Guest milek80 Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 mam n-16 2,2. czytałem na forum ,że coobcio poleca montaż intercoolera jako pierwszy krok w przeróbkach.czy polecacie jakiś zakład bo z tego co coobcio mówił daje to duże przyrosty. ile to może kosztować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coobcio Posted November 24, 2006 Share Posted November 24, 2006 CHłopaki przerabiali jusz temat, daje o dziwo kiepskie przyrosty... Najlepiej to wytluc katalizator, pozbyć się końcowego tłumika oraz tłumika szmerów, wiele głośniej nie będzie a auto odmieni się nie do porównania. Do tego większe wtrsyki paliwa - Albin dokładnie CI powie od Czego a na końcu Chip. Myślę że z takiej konfiguracji do ok 150KM dojdziesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Albin Posted November 25, 2006 Share Posted November 25, 2006 Niestety teoria Coobcia nie okazała się trafna.Nie będę się rozpisyał bo wszystko jest tutaj: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...sc&start=75 Na dzień dzisiejszy moim sposobem na tuning 2,2 Di jest (wersja low cost ): 1.Wskaźnik boostu z allegro 100 zł 2. MBC z allegro za 65zł i ustawienie go na 1,2 bara przy turbinie. 3. Wywalenie katalizatora (we własnym zakresie) 4. Chip za ok 1500 zł Na tym setupie uzyskamy z seryjnych 110KM i 230NM około 140KM i 320NM i bardzo dużą radość z jazdy. A intercooler można sobie na tym etapie darować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest milek80 Posted November 25, 2006 Share Posted November 25, 2006 dzieki bardzo bo wlasnie mialem licytowac IC na aukcji i umawiac sie na montaz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest sleepyhead Posted October 30, 2008 Share Posted October 30, 2008 Dla zainteresowanych tematem IC do N16 z 2.2Di odsyłam do tego wątku http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=17940 P.S. Idę obecnie w ślady Albina, jestem ciekawa efektów u mnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bonsao Posted August 27, 2011 Share Posted August 27, 2011 Widze ze temat umarł a pewnie by sie co nie którym przydało doswiadczenie innych.Ja walczyłem z intercoolerem myślałem ze to pójdzie dosyć prosto zwłaszcz ze zakupiłem orurowanie aluminiowe 2" wraz ze złaczkami i opsakami na ebayu.Zakupiony intercooler miałem od forda mondeo MKIII.Wszystko poszłoby dosyc gładko gdyby nie ciagąe poprawki wyjscia z turbiny do icka.No ale dzieki tym poprawką mogę powiedziec cos nie coś o różnicy auto z intercoolerem i bez intercoolera.Zwłaszcza ze kupiłem na alledrogo rurke aluminiowa która idzie od turbawki bo swoja ucialem i przekreciłem w druga strone (Spawanie aluminiu koszt 25zl) zagiecie .A po kupnie drugiego giecia w kazdej chwili moge powrócic do fabrycznego braku icka.I to był dobry pomysł bo moje pierwsze rury dojscia do icka były gumowe pierwsza od jakiegos BMW srednica w srodku 52cm która przetarła sie o alternator prawdopodobnie troche puchła jak było normalne cisnienie wiec nie zauwazyłem różnicy miedzy "z" i "bez",druga ze sklepu motoryzacyjnego do ciezarówek gietka mozna było ja giąć w różne strony i dodatkowo zbrojona stalowym drutem.No i po tym juz autko zmienilo charakterystyke ciagnie nawet lepiej od samego dołu .W tym dniu po zalozeniu w czasie wyprzedzania Skody Superb TDI (model po 2008roku)gosc nagle zaczyna przyspieszać nie pozwalajac mi sie wyprzedzić,wiec ja mocniej w pedał i okazuje sie ze moja Almerka nie ulega mu zrównalismy sie i razem szlismy łeb w łeb az do momentu odpuszczenia przeze mnie bo z przeciwka juz jechało auto.Nie mam pojecia ile KM miała ta skodzina czy 140KM czy moze 170KM .no ale sie długo nie nacieszyłem bo i ta rura sie przetarła ale tym razem o naped sprezarki klimatyzacji.Nadmieniam ze autko jest juz zawirusowane.Tym razem postanowiłem jednak dać jakas metalowa. Jak znajde troche czasu to wrzuce fotki dla potomnych.Niech ktos jeszcze opisze swoje zmagania z załozeniem icka do Almerki 2.2Di.Pozdrawiam wszytkich sympatyków tego autka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest slaweq22 Posted February 21, 2012 Share Posted February 21, 2012 moge prosić o fotki z prac pokolenie będzie wdzięczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teres Posted March 27, 2012 Share Posted March 27, 2012 pszę bardzo http://www.almera-sleepyhead.pl.tl/Intercooler.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.