Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki olej do Note?

Gość brajtus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.05.2017 o 11:40, domino_pl napisał:

no to lepiej np shell 5w30?

Nie ,najlepiej  Elf 5W30 Evolution SXR :)  ale zmiana z 10W40 na 5W30 poprzedzona płukanką L&M 500ml ,Forte,Tec 2000   min na 30min ! :D

Domino a zaglądałeś pod korek jaki kolorek błysk czy Wedel jak u Grzmota?????

Grzmocie to ja mam stolik pod maską :D :D :D

Edek Ty jeździsz tym samochodem z tym silnikiem...czy tylko stoi i podziwiasz a potem fotki wklejasz ?

To nie ozdoba koło telewizora, a mobil do przemieszczania się od punktu A do punktu B ;)

Nie mówię 30-25 lat temu....silnik w moim W201 lśnił i do tej pory lśni. Ale ma nalatanie 390 tyś a to benzyna. 

Spokojnie drugie tyle przelata.

Te nowe silniki obojętnie jak będziesz dbał to nie wytrzymują dłużej niż 300-400 tyś. Przy rocznych przelotach nawet 50-70 tyś. Więc wymiana oleju co 8-10 tyś wystarczy. Nie ma szans żebyś kiedyś takiego jeżdżącego Notka zarejestrował jako "pojazd zabytkowy". nie doczeka.

W dniu 29.05.2017 o 11:48, Edek01 napisał:

Grzmocie to ja mam stolik pod maską :D :D :D

To Ty jesteś gorszym fanatykiem niż ten religijny :D

Edward, zadam jeszcze raz pytanie, widziałeś w dieslu czysty olej po przebiegu 8kkm?

Masz tam jeszcze kandelabry pod maską?

A jak otworzysz maskę, to jeszcze po składce powinieneś iść :D;)

W dniu 29.05.2017 o 12:03, M@reS napisał:

Edek Ty jeździsz tym samochodem z tym silnikiem...czy tylko stoi i podziwiasz a potem fotki wklejasz ?

Jeździsz ,jeździsz i co wymianę oleju po osłuchaniu klawiatury pacjenta ,lejesz płukankę i zalewasz nowy olej :D

W dniu 29.05.2017 o 12:38, Thunder napisał:

Edward, zadam jeszcze raz pytanie, widziałeś w dieslu czysty olej po przebiegu 8kkm?

Masz tam jeszcze kandelabry pod maską?

A jak otworzysz maskę, to jeszcze po składce powinieneś iść :D;)

Przecie ci pisałem że nie, bo czy to Diesel czy Benzyna to po przejechanych 8000km nigdzie nie będzie leciał czysty olej,  przy wymianie nawet u mnie :D

Ja pokazałem Lśnienie klawiatury a Domino chce zmieniać z 10W40 na 5W30 ,czy Panowie cuś napiszą :D :D

W dniu 29.05.2017 o 13:38, Edek01 napisał:

Przecie ci pisałem że nie, bo czy to Diesel czy Benzyna to po przejechanych 8000km nigdzie nie będzie leciał czysty olej,  przy wymianie nawet u mnie :D

Ja pokazałem Lśnienie klawiatury a Domino chce zmieniać z 10W40 na 5W30 ,czy Panowie cuś napiszą :D :D

Czyli Ty po zmianie jeszcze nie uruchamiałeś silnika, rozumiem.... :D

Co do płukanki, można ja polecić a nie wmawiać że trzeba ;)

W dniu 29.05.2017 o 13:57, Thunder napisał:

Czyli Ty po zmianie jeszcze nie uruchamiałeś silnika, rozumiem.... :D

Co do płukanki, można ja polecić a nie wmawiać że trzeba ;)

Nie no uruchomiłem i już nalatane 3600 a kolor oleju na bagnecie o taki słumkowy :D

O przypomniało mi się o stanie oleju na bagnecie :D

olej.jpg

Chyba nie ma tragedii ? Silnik pracował chwilę.  Ile oleju wchodzi na wymianę? Plus nowy filtr.

Edytowane przez domino_pl

Domino ja widzę że że ty jesteś Wielki Elektronik :D

Dobra wiadomość :)  nie ma odłożonych depozytów jest tylko przepalony olej :)

Płukanka 500ml L&M na 30 min wolnych obrotach i zlewanie dokładne min 40min!!

Nie po łebkach że jeszcze kapie a już zakręcane!!

