Gość przecin Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Cześć - proszę o radę w sprawie optymalnego rozmiaru opon letnich. Zastanawiam się nad kupnem i nie wiem czy zmieniać na 13'' (są znacznie tańsze) czy zostać przy 14''? Jakie rozmiary proponujecie? Obecnie mma 155/70 R14, ale w instrukcji radzą 165/60. jakiś nietypowy rozmiar coś mi sie zdaje... Z górki DZIĘKI! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość coyot Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Zastanawiam się nad kupnem i nie wiem czy zmieniać na 13'' (są znacznie tańsze) czy zostać przy 14''? na 14" mysle ze sie ladniej bedzie prezentowac i wez takie jak zalecaja ...ew moznaby sie nawet zastanowic nad 175 tylko musialbys zobaczyc jaki profil wtedy dac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciulek Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Jeżeli nie zakładasz alusków lepiej załóż 13" wyjdzie taniej na felach i oponach no i pewnie mniej spali bo wiadomo że większe koła muszą mieć szerszą oponę... Czy będzie się ładniej prezentował? Pewnie tak ale czy to warte tyle pieniędzy jeżeli nie będziesz zakładał alusa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 16 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Cześć - proszę o radę w sprawie optymalnego rozmiaru opon letnich. Zastanawiam się nad kupnem i nie wiem czy zmieniać na 13'' (są znacznie tańsze) czy zostać przy 14''? Czegoś tu nie kumam, chcesz zmieniać same opony? Bo 13" opony nie wejdą na 14" felgę, którą masz w standardzie. Obecnie mma 155/70 R14, ale w instrukcji radzą 165/60. jakiś nietypowy rozmiar coś mi sie zdaje... Te 165/60 to rozmiar fabryczny i faktycznie jest dość nietypowy. przecin kup sobie jakieś fajne aluski 14" a fele stalowe zostaw na zimę. Ja tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADEX Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 ja mam w chili obecnej kombinacje: felga 15" / 6" + opony 15" / 165 / 65 przy zakrętach nic nie obciera na wybojach nic nie obciera, w kombinacji z 1 pasazerem na kanapie (ok 100kg) nic nie obciera .. nie wiem jeszce jak z dwoma pasarzerami ps mam seryjne sręzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 ADEX dawaj foty, chcę zobaczyć jak Twoja Micra się prezentuje na 15" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADEX Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 sookojnie.. dzis jade po lakier i robie od nowa elementy.. jak dobrze pojdzie to i za progi sie złapie to tedy strzele fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Byle szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gray5 Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 mozna jeszce stalówke ładnie pociągnac z pędzla:P hhee;] jak niemasz felg 13 , chyba ze masz to kupuj opony 13 , tak bedzie taniej;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADEX Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 na prośbę wstawiam zdjęcie.. sorki za pogode i nie umyte autko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gray5 Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 no widze ze sie uwinąłes z tymi progami EXSPRES jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość przecin Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 no to sobie panowie pogadali Nie mam jeszcze felg 13'' ale planuję mieć. Ponieważ nie znam sie na tym zupełnie, to się zastanawiam czy felgi są uniwersalne i np na R13 wejdą każde opony o rozmiarze 13?czy przy kupnie trzeba sprawdzić jeszcze szerokość felgi itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADEX Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 fega dzili si ena srednice i szerokosc (w calach) plus rozstaw srub. ja mam 15' / 6' czyli szerokosc miedzy rantami felgo to 165 cm i takiej terz szerkosci mam opone jak das zopone 155 to bedzie hu... wygladalo. zawsze szerokosc opony takajak felga albo szersza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 szerokosc miedzy rantami felgo to 165 cm Znaczy się ADEX chcaiłeś napisać mm bo spora musiałaby być ta fela żeby być tak szeroką przecin a po jaką cholerę chcesz wstawiać mniejszą felgę? Po to żeby na komplecie opon zaoszczędzić 10zł? Nie musisz kupować rozmiaru akurat 165/60, mozesz wstawić 165/65, które są łatwiej dostępne i tańsze od 165/60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość