cala ceramike i sie zapchal. Kupilem z angola za 250 i smiga jak ta lala. Generalnie jak skasujesz kontrolke to i tak sia zapali, wiec szukaj kata.

Niekoniecznie musi być padnięty katalizator. Jak będziesz miał uszkodzoną drugą sądę lambda- diagnostyczną to komputer benzynowy będzie wskazywał bąłd np.P0420 co oznacza brak wydolności kata mimo że kat jest w porządku.

Pozdr.

Ja tez tak myslalem i najpierw wymienilem sonde. Niestety nie byla to sonda. Poza tym, jakby byla to sonda, to wydaje mi sie, ze w zasadzie kilka chwil po zapaleniu, lub doslownie kilku km po resecie powinien wywalac blad. Katalizator natomiast zapali lampke pozniej, moze to byc np po 50 km, lub tez po 400km. Dokladnie po takim samym kodzie bledu:-)

sprawdz drugą sąde jak jest OK to znaczy że kat padnięty:

a) możesz wywaić kata a za sąde jakis emulator wstawić(a sąde sobie np. na allegro sprzedasz)

B) kup kata

Napisz ile dałeś za auto i z jakim jest wyposażeniem hihi mam wrażenie że mało - bo właściciel nie wiedział co sie dzieje że kontrolka sie pali i wolał taniej auto sprzedać - jeżeli auto z niemiec to drożej niz u nas to wychodzi - ale może jeszcze jakieś inne niespodzianki cie czekają - bo kupno kata to szwab by jeszcze odżałował

sprawdz drugą sąde jak jest OK to znaczy że kat padnięty:

a) możesz wywaić kata a za sąde jakis emulator wstawić(a sąde sobie np. na allegro sprzedasz)

B) kup kata

Napisz ile dałeś za auto i z jakim jest wyposażeniem hihi mam wrażenie że mało - bo właściciel nie wiedział co sie dzieje że kontrolka sie pali i wolał taniej auto sprzedać - jeżeli auto z niemiec to drożej niz u nas to wychodzi - ale może jeszcze jakieś inne niespodzianki cie czekają - bo kupno kata to szwab by jeszcze odżałował

Cześć. Mówisz że mozna wywalić sonde i wstawić emulator, i kupić nowy katalizator. Gdzieś słyszałem że katalizator może byćodwrotnie założony i wtedy tak też siędzieje. Co ty na to.

Primerka P11 144 rocz. 2001 sedan 1600cm 104KM, 117000km,poduszki2, autoalarm. elekt i podgrz. lusterka, 4 szyby elekt, wspomaganie, ABS, Alusy 17, radio org. cena 20000

mało zapłaciłeś 1,6 z tego roku co najmniej 22tyś w b.dobrym stanie powinien osztować - ale nieważne

Co do tego jak kata założyć to ci nie podpowiem ale na ktalizatorze pownien być kierunek zaznaczony - wydaje mi sie jednak że nie ma to znaczenia.

Jeżel chcesz kata(bo on jest padnięty) to kup tylko kata i wymień ale jak planujesz cos dłubac przy aucie to wstaw w jego miejsce rure(średicy jak reszta wydechu) a za sonde emul. Nie wiem czy w 1,6b jest taki sam kat jak w 2.0 - mam kata od 2u litrówki

Gość robert1512
żółta kontrolka silnika -będzie potrzebny tester lub ew consult w aso

kontrolka hamulców- dolej płynu hamulcowego do zbiorniczka ( może to świadczyć o kończących się klockach )

lampka- sprawdź bezpieczniki

czujnik drzwiony - sprawdź allegro - rozbiórki aut - na 100% dostaniesz.

Nie dolewaj płynu ! Po zmianie klocków na nowe będzie go za dużo!!! Obecnie jest poprawnie klocki się kończą więc kontrolka świeci i tak ma być!Wymień klocki.....

• 1 miesiąc temu...