MODEST Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Wierz, nie wierz . Ale to jest absolutna prawda. 400km na 30l bezołowiówki Shell VP. Nie wspomne tu o moim rekordzie na trasie 300km, wynosi on 5l na 100km. przy śr. V około 80km/h. Zresztą ten temat był już poruszany prawie dwa lata temu. Nara Modest :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość klajgus Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 gratuluje rezultatu :one: ale uwierz mi, że brzmi to naprawdę "zadziwiająco" nie, że bym ci nie wierzył ale..... fiat 126 palił 6 litrów u mnie w 1.4 min. było 6.3 lit. jazda kolo 90-100km/h. teraz pewnie każdy będzie chciał kupić alme z 1,8 pod maską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpaynemm Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Wierz, nie wierz . Ale to jest absolutna prawda. 400km na 30l bezołowiówki Shell VP.Nie wspomne tu o moim rekordzie na trasie 300km, wynosi on 5l na 100km. przy śr. V około 80km/h. Zresztą ten temat był już poruszany prawie dwa lata temu. Nara Modest :> No cóż tylko pozazdrościć :/ Może kolega pouczyłby mnie tej ekonomicznej jazdy?? Z chęcią bym się naumiał bo przy moim jedenpięc sprzed FL spalanie w mieście najekonomicznie wyszło mi gdzieś pomiędzy 8 - 9,5 (w zimie nawet do 10,5 ) natomiast na trasie przy dwóch osobach i predkości do 120km/h średnie spalanie od 6,8 - 7,2l/100 km. U kolegi to tylko pozazdrościć ekonomicznego autka :/ Tylko mojemu Fiatowi UNO 1.0 udało się zejść do 4,8 w trasie a w mieście palił pomiędzy 6 - 7,5l/100.... ech a myślałem że u mnie wszystko ze spalaniem ok... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Wierz, nie wierz . Ale to jest absolutna prawda. 400km na 30l bezołowiówki Shell VP.Nie wspomne tu o moim rekordzie na trasie 300km, wynosi on 5l na 100km. przy śr. V około 80km/h. Zresztą ten temat był już poruszany prawie dwa lata temu. Nara Modest :> Moja Kałmera pali mi 6,5/100 w mieście (podkaszarka QG15). I co uwierzycie czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpaynemm Opublikowano 26 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Moja Kałmera pali mi 6,5/100 w mieście (podkaszarka QG15). I co uwierzycie czy nie ? No to tylko pozazdrościć Ostatnio zalałem pod sam korek i dziś mam już przejechane 230km z tego 150 w mieście (starałem się jechać bardzo ekonomicznie) a pozostałe 70 km na trasie Warszawa - Mińsk Maz. i zpowrotem.... jutro jadę zatankować, zobaczymy ile wzieła :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 No to tylko pozazdrościć Ostatnio zalałem pod sam korek i dziś mam już przejechane 230km z tego 150 w mieście (starałem się jechać bardzo ekonomicznie) a pozostałe 70 km na trasie Warszawa - Mińsk Maz. i zpowrotem.... jutro jadę zatankować, zobaczymy ile wzieła :/ Czyli są tacy co uwierzą :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpaynemm Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Czyli są tacy co uwierzą a kto powiedział że ci wierzę? :027: Ja mówiłem tylko że ci zazdroszczę..... samochodu z silnikiem Fiata 126p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rskorup1 Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 KOLEDZY SMOK NA SZCZęSCIE ZDECHł. Po kolejnym pomiarze spalania wykonanym na drugim zbiorniku paliwa okazuje się, że auto w podobnych warunkach spala 8.13 litra na 100 km. Rewelacja. Przejechałem 660 km na 53,7 litra benzyny 95. Podejrzewam, że coś mi sie walnęło przy poprzednich obliczeniach. Cieszę się, że wywołałem ciekawą dyskusję na ten temat. pozdrawiam, Szczęśliwy posiadacz Almerki N16 rskorup1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 27 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 albo htb pali średnio 2l mniej w stosunku do sedana Witam. Po zapoznaniu się z "raportami spalania" nie można jednoznacznie stwierdzić, aby było to niemożliwe. Wg oficjalnej strony dealera Nissana sedan FL od Htb FL, przy silniku QG18DE ( po FL ): - w mieście powinien palić tylko o 0.2 l/ 100 km paliwa więcej, Informacja jest stąd : http://www.madmobil.com.pl/index.php3?adre...=dane&ukr=1 Natomiast jak wynika to z ( tu powtórzę dane podane parę postów powyżej ) : "Raportów zużycia paliwa przez Almerę 1.8 - podsumowanie modelu" http://www.autocentrum.pl/?FF=307&filt...amp;submit.y=10 Różnice wyników spalania podawane przez użytkowników są istotne i znaczące. To tyle, wydaje się, że już na zakończenie tematu. Pozdrawiam :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Slavecky Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 http://www.madmobil.com.p...&zal=dane&ukr=1 He, he! To mam "książkowe" spalanie! - 10.4/100km w mieście ) Co wcale mnie tak naprawdę nie cieszy . Tym samym jeszcze bardziej jestem zszokowany jak koledzy uzyskują np.8,8/100km w mieście ..... :/? