Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Migająca kontrolka AirBag i akumulator do N15 '96 siln

obiad2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krzyck

donaldzik - krańcówka to włącznik drzwiowy, który po otwarciu drzwi włącza światło wewnątrz samochodu (ale ma też inne funkcje). Do kasowania airbag'u powinieneś używać krańcówki od strony kierowcy. Po prawidłowym przeprowadzeniu procedury odczytu kodów usterek, kody powinny zostać automatycznie usunięte z pamięci komputera airbag'u. Jeśli tak nie jest musisz usunąć usterkę (ostrożnie!!!) i znów procedura kasowania.

• 2 tygodnie później...
Poniżej masz opis jak usunąć ten problem:

Wywołanie kodów:

Wyłączyć zapłon.

Otworzyć drzwi kierowcy, odnaleźć wyłącznik krańcowy.

Włączyć zapłon.

Nacisnąć wyłącznik krańcowy 5 razy w ciągu 7 sekund.

Liczyć mignięcia lampki SRS. Dłuższe mignięcia to pierwsza cyfra kodu, krótkie to druga cyfra kodu. Każdy kod jest powtórzony.

Kasowanie kodów:

Przeprowadzić procedurę odczytu kodów.

Kody są kasowane po wyłączeniu zapłonu.

Tabela kodów usterek:

11 Czujnik zderzeń czołowych

12 Poduszka kierowcy

U mnie to poskutkowało i kontrolka przestała świecić.

A jeśli to nie pomoże posprawdzaj wszystkie połączenia i złącza idące od centralki, bo może jakiś przewód jest uszkodzony, albo coś nie łączy i wtedy znów procedura kasowania błędów.

Naprawdę krzyck zasługujesz na super duże i zimne piwo, nie wiem skąd znasz taką alpejską rzecz można kombinację, ale tym sposobem zlikwidowałem błąd. Co prawda jestem laikiem i najpierw robiłem to przy włączonym silniku, ale później doczytałem, że chodzi tylko o włączenie zapłonu, no i operację musiałem dwukrotnie powtórzyć tzn te 7 razy kliknąć na ten pypeć w ciągu 5 sekund - wyłącznik krańcowy (donaldzik, dzięki, że się zapytałeś bo też nie wiedizałem gdzie i co to jest). Zgasiłem i jeszcze raz przekręciłem zapłon i dioda zgasła. Na prawdę jesteś magikiem. Możesz zdradzić skąd to wiesz? Byłeś mechanikiem w Nissanie - to tak tylko z ciekawości. Nie odpowiadaj jeśli to tajemnica.

Pozdrawiam

Adam

Poskutkowało i u mnie :) (kilkukrotne przekręcenie kluczyka). Dzięki bardzo za podpowiedź :D

Moze gdzies przeciales/naciales kabelek i za kazdym razem jak zlikwidujesz błąd - wyskakuje na nowo

• 1 miesiąc temu...

Witam

W mojej primerze zaczeła migać kontrolka air bagu po wymianie kierownicy. Niestety sposoby opisane powyżej nie przyniosły efektu. Czy pozostaje mi tylko wizyta w ASO ?

Pozdrawiam!

• 1 miesiąc temu...
Gość bartoszczak

No dzięki bardzo @krzyck, działa u mnie Twój sposób, tylko trochę inaczej to u mnie wyszło, ponieważ próbowałem przez wciskanie 5 razy w ciągu 7 sekund i nic to nie dało, w końcu przycisnąłem chyba przez 10 sekund non toper ten włącznik krańcowy i usterka zlikwidowana :D

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 8 miesięcy temu...

u mnie ten pierwszy sposób zadzialał z wyłaczaniem zapłonu po zgaśnieciu kontrolki czynność powtórzona 3-4razy . STOKROTNE dzięki w zaoszczedzeniu 70-90zł :) btw pod siedzeniem pasazera jedna z wtyczek musiala zostac kopnieta przy wsiadaniu lub przesuwaniu fotela i wisala se pewnie nie bylo styku, wpieta zostala na właściwe miejsce i wszystko hula cacy

• 3 lata później...

