Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Shell Helix Racing

Gość bartek_almera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bartek_almera

Witam,

Moj samocho ma 180 tys przebiegu. Przy 175tys zostal stuningowany i teraz zastanawiam sie nad jedna rzecza. Do tej pory samochod smigal na Shell Helix Ultra Diesel, ale ostatnio kupilem shell helix racing 10w60. Czy myslicie, ze przejscie na w/w olej to dobra decyzja?

Prosze o komentarze-dziex-bartek

Moje pytanie czy to jest lepszy olej od Shell Helix Ultra Diesel, dla mojego silnika 2.2 Di?

Na to pytanie sam musisz sobie odpowiedzieć korzystając z danych zawartych w instrukcji samochodu i wynikających z dokonanego tuningu silnika. Każdy sam dobiera olej do swojego pojazdu i ponosi konsekwencje takiego wyboru.

:D

Ja powiem tak. Jesli auto sprawowalo sie dobrze na poprzednim oleju nie zmienialbym go, bo wychodzi ze parametry wczesniejszego byly wystarczajace. Co nie zmienia faktu ze lepszy olej nie moze zaszkodzic, tak wiec nie widze przeciwskazan.

Wiem, wiem, ale mysle ze jezeli jest to najdrozszy olej powinnien miec najlepsze parametry prawda?

Cena oleju to marketing. Ten sam olej może występować u różnych dystrybutorów z różnymi cenami i tym w żadnym przypadku bym się nie sugerował.

A tak w ogóle to znam droższe oleje. Zobacz chociażby na syntetyki oparte na estrach firmy Motul. Nie znaczy to jednak, że są one najlepsze. Wszystko zależy od zastosowania, wymagań wynikających z konstrukcji samego silnika, a także np. wynikających z konstrukcji i parametrów pracy zastosowanej sprężarki, sposobu jego eksploatacji, przebiegu, szczelności i wielu wielu innych czynników.

To tyle. :-)

Gość mrówka 27

Shell Helix Ultra Racing 10W60 to olej przeznaczony bardziej do silników benzynowych niż diesli, jest to olej do jazdy w ciężkich warunkach i do silników obciążonych najczęściej turbo. Ja na twoim miejscu jeździłbym na tym oleju , którego aktualnie używasz. Pozdrawiam.

Słuchajcie czy naprawdę Racing 10W60 jest lepszy przy benzyniakach???

"Chłop swoje, a baba dalej swoje"

Może to cię przekona, zobacz :

http://www.shell.com/home/PlainPageServlet...se_ga_0312.html

wybierając odpowiednio:

Diesel

6-10 lat

Sportowy-lubisz poczuć moc silnika

Intensywny-regularna jazda w dużym ruchu miejskim i/lub z duzym obciążeniem

a teraz to :

http://www.shell.com/home/PlainPageServlet...se_ga_0312.html

wybierając odpowiednio:

Benzynowy

3-5 lat

Sportowy-lubisz poczuć moc silnika

Intensywny-regularna jazda w dużym ruchu miejskim i/lub z duzym obciążeniem

Zobacz różnicę. A teraz powtórz próbę dla silnika benzynowego, ale w wieku 6-10 lat. Pozostałych danych nie zmieniaj.

Zobacz wyniki. Może to Cię w końcu przekona do tego co mówią inni koledzy z forum.

:-D