Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

CZY TO NORMALNE ?

Guest cyklop81
 Share

Recommended Posts

Guest cyklop81

witam ponownie !!!

czy normalne jest, że w ułamek sekundy po odpaleniu zimnego silnika po nocy na ułamek sekundy mrugnie kontrolka oleju? Dzieje się to tylko rano podczas pierwszego odpalania, auto pali z dotyku.

Poziom oleju jest nabieżąco kontrolowany i jest w górnym stanie, świeżo po wymianie oleju i filtra oleju.

PRIMERA 2.0 TD 1999 R.

Mialem tak w Toyocie - okazalo sie ze nowy filtr nie był tak dobry jak oryginalny i nie "trzymal" oleju, w zwiazku z czym caly olej splywal i zanim po odpaleniu wrocil do obiegu mrygala kontrolka.

Guest cyklop81
Mialem tak w Toyocie - okazalo sie ze nowy filtr nie był tak dobry jak oryginalny i nie "trzymal" oleju' date=' w zwiazku z czym caly olej splywal i zanim po odpaleniu wrocil do obiegu mrygala kontrolka.[/quote']

ale mam nadzieje, że to nie wpływa negatywnie ani na silnik ani na inne podzespoły ?

PRIMERA 2.0 TD 1999 R.

Niestety wpływa. W koncu przez krotka chwilę silnik chodzi bez oleju.

Bedzie sie szybciej zużywał.

Dokładnie najbardziej cierpią panewki bo stop łożyskowy jest bardzo delikatny (mięki) :/

Dokładnie tak jest -jak założysz kiepski filtr oleju to kontrola potrafi sie palić nawet kilka sek.

Chyba to nie jest przyczyną, ja mam aktualnie zamontowany jakiś chiński no name za 15 zyla a kontrolka mi gaśnie po pół sekundy :)

Guest cyklop81
Jaki masz olej :?:

olej to CASTROL MAGNATEC GTD 10W40 I FILTR OLEJU JAKIS JAPOńSKI - MARKI NIE PAMIęTAM. ( ZALAłEM TAKI OLEJ GDYZ NIE WIEDZIAłEM NA JAKIM OLEJU SAMOCHóD WCZEśNIEJ JEZDZIł)