przecin Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 Oszczędność bedzę większa bo ponad 100zł na komplecie, nawet jeśli miałbym kupić 165/65 które są tańsze od polecanych przez producenta. No i słychu mnie dochodzą, że na 13'' ponoć mniej pali...ale to już może wy się wypowidzcie... . Ja póki co zbieram opinie -zakupy przede mną! czołem! ps. jak kupie 165/65 na te fele co mam ( a siedzą na nich 155/70) to bedzię pasować?thanx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADEX Opublikowano 18 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2007 przecin mała poprawka moja micra pali tyle samo na 15 co na 13 a kapeć mam szerszy o 1 cm tylko i wiesz jakiz tego morał ?? ze na kazde 100 km przejechane na liczniku w rzeczywistosci przejezdzam 108 km.. wiec tu oszczedzasz na wiekszym koale a nie mniejszym. a nieoszczedzasz wstawiajac szarszy kapec ktory bardziej sie klei nawierzchnizwiekszajac spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Schumi03 Opublikowano 19 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2007 Oszczędność bedzę większa bo ponad 100zł na komplecie, nawet jeśli miałbym kupić 165/65 które są tańsze od polecanych przez producenta. No i słychu mnie dochodzą, że na 13'' ponoć mniej pali...ale to już może wy się wypowidzcie... . Ja póki co zbieram opinie -zakupy przede mną! czołem! ps. jak kupie 165/65 na te fele co mam ( a siedzą na nich 155/70) to bedzię pasować?thanx Na moich seryjnych stalówkach w lecie siedzą 175/60/13, a w zimie 155/70/13, więc sądze, że nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcior Opublikowano 30 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 To jaki w koncu ten optymalny romziar wybrac na felge 14'' do Micry. Moze jaies konkretne kombinacje dacie ( Felga + opona). Na wakacje zakladam alusy bo te opony juz niestety nadaja sie do kosza :/...Na zimówkach było oki...a teraz strasznie coś buczy z przodu..podejrzewam ze opona..nie wiem zamienic [rzod z tylem zeby przestalo czy co... ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 Pawcior jak masz felgę 14" to optymalny rozmiar opony podawany przez fabrykę to 165/60/14. Możesz też wrzucić 175/60/14 bo widzę, że masz 1.3 to Twoja maszyna spokojnie da radę na takich laczkach bez zamulania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Cześć - proszę o radę w sprawie optymalnego rozmiaru opon letnich. Zastanawiam się nad kupnem i nie wiem czy zmieniać na 13'' (są znacznie tańsze) czy zostać przy 14''? Jakie rozmiary proponujecie? Obecnie mma 155/70 R14, ale w instrukcji radzą 165/60. jakiś nietypowy rozmiar coś mi sie zdaje... Z górki DZIĘKI!Zamiast 165/60/R14 załóż 165/65/R14, są nieco większe (ok 3%) dlatego nie są zalecane jako zamiennik, ale w codziennej eksploatacja różnica niezauważalna, wiem bo mam. 165/65/R14 są znacznie tańsze i jest większy wybór. Co do felgi, to pod opony o szerokościach 155-165 najlepsze są o szerokości 5cali. A zużycie paliwa to zależy głównie od szerokości (opór toczenia) a nie wysokości profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 A zużycie paliwa to zależy głównie od szerokości (opór toczenia) a nie wysokości profilu A wiesz, że profil również wpływa na szerokość opony? Jeżeli nie to już wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość coyot Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 A wiesz, że profil również wpływa na szerokość opony? z tego co mi wiadomo to profil opony to raczej na wysokosc .... nie szerokosc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Na wysokość i szerokość. Profil opony to procentowy udział szerokości w wysokości opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość coyot Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Profil opony to procentowy udział szerokości w wysokości opony z tym sie zgodze! A wiesz, że profil również wpływa na szerokość opony? ale jezeli masz opone np.: 155 to przy profilu 60, czy przy 70 to to nadal bedzie 155 na szerokosc ... no nie? roznica bedzie tylko na wysokosc opony czyli ... profil nie moze wplywac na szerokosc kapcia ... takie moje skromne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ABT Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 szerokosc to szerokosc, wysokosc opony nie zwieksza szerokosci np 175/60 a 175/70 szerokosc ta sama wysokosc inna, tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi