Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] dziura w podłodze i inne (spadek mocy)

Gość grossb
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszłym tygodniu kupiłem swoją P10 1,6 i dziś zabrałem się do dokładniejszego przyjrzenia sie autku, a więc:

1. odkryłem brzydką dziurę w podlodze pod nogami kierowcy. wokół jest rdza, więc podejrzewam, ze bedzie trzeba wspawac kawalek nowej blachy, ciekawe ile mnie to bedzie kosztowalo? Teraz zabezpieczylem to tak, zeby nie lala sie woda do srodka i teraz czas na szukanie pomocy.

Macie kogos kto by mi to naprawił?

2. Klapa!!! Na wybojach strzsznie halasuje. Podkrecilem troche zamek i sie poprawilo, ale za to musze strasznie mocno walnac klapa, zeby sie zamknela :681:

3. Wyregulowalem (na sluch) zaplon i teraz autko stalo sie duzo żwawsze, ale nadal ma za niskie wolne obroty na zimnym silniku. Podjade gdzies na regulacje, moze cos zrobia, chyba ze macie inne sugestie?

4. Samochod przez poprzedniego wlasciciela byl uzywany tylko, na gazie. Dzis przelaczylem na benzyne i jest jakos dzizwnie: po pierwsze przy dodawaniu gazu cos grzechocze pod maska (metalicznie) - na gazie jest ok; poza tym przy przyspieszaniu wszystko idzie dobrze do ok. 2500obr, potem jakby sie dlawi - efekt jest taki jak na konczacym sie gazie. Co to moze byc?

5. Wydaje mi sie, ze predkosciomierz oszukuje. Pokazuje wyzsza predkosc niz w rzeczywistosci. Np. wskazywal 120, a odczuwalem jak 100. Czy w nissanach az tak nie odczuwa sie predkosci, czy moze byc jakas przyczyna przeklamywania?

Uff, duzo tego, ale to i tak w skrocie ;) Bede wdzieczny za pomoc!

grossb, WItaj

Jakby juz gdzies widzial podobne objawy ;) od miesiac walcze z wlasnym autkiem ;)

4. Samochod przez poprzedniego wlasciciela byl uzywany tylko, na gazie. Dzis przelaczylem na benzyne i jest jakos dzizwnie: po pierwsze przy dodawaniu gazu cos grzechocze pod maska (metalicznie) - na gazie jest ok; poza tym przy przyspieszaniu wszystko idzie dobrze do ok. 2500obr, potem jakby sie dlawi - efekt jest taki jak na konczacym sie gazie. Co to moze byc?

Obstawiam przeplywomierz ;) mam dokladnie to samo jeszcze tego nie zrobilem ale eccs

zglasza problemy z przeplywomierzem :)

Jesli chodzi punkt pierwszy to pewnie zalezy jak duzo tego bedzie. Sprawdz jak wyglada sprawa

po stronie pasazera.

(4) ewentualnie coś z pompą paliwa ponieważ nie wiadomo Ci jest ile poprzedni właściciel miał paliwa w baku,być może (nie koniecznie jednak) jest ona trochę przytarta i dlatego może szarpać powyżej jakichś tam obrotów a z czasem padnie całkowicie.Podjedż do mechaniora i niech Ci sprawdzi ciśnienie z jakim pompa podaje paliwo.I przy okazji sprawdż cały układ paliwowy.

(5) być może niewłaściwe dobranie opon podaj rozmiar

fabryka wypuszczała takie rozmiary

LX/SLX 175/70R14T (1.6) felga 5.5 cala

SLX 185/65R14H felga 5.5 cala (silnik 2.0) i 195/60R14V felga 6 cali (także w GT)

choroba nie wiem czy była P10 wypuszczana na 13 calowych kołach...........jak dla mnie to 14 był też za małe do takiego samochodu.......ale wszystkiego nie wiem ;)

Rozmiar jest ok :) Też takie mam. Co zrobić ;)

[ Dodano: Pon 27 Lis, 2006 19:23 ]

"13" występowały do 93r. , czyli tylko w 1.6 gaźnik - 1.6 na wtrysku (od któregoś miesiąca 93 r.) mają felgi "14".

Tak sie zastanawiam, a propos tego przeklamujacego licznika, moze to przez linke predkosciomierza? Przy malych predkosciach terkocze i trzesie sie wskazówka.

Bede musial cos z nia zrobic, tylko nie wiem co :/

Czy wymiana linki jest prosta, a moze mozna ja naprawic? Mial ktos do czynienia z tym problemem?

Gość Maniek-ol

Ostatnio przerabiałem temat linki. U mnie pękła , ale na szczęście w takim miejscu , że dało się pospawać. Wyjęcie linki jest bardzo proste. Odkręcasz nakrętkę linki przy skrzyni i wyciągasz linkę z pancerza.

Moja primerke ogladal dzis mechanik w sprawie spradku mocy pow 2500obe (opis w pierwszym temacie) i stwierdzil, ze to napewno nie przeplywomierz, bo moj silnik go nie ma :zdziw: i ze to chyba jednopunktowy wtrysk, ew. elektroniczny gaznik.

Powiedzcie mi jaki to w koncu jest silnik - wg VIN jest to GA16DS.

Polecil, zebym najpierw pojechal do gaznikowca, zeby wyregulowac, bo to napewno kwestia regulacji. Sam nie wiem co robic, moze Coobcio znajdzie chwile, zeby spojrzec na moj przypadek

Gość misiek_83
Moja primerke ogladal dzis mechanik w sprawie spradku mocy pow 2500obe (opis w pierwszym temacie) i stwierdzil, ze to napewno nie przeplywomierz, bo moj silnik go nie ma :zdziw: i ze to chyba jednopunktowy wtrysk, ew. elektroniczny gaznik.

Powiedzcie mi jaki to w koncu jest silnik - wg VIN jest to GA16DS.

Polecil, zebym najpierw pojechal do gaznikowca, zeby wyregulowac, bo to napewno kwestia regulacji. Sam nie wiem co robic, moze Coobcio znajdzie chwile, zeby spojrzec na moj przypadek

Twoje auto posiada elektroniczny gaznik.

Sprawdz ustawienie zapłonu i zobacz jak wyglad dolot czy nie jest przysłonięty.

oki paniczu z warszawki.. tak tylko.. bo z tego co wiem to np u mnie jest pełen ocynk... wiec woda moze sobie.. wyparowac.. phi...

Chciałbym żeby moja tak miała pełen ocynk a jast z 1999r

A tak pomału wychodzą bomble i trzeba będzie zrobić zaprawki :036:

a czemu nie masz ocynku? moja jest invitation.. moze dlatego walneli ocynk.. zadnych babli i zadnej rdzy - mialem male zadrapanie i nawet tego nierobie i nie rdzewieje . ... wlasnie dlatego wiem ze jest ocynk bo go widze na wlasne oczy...