\Witajcie

Jestem tu nowy tzn kupiłem kilka dni temu Nissana Almere N15 z 1996 roku silnik 1,4

Mam do Was prożbę

Świeci sie umnie kontrolka poduszki powietrznej i nie wim co z tym zrobić??

Wiem ze dwie poduszki są na swoich miejscach.

Probowałem tym sposobem co jest kilka postów wyżej.

Ale nie wiem czy dobrze rozumiem otwieram auto wkładam kluczyk odpalam pożniej gasze i otwieram drzwi kierowcy znajduje ten przysisk krancowy od drzwi(przekręcam kluczyk pozycja zapłon wszystkie kontrolki sie świecą) i nasiskam go 5 razy w ciągu 7 sekund i jedynie co miga to ta kontrolka od czujnika drzwi otwarcia pozniej , lampka od air bag caly czas świeci.

Proszę o jakieś wskazowki dziekuje bardzo

Pozdrawiam

\Witajcie

Jestem tu nowy tzn kupiłem kilka dni temu Nissana Almere N15 z 1996 roku silnik 1,4

Mam do Was prożbę

Świeci sie umnie kontrolka poduszki powietrznej i nie wim co z tym zrobić??

Wiem ze dwie poduszki są na swoich miejscach.

Probowałem tym sposobem co jest kilka postów wyżej.

Ale nie wiem czy dobrze rozumiem otwieram auto wkładam kluczyk odpalam pożniej gasze i otwieram drzwi kierowcy znajduje ten przysisk krancowy od drzwi(przekręcam kluczyk pozycja zapłon wszystkie kontrolki sie świecą) i nasiskam go 5 razy w ciągu 7 sekund i jedynie co miga to ta kontrolka od czujnika drzwi otwarcia pozniej , lampka od air bag caly czas świeci.

Proszę o jakieś wskazowki dziekuje bardzo

Pozdrawiam

A nie masz czasem wyłączonej kluczykiem poduszki pasażera?(z boku deski rozdzielczej-jak ktos przewozi z przodu dziecko w foteliku)bo wtedy też się pali airbag

Na 100% pewny nie jestem.

Ale nie widzialem z boku miejsca na kluczyk by wyłączyć poduszke. a czyściłem autko;)

A wiesz ,chyba masz rację bo w almerze nie ma wyłącznika(w micrze i tiidzie mam,więc się rozpędziłem,a moja almera miała tylko poduchę kierowcy) Edytowane przez manix

• 2 tygodnie później...

Witam ! W mojej Almerce 1.6sr , 96r , zaczęła wczoraj migać kontrolka Airbag . Dziś przetestowałem sposób z kluczykiem , niestety nie pomógł . Natomiast pomógł drugi sposób , z krańcowką , podany na 2 stronie tego wątku ; Poniżej masz opis jak usunąć ten problem:

Wywołanie kodów:

Wyłączyć zapłon.

Otworzyć drzwi kierowcy, odnaleźć wyłącznik krańcowy.

Włączyć zapłon.

Nacisnąć wyłącznik krańcowy 5 razy w ciągu 7 sekund.

Liczyć mignięcia lampki SRS. Dłuższe mignięcia to pierwsza cyfra kodu, krótkie to druga cyfra kodu. Każdy kod jest powtórzony.

Kasowanie kodów:

Przeprowadzić procedurę odczytu kodów.

Kody są kasowane po wyłączeniu zapłonu.

Tabela kodów usterek:

11 Czujnik zderzeń czołowych

12 Poduszka kierowcy

U mnie to poskutkowało i kontrolka przestała świecić.

A jeśli to nie pomoże posprawdzaj wszystkie połączenia i złącza idące od centralki, bo może jakiś przewód jest uszkodzony, albo coś nie łączy i wtedy znów procedura kasowania błędów. Sposób z kluczykiem działa w N16 . Powodzenia !

Edytowane przez mariof66

• 2 miesiące temu...

Dzieki wszystkim. Wczoraj skasowałem błąd sposobem na kluczyk i wnerwiające mruganie zgasło.