ranger Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Nie dyskutuję o jakości tylko o micie, że to olej z Lotosa . Pomijam tez fakt, że produkty Lotosu stoją obecnie na bardzo przyzwoitym poziomie. Nie podniecałbym się takimi testami. Jaką temperaturę ma płomień tego palnika ? Piszą, że powyżej 1000C. Sądząc po barwie, stawiam co najmniej 1500C. Gdzie w silniku masz 1500C ??? To tylko efektowne sztuczki dla wyznawców miejskich legend 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Ja pisze o jakości oleju Lotos w butelkach Mobila . Lotos był jest i będzie badziewnym olejem Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Ja pisze o jakości oleju Lotos w butelkach Mobila . Lotos był jest i będzie badziewnym olejem Amen. Eeeee tam, bazujesz na tym co było dawno temu i na zabobonach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Ranger - nie sprzeczaj się z Edwardem Mistrzem YT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Eeeee tam, bazujesz na tym co było dawno temu i na zabobonach Zdziwisz się bazuję na opinii klientów nówek samochodów KIA Kiedy przyjeżdżali na wymianę oleju i samych mechaników ASO Kia, nie wlali by tego nawet jak by dostali gratis do swojego silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Ranger - nie sprzeczaj się z Edwardem Mistrzem YT Tak, tak, zapomniałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMASZNOTE Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Chlopaki jaki powinienem nalac olej do Note acenta 1.2 2013 ? W kilku wyszukiwarkach szukalem i jest rozbieznosc. W wiekszosci pisza o 3w na 30 ale jakiej jakosci A1 , A2, A3 CZY A5. Nie mam instrukcji ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Jeśli już to 5W30 a nie jak napisałeś 3/30 a co do jakości reguła jest taka że zawsze leje się ten najlepszy, czyli w tym wypadku A5. Według klasyfikacji ACEA oleje silnikowe dzielimy na: A - do silników benzynowych B - do lekkich silników Diesla C - oleje kompatybilne z systemem katalitycznym dla silników benzynowych i Diesla z wtórnym obiegiem spalin i o niskiej zawartości siarki, fosforu i popiołów siarczanych (SAPS) E - do mocno obciążonych silników Diesla Klasyfikacja ACEA A:ACEA A1 - Jakość standardowa. ACEA A2 - Wysoka jakość standardowa. ACEA A3 - Wyższa jakość zachowania w stosunku do temperatury oraz oksydacji. ACEA A4 - Kategoria zarezerwowana dla przyszłych konstrukcji silników benzynowych wyposażonych w bezpośredni system wtrysku paliwa. ACEA A5 - Oleje silnikowe dające możliwość redukcji konsumpcji paliwa oraz umożliwiające wydłużenie rekomendowanych przez producentów przebiegów między obsługowych. Klasyfikacja ACEA B :ACEA B1 - Jakość podstawowa.ACEA B2 - Wysoka jakość standardowa.ACEA B3 - Wyższa nośność sadzy oraz ochrona przed zatarciem.ACEA B4 - Dla silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa.ACEA B5 - Najwyższa jakość gwarantująca maksymalną oszczędność paliwa. Przytoczyłem też opis dot ACEA B bo z reguły na etykietach widnieje oznaczenie A/B co oznacza że oleje są przeznaczone zarówno do silników benzynowych jak i diesla co ma następujące znaczenie; Klasyfikacja ACEA A/B: ACEA A1/B1 - Olej przeznaczony do użycia w silnikach benzynowych i silnikach wysokoprężnych lekkich samochodów ciężarowych. Olej przeznaczony szczególnie do stosowania dla silników wykorzystujących oleje o niskim tarciu i niskiej lepkości o HTHS od 2,9 do 3,5MPa.s. - Ford, Mazda. Oleje te mogą być nieodpowiednie do użycia w niektórych typach silników. W razie wątpliwości należy sprawdzić instrukcję, lub poradnik właściciela.ACEA A3/B3 - Stabilny, utrzymujący właściwości olej, przeznaczony do użycia w silnikach benzynowych samochodów osobowych o wysokich charakterystykach pracy, oraz silnikach wysokoprężnych lekkich samochodów ciężarowych i/ lub przedłużonych przedziałach czasu wymiany oleju tam, gdzie podane jest to przez producentów silników i/ lub silnikach wykorzystujących przez cały rok oleje o niskim stopniu lepkości i/ lub dla silników o ciężkich warunków pracy, zgodnie z zaleceniami producenta silnika.ACEA A3/B4 - Stabilny, utrzymujący właściwości olej do stosowania w silnikach benzynowych i silnikach wysokoprężnych o bezpośrednim wtrysku (common rail) o wysokich charakterystykach pracy, jednak odpowiedni również dla zastosowań opisanych w punkcie A3/B3. Oleje klasy A3/B4 mogą być stosowane na dłuższe interwały wymiany - (wydłużony przebieg).ACEA A5/B5 - Stabilny, utrzymujący właściwości olej do stosowania w przypadku dłuższych przerw w wymianie oleju w silnikach benzynowych o wysokich charakterystykach pracy, oraz w silnikach wysokoprężnych samochodów osobowych, a także lekkich samochodów ciężarowych przeznaczonych do stosowania olejów o niskiej lepkości o HTHS od 2,9 do 3,5MPa.s. Oleje klasy A5/B5 mogą być stosowane na dłuższe interwały wymiany - (wydłużony przebieg). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Makrofag Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Ja leję ELF EVOLUTION 900NF 5W40 i jestem zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krakus_E12 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Witam, ja do 1.2 wlewam OLEJ 5W-30 HELIX ULTRA EXTRA ECT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 A co do tej pory masz lane? ... chyba jakąś karteczkę pod maską masz powieszoną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Jak A5/B5 to 900 Sxr Evolution Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Jak A5/B5 to 900 Sxr Evolution Osobiście taki właśnie zalewam i jestem zadowolony a mój pojazd, wydaję się również cieszyć, z mojej decyzji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Trochę za namową Edzia też wybrałem Elfa 900 SXR Evolution i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Kozak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porter59 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 A ktoś mi powie w czym firma Valvoline jest gorszy od Elfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Z nim szału ni ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Z nim szału ni ma i w smaku jakby ciut przypalony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Nazwa TESTER w dodatku z 1956 do czegoś zobowiązuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Sie wie ...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 A ktoś mi powie w czym firma Valvoline jest gorszy od Elfa. Valvoline robi bardzo dobre oleje do silników z większym przebiegiem w linii Max Life. Nie łatwo je dostać ale są godne polecenia jeżeli samochód ma powyżej 100 000 przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Ranger ale nie odpowiedziałeś na zadane pytanie gorszości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zalko Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam (pierwszy post ))) Od wczoraj mam Notka 1,4 benz 2007r. (129 tys przebieg) Niemcy. Widoczna w książce ostatnia wymiana oleju w 2014 to 10W40 /wcześniej widoczny 5W.30... Pytam fachowców czy zmieniać na 5W czy pozostać w tym wyższym ? Czy wymieniać świece ?? Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez zalko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Jeśli świece nie były wymieniane to tak. Silnik może mieć większy przebieg jak on z niemiec ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Zalewaj śmiało 5W30, czyli pełnym syntetykiem w miejsce półsyntetyku, którym masz zalane auto, czyli w miejsce oleju z wyższą cyfrą ale niższego w specyfikacji olejowej produktu. To że był zalany 10-tką nie ma znaczenia i nie przyniosło silnikowi jakichś negatywnych skutków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi