Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Nawiew dmuchawy Primera P11- nie działa 1,2,3 bieg


egn
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

potrzebuję pomocy, chodzi o wielokrotnie poruszany temat nawiewu tzn działa tylko na 4 biegu. Wyjąłem blaszkę ale tam nie mam poprzerywanych ścieżek, zastanawia mnie tylko ten zaznaczony przeze mnie "dzyndzel" co to jest na płytce i czy to mogło się przepalić bo trochę dziwnie wygląda. ZDJĘCIE http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...96ad90d742.html

 

Proszę o ewentualne sugestie czy to może być to czy raczej co innego(ewentualnie co)

Link to comment
Share on other sites

Miałem podobnie w mojej p10. To coś co zaznaczyłeś to (poprawcie o ile gadam głupoty) to jakis opornik czy coś takiego. U mnie sie spalił a co za tym idzie nie było przejscia, wlutowałem w ścieżke przed nim i za nim kabelek i dmuchawa śmiga jak wariat. Może u ciebie tez o to chodzi. Powodzenia

Link to comment
Share on other sites

dzieki @Mieso, mial ktos moze jeszcze jakies doswiadczenia z tym? Za kazda porade bede dozgonnie wdzieczny ;)

Link to comment
Share on other sites

zastanawia mnie tylko ten zaznaczony przeze mnie "dzyndzel"

 

Właśnie to jest to trefne miejsce, oskrob to i połóż lut, chociaż ciężko będzie, za dobrze się cyna, tego nie trzyma. Dla pewności możesz sprawdzić omomierzem przejścia na konektorach, mają być przejścia pomiędzy wszystkimi PINami.

Link to comment
Share on other sites

Zgadza właśnie sprawdziłem nie ma napięcia, dupło to coś :) bede próbował to czyms specjalnym zrobić, dam znać jakie efekty. Dziekuje wszystkim.

 

Zrobię zdjęcia jak się do tej płytki dostać, bo mozna bez wyciagania schowkai ewentualnie jak zrobiłem płytkę żeby działała(o ile się uda)

Link to comment
Share on other sites

Guest Gringo

To co ci padło wachowo nazywa sie rezystor dmuchawy, jak kupilem prime tez mialem to popsute,znalazlem na allegro i wymieniłem, a tą starą moj tato wzioł pod lupe i zaprawił,nie wiem jak dokladnie,ale gdzieś tam jakis lut zrobil i jest OK,mam teraz tą starą po naprawie na zapas

 

Pozdro

Link to comment
Share on other sites

No niestety sam sobie rady gdyż to co zaznaczyłem to jakiś bezpiecznik czy coś takiego ;) , oddałem do elektronika i po 1 h odebrałem, koszt 10 zł i działa super.

Link to comment
Share on other sites

to trzeba ładnie oczyscic papierem sciernym a potem pomalowac takim lakierem z opilkami srebra nazywa sie to PULSAVOLT i sluzy do naprawy sciezek ogrzewania tylknej szyby ;-))))

sprawdzobna technika jakby co to na gg pytaj mnie to Ci podpowiem

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
Guest utru

Serwus. Koledzy pomóżcie..mam ten sam problem jak w temacie. Wiem już jak naprawić usterkę, tylko niestety nie znalazłem informacji jak się do tej płytki dostać, a nie chcę dewastować mojej zasłużonej Primery :) Dziękuję za pomoc... :)

Link to comment
Share on other sites

jest pod schowkiem przykręcona na 2 śruby

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
Guest grigorii6

Właśnie  miałem tę awarię, najperw chciałem kupić używany opornik z allegro ale do wersji z klimą kosztował około 150zł. Pojechałem elektormechanika i za 20zł naprawił :-)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Też miałem taką awarię. Wyjeżdżam z warsztatu i nie działał mi nawiew. Mechanicy-elektrycy mówili że to opornik i trzeba kupić za 300 zł na allegro. Następnego dnia wyjmuję opornik a on już kiedyś był lutowany drutem. Drut zalutowano w 2 miejscach na przerwie uszkodzonej ścieżki. Z jednej strony się oderwał mechanicznie. Zlutowaliśmy to z kolegą. Koszt naprawy 0 zł. A w warsztacie chcieli 300 zł :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Odświeżam.:)

W tamtym roku rezystor odmówił współpracy , został prze lutowany i chodził do tego roku wakacji.

Kupiłem miesiąc temu 2 nowe sztuki , nie chodziły ( może były do wersji bez klimy nie wiem , sprzedawca twierdził że powinny pasować) nie działały - oddałem

Tydzień temu zakupiłem 2 używki OE które były sprawdzone i śmigały w aucie z klima, ja podłączam i du...a nawet nie drgnie.

Nie działa 1,2,3 bieg  co dalej ??

Z góry dziękuje za odp. 

Pozdrawiam Łukasz


Witam. Problem rozwiązany panel sterowania zmieniony 3 płytki które zakupiłem hulają :)

Okazało się że w przełączniku siły nadmuchu są styki które były mocno wytarte.

Na nowym panelu 1,2,3 bieg mało głowy nie urwie ;D

Pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

u mnie z kolei w P11'97 z klimą,nie działa tylko drugi bieg dmuchawy.Czy wg znających temat, jest mozliwa naprawa elementu? Czy wina moze lezec po  stronie przełącznika  czy rezystora dmuchawy?I jak go wymontowac?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Jedna uwaga - zeby wymienic te plytke nie trzeba demontować schowka. 

 

Najlepiej to znalezc patrzac (niestety na kleczaco) od strony drzwi pasazera i szukac tej koncowki do ktorej podlacza sie kostke. Przykrecana jest na 2 sruby. 

 

Ja niestety zdjalem caly schowek :) 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Witam

Ponieważ dopadła mnie usterka nadmuchu, dzięki poradom z tego tematu udało mi się ją usunąć. Odświeżę trochę temat i dodaje foto dla potomnych.

Nie trzeba demontować schowka żeby wyjąć tą nieszczęsna płytkę, wystarczy odkręcić trzy śruby i zdemontować osłonę pod schowkiem. jak na foto.

RI8K6mX.jpg

Nastepnie odkręcamy dwie śruby mocujące płytkę oporową

Dw1Vyed.jpg

Odpinamy wtyk

idsYv6S.jpg

Tak wyglądała u mnie przepalona ścieżka na płytce

l1zPPH4.jpg

A tak po mojej naprawie

Do9vIHn.jpg

Nadmuch działa, mam tylko nadzieję że auto nie pójdzie z dymem bo trochę gruby ten lut zrobiłem.

Pozdrawiam

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Podepnę się pod temat

U mnie jest dokładnie odwrotna sytuacja - na 1, 2 i 3 biegu jest ok, na 4 pali bezpiecznik.

Podejrzewam, że to może być wina zużytych szczotek silnika dmuchawy, ale może któryś z kolegów zna inną przyczynę...?

Link to comment
Share on other sites

4 bieg działa z pominięciem rezystora, więc ja bym na Twoim miejscu sprawdził dokładnie silnik dmuchawy i tam szukał przyczyny.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 20.04.2019 o 18:36, Texx_3kV napisał:

4 bieg działa z pominięciem rezystora, więc ja bym na Twoim miejscu sprawdził dokładnie silnik dmuchawy i tam szukał przyczyny.

Możliwe, że zużyte (mocno wytarte) szczotki sieją popłoch w skrzynce bezpieczników?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...