Kup 5l Elf Evolution 5W30 SXR wchodzi 4.3l nalej do stanu Pełny obrazek u góry :D

I co wymiana oleju 7000-10000 km płukanka 500ml na 20min :D

Albo ulubiene firme filtrów zrobie przyjemność Grzmotowi aaa niech ma wkleję :P 

OP595-5.jpg

mann_w67_1_enl.jpg

81C-QsCPkLL._SY679_.jpg

900_sxr_5l,w_360,_small.jpg

Wystarczyłby sam olej, bez płukania.

Dzięki Edziu za Filtrona :0recourse:  :D

Bez płukania to nie wymiana oleju to dolewanie nowego do starego, tam uj na górze film obrazujący wymianę bez płukania :D

Proszę Grzmocie, nawet mam już przygotowaną dla ciebie niespudziankę :P  ale to dopiero w sierpniu wymienię olej po Autostradowych wyścigach :P

Grzmocie ale zapomniałem teściowi do Draculi kupowałem dwa tygodnie temu Filtry Filtrona- powietrza silnika i oleju i kabinowy na Bogato jechał :D :D

Płukanka po remoncie, jak wywali uszczelkę pod głowicą i płyn do oleju, to tak. A tak to zbędny zabieg, zwłaszcza że jak sam zauważyłeś, depozytów brak ;)

Dałeś teściowi najgorsze filtry wg. Ciebie? Łoj Ty niedobry :D

Grzmocie ale kolega nie zmienia 5W30 firmy X na 5W30 firmy Y tylko zmienia 10W40 zasroll na 5W30 galante :)

Bez płukania kiepsko to widzę :unsure:

Takie chciał takie mu kupiłem :D

Ale mam zamontowany u siebie Kabinowy Filtrona bioknight  i jest bardzo zadowolony z niego :P

A w Sierpniu po Autostradowych wyścigach przy wymianie filtra Mann specjalnie dla ciebie podkręcę i przetestuję OP 595 już zakupiłem  :D

W dniu 29.05.2017 o 19:25, Edek01 napisał:

Grzmocie ale kolega nie zmienia 5W30 firmy X na 5W30 firmy Y tylko zmienia 10W40 zasroll na 5W30 galante :)

Bez płukania kiepsko to widzę :unsure:

Tak robią mechanicy ;)

Przy zmianie oleum na 5w30 zwraca się uwagę na kolor oleju. Jak bardzo się zasyfi, to zrzut i ponowne zalanie i już jest git.

Bezpieczniejsze niż płukanka w przechodzonym silniku, bo ta jest dość agresywna.

Ty sobie możesz płukać, bo zaraz od wyjazdu z salonu płukałeś silnik ;):D

Nie ma takiego drugiego auta w PL :D

Ciekawe ile jeszcze płukań wytrzymają uszczelnienia w tym silniku ;)

Grzmocie kto jak kto ale ja na płukankach się znam i to prawda że zaraz za bramą ASO wlałem płukankę :laie_67:

Grzmocie są płukanki na ropie delikatne w działaniu jak wlanie 5l ropy do suchego silnika na 15 min!L&M taka jest .

A i są płukanki Agresywne na rozpuszczalnikach tych na biegu jałowym długo się nie trzyma :D

Grzmocie lepiej byś nakręcił film z Brunetką i Blondynką w kisielu a nie Grzmota w oleju :D

:D

Ok, zrobię jak kazałeś ;)

Te bzdety trza wywalić do HP ;)

Za kilka płukań Edek będzie uszczelnia silnik....ale każdy ma jakiegoś "konika".

Moje hobby to elektronika i stare samochody....Edka płukanki i błyszczący lakier.

A tak serio to w rodzinie nie proponują Ci Edku dłuższego wyjazdu ??....byle gdzie ale byle na dłużej ;)

M@res dolanie  500ml płukanki na ropie do 4.3l oleju, żadne uszczelnienie nie puści :D

Mało tego moja poprzednia Almera N16 miała pojemność oleju tylko 2.7l i była płukana co wymianę oleju przez 11lat ,silnik był suchy jak pieprz :D

M@res zapytujesz o dalszy wyjazd??? a już byłem pod tym postcode- CW1-6XH    było Super :spoko::D

Co wy tak straszycie olejem z netu. Wpisuje na allegro shell helix ultra 5w40 4L tak jak zawsze, sortowanie po cenie z dostawa i jeden z najtanszych wynikow to oficjalny sklep allegro (90pln z dostawa). Ja akurat kupuje przez allegro w uznanej hurtowni, w tej chwili 4 pln drozej. Czemu mam kupowac drozej ?