Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Układ Dolotowy, Filtry Stożkowe oraz CAI

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

a ja słyszałem :)

głęboka kałuża, wlot z halogenu, VTi sie napiła. Pogięty wał, korby, silnik na złom.

ile za taki gadzet?

P.S. Yarkoo czy nie miales kiedys przypadkiem Civica?:)

[ Dodano: Czw 29 Maj, 2008 23:24 ]

te stozki tansze sa cos warte? chodzi mi o te 40-60zl na allegro
Lepiej zainwestowac i kupic cos lepszego.

a ja słyszałem :)

głęboka kałuża, wlot z halogenu, VTi sie napiła. Pogięty wał, korby, silnik na złom.

ale widziałeś na własne oczy ?

musiała się baaardzo dużo tej wody napić, ja odkąd siedzę w hondach to nie słyszałem o takim przypadku, nawet jak filtr jest mokry to nic się nie stanie, musi być bezpośrednio zanurzony w wodzie i ją zassać.

a zaznaczę, że wiele hond które znam ma CAI.

jak będzie nieosłonięty niczym stożek to istnieje znikome prawdopodobieństwo, że może się tak stać, ale w serii mamy nadkole które zabezpiecza nam od strony koła to raz.

z przodu nie robi się nalotów powietrza np. z halogena bezpośrednio na stożek bo to jak gra w rosyjską ruletkę.

bReko - nie miałem

hydroshield kosztuje jakoś tak między 100 a 200 zl.

ale widziałeś na własne oczy ?

Na własne oczy nie widziałem ale małolat jest ode mnie z osiedla. Znam jego brata i kumple mi mówili co sie stało z hondą. Trochę się z tego smiało. Grafitowy civic (żaba) z biała maską. Teraz siedzi już nowy motor.

Poza tym wiem jak wygląda wygięty korbowód z V8 Chevroleta.

[ Dodano: Czw 29 Maj, 2008 23:46 ]

wiem, w której kałuży to zrobił i wiem że sięga czasami do pół koła normalnego auta

Poza tym wiem jak wygląda wygięty korbowód z V8 Chevroleta.

ja wiem nawet jak wygląda z SR20 :)

nigdy nie słyszałem o tej hondzie.

znam kilka CTR'ów które latają w zimie na CAI, robią trasy w deszcz i absolutnie nic się nie dzieje, ale trzeba mieć głowę na karku i nie jeździć w trakcie powodzi, gdzie słup wody sięga ponad zderzak...czy kompletnie odsłaniać filtr.

zresztą...do seryjnej puszki jak doprowadzisz rurką zimne powietrze z nadkola to też może zassać wodę.

Prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest wyjątkowo małe.

Panowie ja na na czas wiosennych roztopów, sam stożek wsadziłem w alu rurę fi 125 w nadkolu przez prawie cała długość i zabezpieczyłem obejma. Co do zabrudzenia na pewno w jakimś stopniu zabezpieczało, ale straty pewnie były.

Tylko czy to aby nie za bardzo ogranicza dopływ powietrza, to filtrowanie powietrza przed filtrem powietrza ;(

Wczoraj na szybkości zrobiłem dolot zimniejszego powietrza do seryjnej puchy. Zdjąłem plastikowy łapacz powietrza i tą samą drogą poprowadziłem rurę elastyczną. Wejście "upchnąłem" za kierunkowskazem (~10cm dalej niż seryjne i bardziej w stronę błotnika).

Na samym starcie czuć różnicę. Auto od razu idzie pełna parą (wcześniej był wyczuwalny lekki muł).

Następny krok to wyjęcie puchy szmerów i halogenu i puszczenie tamtędy rury dolotowej. Może nawet doładowanie dynamiczne uzyskam :D

przyznam sie że z lenistwa kupiłem wkładkę zamiast stożka... nie chciałoby mi sie wchodzić za każdym razem pod nadkole, odkręcać stożek żeby go umyć .. no dobra... tylko że on musi na wolnym powietrzu wyschnąć... a jak gdzieś trzeba pojechać na szybko w międzyczasie... to lipa albo trzeba mieć drugi stożek ... wkladka jest bardziej praktyczna w codziennej eksploatacji

[ Dodano: Pią 30 Maj, 2008 18:18 ]

Może nawet doładowanie dynamiczne uzyskam

to dopiero chyba powyżej 100 km/h :D

Zdjąłem plastikowy łapacz powietrza

Ty lepiej ogarniaj sobie puszke z przepływką od p11

sama przepływka to już dużo,ta to dobre wyjście, ale i tak uważam że stożek w błotniku, to najlepsze wyjście, jeszcze jak nie ma halogenu i "urwania chmury".

bodek_n14 napisał/a:

Zdjąłem plastikowy łapacz powietrza

Ty lepiej ogarniaj sobie puszke z przepływką od p11

dodaj wystrojenie tego czymkolwiek, czego nie posiadam... Podmianka przepływki to nie wszystko.

No robota profi. Oni doginali rury pod wymiar czy korzystali z gotowych? Jakąś poprawę zauważyłeś? Teraz masz na prawdę długi dolot i tylko zimne powietrze. Poprawa na starcie musi być wyczuwalna. Obroty już ok?

Twój poprzedni stożek był ciepłym więc ssał sam żar. Musi być lepiej

[ Dodano: Nie 01 Cze, 2008 11:17 ]

teraz na hamownie :!: i moze kolejny rekord polskiego VE zostanie pobity :)

Witam

Jeżdżę już ponad dwa lata ze stożkiem w nadkolu i nie mam ani halogenów ani zaślepek. Zima nie zima, woda nie woda nic się nie dzieje. Raz tylko silnik napił się zdrowo wody, kiedy jechałem bez nadkola i akurat było urwanie chmury. Cała woda z drogi była pompowana przez koło wprost na filtr. Silnik zaczął przerywać aż zgasł zupełnie. Z filtru woda leciała jak z hydrantu. I co? I nic. Wjazd pod daszek, maska w górę, szybka przeróbka na krótki dolot i dalej jazda. Tak więc co jakiś czas trzeba stożka wyprać, mieć zamontowane nadkola i się nie martwić.

Pozdrawiam

na poprzedniej stronie napisałem zapytanie o zestaw montażowy do almery, i lipa dziś dostałem odpowiedź. tak wygląda ten zestaw http://www.knfilters.com/search/product.aspx?Prod=57-0322

trochę lipa !!!

może ktoś z was orjętuje się co jest potrzebne do zrobienia dobrego dolotu powietrza w almerce 1.6 ????

mile widziane zdjęcia.

z góry dziękuje za pomoc :)

Mam szybkie pytanie - nie znalazłem w szukajce ani co dziwne w googlach - gdzie w Wa-wie można kupić redukcję z 67,5 na 62,5 lub podobną? Niby jest w Norauto ale z 77 na 65 czyli wogóle nie pasuje.

Mam szybkie pytanie - nie znalazłem w szukajce ani co dziwne w googlach - gdzie w Wa-wie można kupić redukcję z 67,5 na 62,5 lub podobną? Niby jest w Norauto ale z 77 na 65 czyli wogóle nie pasuje.

Nie kupisz trzeba kombinować, troszke własnej inwencji i będzie.