blandman Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 zamierzam w najblizszym czasie wymienic olej. obecnie jezdze na oleju marki FINA, zastanawiam sie czy przejsc na quaker state. dlatego akurat ten, bo mozan go dostac w oryginalnych opakowaniach, czyli nie jest rozlewany w Polsce i jest mniejsze ryzyko ze jest to jakis kombinowany olej (np ktos wlał lotosa itp...) interesuje mnie oczywiscie połsyntetyk 10 w 40. Mysle o zmianie bo mam ciagle problem z kontrolka oleju (swieci sie dluzsza chwile po uruchomieniu silnika i nie wiem czy jest to wina filtra oleju czy oleju silnikowego). co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristobal Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 mam ciagle problem z kontrolka oleju (swieci sie dluzsza chwile po uruchomieniu silnika i nie wiem czy jest to wina filtra oleju czy oleju silnikowego). co sądzicie? Ja bym zaczął od filtra. Niektóre podróbki "Made in China" mają to do siebie, że kontrolka ciśnienia oleju rzeczywiście gaśnie dopiero po kilku sekundach. Proponuję założyć filtr Mann, Knecht itp i sprawdzić. Co do oleju Quaker State, to bym odradzał ze względu na małą dostępnośc w Polsce. Ale każda firma ma swoich zwolenników i przeciwników. Poszperaj w archiwum. Na temat olejów było na forum mnóstwo postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addagio Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Olej Quaker State już nie istnieje podobno. Teraz to się nazywa Midland, i pewnie przy okazji nie będzie wiadomo jak z jakością. Sam dzisiaj zmieniłem olej. Jakbym miał możliwość kupić oryginalny żółto-zielony QS, to nawet chwili bym się nie zastanawiał. Kolega miał warsztat, zamówił w wielkich beczkach i nikt z użytkowników nie powiedział złego słowa.Kolega zresztą też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziutek Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Ile silników tyle zdań na temat olejów. Moje doświadczenia z QS są takie że strasznie wypłukał silnik w BMW 318i. Zalałem i po tygodniu ciągnąłem za sobą zasłonę dymną. Sprawdź w specyfikacji czy nie zawiera za dużo środków myjących. Podkreślam że zalałem stary motor z dużym przebiegiem. W almie mam BP Visco 10W40 półsyntetyk. Wymieniam co 15kkm. Filtr amm Nipparts. Kontrolka gaśnie po sekundzie od odpalenia, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 jednym z ważniejszych dystrybutorów quaker state na nasz kraj był w latah 90 mój kuzyn. Olej mimo dobrej opinii słabo sie sprzedawał, nie zagrzał miejsca na naszym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ryży Koń Opublikowano 23 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2006 Prawdą jest, że teraz to Midland ale nieprawdą jest, że mogą byc kłopoty z jakością. A dla tych, którzy nie ufają w rozlewane w kraju oleje polecam Agip. Butelki przychodzą zza granicy a olej ma bardzo dobre parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 24 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2006 można też kupić sobie będąc za granicą, bardzo tanio jest w tip w Berlinie zwłaszcza jak sie jest stałym klientem. Słyszałem że niektóre "modele" Agipa są też sprzedawane pod innymi renomowanymi markami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addagio Opublikowano 25 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 A-ha. Właśnie na dziale Almera facet wstawił link do hurtowni Quaker State w Koszalinie... Czyli nie musi to być jakiś Midland... Szkoda że właśnie zmieniłem olej http://www.tomsol.com.pl/index.html Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 25 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 a co jest nie tak z midlandem? http://www.midland.pl/ przy okazji nieco historii związków midlanda z quaker state Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dinodino Opublikowano 27 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2006 Cześć Od 2 lat jeżdzę na MIDLAND AVANZA 5W-40 - polecam. Silnik ma na liczniku ponad 220 000 km. Nie bierze grama oleju. Pracuje cichutko (jak na diesla ). Olej wymieniam co 15 tys. Być może to tylko marketing, ale do mnie przemawia - Szwajcaria to Szwajcaria. Mobil 1 produkują gdzieś w Turcji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 CześćOd 2 lat jeżdzę na MIDLAND AVANZA 5W-40 - polecam. Silnik ma na liczniku ponad 220 000 km. Nie bierze grama oleju. Pracuje cichutko (jak na diesla ). Olej wymieniam co 15 tys. Być może to tylko marketing, ale do mnie przemawia - Szwajcaria to Szwajcaria. Mobil 1 produkują gdzieś w Turcji. Pozdrawiam Mobila nie produkują w Turcji , ale w rafinerii gdańskiej. A tak po za tym też jeżdże na Midlandzie i olej jest jak najbardziej OK. Cena też jest przyzwoita. Podobno wracają do starej nazwy QS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Addagio Opublikowano 16 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Mobila nie produkują w Turcji , ale w rafinerii gdańskiej. Jest jakaś różnica? QS produkują tez po tą nazwą do dzisiaj - chyba w Koszalinie jest hurtownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blandman Opublikowano 19 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2006 a ja wymienilem na Agip i zobaczymy... jest tanszy od castrola a mysle ze lepszy, bo nie rozlewany w Polsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akarczma Opublikowano 19 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2006 jezdze na syntetykach midlanda wczesniej quakera i wporzo, prima dostaje po d*pie do 7500, do scigacza tez lalem midlanda krecil sie motor do 14 500 obr/min i ok. polecam olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi