Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Demontarz zegarów w nissanie 100nx - pilne

Gość jankowski1987
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

to jest środkowy tunel? Jak ją tam odłączyć? Wole zapuytać wcześniej niż znowu rozbierać i składać pół samochodu.

miedzy sciana a silnikiem, mniej wiecej po srodku. klucz zdaje sie 16 albo cos kolo tego. odkrecasz nakretke i delikatnie wyjmujesz

pzdr

rz

no pod maska. linka jest przykrecona do skrzyni taka nakretka. odkrecasz ja i delikatnie wyciagasz. nastepnie odkrecasz licznik w srodku i dzieki temu, ze linka przy skrzyni jest odkrecona to mozesz go bez problemu wyjac, ale ostroznie

patrzylem pod mache i faktycznie wchodzi linka od gory w skrzynie. pytanie kolejne, jak ja wyjme to jej pancerz nie bedzie jej trzymal za zegarami dalej? a jak ja wlozyc spowrotem? po prostu w dziure i to wszystko?

[ Dodano: Wto 22 Kwi, 2008 20:33 ]

Zrobione. Do zrobienia potrzebowałem 3diody rozpraszające (po 4zł na Wolumenie), pół litra coli i pare papierosów :-)

Całość z przerwami i obiadem zajęła mi 2,5h. Dziękują koledze -> rz <- , za rady :!!:

Napisze teraz po kolei co robiłem żeby inni już nie musieli pytać.

1. Weź klucz 22, otwórz maske i poszukaj linki wchodzącej od góry do skrzyni biegów- jest zakończona nakrętką. U mnie wystarczyło ją ruszyć kluczem a potem ręką odkręciłem. Po odkręceniu wysuń odrobinę linki i przejdź do środka auta.

2. Odkręć dwie śruby pod nawiewami środkowymi, ale nie do końca, poluzuj je. Kolejna śruba jest za popielniczką, pozostałe widać. Zdejmij plastik z mieszkiem skrzyni biegów, zdejmij półkę pod popielniczką i szarpnij za górę tego plastiku wokół radia i przełączników nawiewów. Jak zejdą zdejmij osłonkę wokół liczników- trzymana jest bodajże 4 śrubami od spodu. Potem jak już ją zdejmiesz odkręc kolejne 4 śruby wokół samych liczników i delikatnie je wysuń, tak żeby można było nacisnąć zapadke od lewej strony czarnej grubej linki wchodzącej do zegarów i ją odpiąć. Teraz możesz odpiąć kostki od liczników chociaż ja poradziłem sobie bez odpinania.

3. Z tyłu licznika są 3 żarówki odpowiedzialne za podświetlenie- na środku po środku i po lewej i prawej u góry. Ja zamontowałem diody w złe miejsca i nie sprawdzając złożyłem całość... potem powtórzyłem całą zabawe jak zobaczyłem z nic nie świeci. Przy zakupie diod zwróć uwagę żeby miały szeroki bolec u dołu, bo moje są delikatnie przymałe, ale trzymają się- musiałem zagiąć w nich druciki żeby kontaktowały. Zwróć uwagę którą stroną wkładasz diodę bo o ile mi się nie chce wierzyć ale wychodzi na to że jest w nich + i -... świeciły wkładane tylko jedną stroną...

4. Ja zapomniałem o zegarku i będę musiał to rozbierać jeszcze raz, ale radze wymienić w nim kolor od razu... na fotce tego nie widać jak to razi bo robiłem zdjęcie bez przekręconego kluczyka...

5. Złóż wszystko do kupy, ale zobacz wcześniej czy działa :one:

20080422041oz1.jpg

btw. ma ktoś jakiś prosty patent jak podświetlić same wskazówki na inny kolor??

Gość red_shogun
...

Obrazek

btw. ma ktoś jakiś prosty patent jak podświetlić same wskazówki na inny kolor??

Widzę że popełniłeś ten sam błąd co już ktoś z forum Nissan Squad'u - tzn. zapodałeś pod zegary niebieskie ledy (zamiast białych), co poskutkowało tym że czerwone pola na cyferblacie świecą Ci teraz też na niebiesko. Choć z drugiej strony w sumie co kto lubi, może Tobie się to podoba :) A co do naprawienia tego błędu, to chodzą jakieś mazaki i farbki fluorescencyjne po allegrach poszukaj.

Heh :) .. czytam i łezka w oku się kręci :) ćwiczyłem ten manewr w wakacje po kupnie autka :) ... musiałem wszystko zdjąć i nie sprawdziłem jednej rzeczy... czy aby na pewno wszystkie żarówki od podświetlenia działają :) ... jedna nie działa :) może będę miał ochotę pogrzebać w tym ale na razie nie mam ochoty :)

I przy tym wielkie podziękowania dla Vilqua ;)

red_shogun, u mnie widać czerwone kreski i pola w miare, ale jak jest naprawde ciemno, fotke robiłem wieczorem więc nie widać pełnego efektu. A co do mazaków itd to właśnie nie uśmiecha mi się rozbierać licznik bo potem może mi sie wszystko poprzestawiać

Gość red_shogun
red_shogun, u mnie widać czerwone kreski i pola w miare, ale jak jest naprawde ciemno, fotke robiłem wieczorem więc nie widać pełnego efektu. A co do mazaków itd to właśnie nie uśmiecha mi się rozbierać licznik bo potem może mi sie wszystko poprzestawiać

Pytałeś wyżej o radę co zrobić żeby podświetlić wskazówki to zaproponowałem jakieś tam rozwiązanie. A co do tego Twojego podświetlenia zegarów, masz rację, najważniejsze że Tobie się podoba, w końcu Ty w tym aucie jeździsz :) Pozdr.