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 To mam "książkowe" spalanie! - 10.4/100km w mieście Witaj Waszmość Te dane książkowe dotyczą auta z silnikiem po FL - 116KM. Dotyczące Twojego auta znajdziesz chyba najprędze w instrukcji swojego samochodu. Poczytaj Waść wszystkie dane z podanych "Raportów spalania". Zauważ, że podawane tam spalanie, dotyczące silnika 1.8 produkowanego pomiędzy 2000-2004 rokiem, w mieście mieści się pomiędzy 8 a 16 litrów. Różnica szalona i powalająca. Skąd takie rozbieżności. Może to będzie stanowiło chociaż częściowe wyjaśnienie problemu. Znam właściciela N16 z silnikiem 1.5 przed FL, któremu samochód zimą palił nawet ponad 12,5 litra. Oczywiste że był tym faktem załamany, gdyż auto "skutecznie drenowało mu kieszeń". Wysokie spalanie wyjaśniło się po paru ustaleniach, a mianowicie : - odcinki jakie pokonuje to 2.5 km po zimnym starcie silnika ( od punktu początkowego do finalnego ). Klimę włączał od razu pomimo nienagrzania silnik, przez co uzyskanie właściwej temperatury przez tenże było praktycznie niemożliwe. Silnik praktycznie cały czas pracował na ssaniu, które jest w N16, o ile się nie mylę, automatyczne. Ponadto auto miało zalany do silnika olej o klasie lepkościowej 10W-60, który przy braku możliwości uzyskania odpowiedniej temperatury, powodował zwiększenie oporów wewnętrznych, a co za tym idzie skutkował także wzrostem zużycia paliwa, że o takich drobiazgach mających wpływ na konsumpcję paliwa jak opory toczenia się samochodu, stan silnika ( nie ma dwóch o takich samych parametrach ) stan przepływomierza ( nie ma możliwości aby istniały dwa o identycznych parametrach, o zbliżonych tak, ale nie identycznych ), wtrysków itd. itd. To tyle, wydaje się, że już na zakończenie tematu. Pozdrawiam :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Slavecky Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 No to po koleii: - rozumiem, ze podane informacje dotyczą wersji po FL a ja mam tuż sprzed FL ale chyba wszcyscy zgodzimy się, że większość zamieszczonych tu opinii sugerowała, że wersjie 1.8 po FL są właśnie ekonomiczniejsze o ok 2l/100km Tym samym jeśli almera po FL "może" wg książki palić 10,4 w mieście to aż boję się zaglądac jaką wartość znajdę w swojej książce serwisowej.... 12.4L ???? Nie sądzę - pewnie wartość będzie podobna. - nie jest tajemnicą, że warunki eksploatacji oraz stan auta, podzespołów mają wpływ na spalanie samochodu, jednak w moim przypadku auto jest bardzo zadbane ma dop.32tys km, jeżdzi na 10W40, regularnie wymieniane filtry, przebiegi dzienne to średnio ok.20km, zdażają się nawet odcinki gdzie śmigam po trasie Toruńskiej i Prymasa (brak świateł, stała prędkość) i mimo to oscyluję w granicach 10-10,4L/100km Bardzo zazdroszczę wszystkim wersji N16 1.8 spalające ok.8,8L/100km w jeżdzie po Warszawie. Mimo wszystko śmiem twierdzić, że to fart i wasze szczeście natomiast smutna prawda w katalogach i statystyka większości wskazuje na spalanie w mieście w bliskich okolicach 10L/100km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Moja Alma od chwili zakupu była oszczędna. Niestety taka prawda. Tak jak z olejem. Jedna Alma bierze "prawie jak benzynę", a druga nie. Pozostaje mi tylko życzyć Waszmości, aby w miarę zwiększania się przebiegu autka, spalanie malało. :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marb Opublikowano 28 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2007 Porównywanie 1,5 do 1,8 nie do końca jest słuszne gdyż mniejszy silnik wcale nie musi oznaczać mniejszego spalanie. Taka opinia jest powszechna ale niestety nie zawsze sie sprawdza, pojemność i moc silnika powinna być dopasowana do auta bo jak silnik za mały to żeby jeździc trzeba go cisnąć a to kosztuje paliwko np. Astra III 1.4 pali 10l (sprawdzone) a wcale to nie oznacza że np. 1.6 bedzie palic 12l bo zapewne pali 8. Powód jest prosty za mały silnik, który nie daje sobie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 30 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Porównywanie 1,5 do 1,8 nie do końca jest słuszne gdyż mniejszy silnik wcale nie musi oznaczać mniejszego spalanie. Taka opinia jest powszechna ale niestety nie zawsze sie sprawdza, pojemność i moc silnika powinna być dopasowana do auta bo jak silnik za mały to żeby jeździc trzeba go cisnąć a to kosztuje paliwko np. Astra III 1.4 pali 10l (sprawdzone) a wcale to nie oznacza że np. 1.6 bedzie palic 12l bo zapewne pali 8. Powód jest prosty za mały silnik, który nie daje sobie rady. Niestety ale w przypadku jazdy miejskiej mniejszy silnik będzie mniej palił - na trasie to co innego. Dużo zależy od tego co ktoś rozumie przez "spalanie w mieście". Dla mnie oznacza to jazdę na całym zbiorniku paliwa w mieście - korki, częste ruszanie itp. W takich warunkach silnik większy spali więcej - mam tu na myśli dwa takie same silniki a więc QG15 i QG18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marins Opublikowano 31 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2007 moj 1.8 sprzed liftu pali w cyklu mieszanym 11,5l na trasie ok 10l a w miescie ponad 12l tyle ze na trasie nie schodze ponizej 160a w miescie tez raczej go nieoszczedzam(chyba mam ciezka noge:) ) noi raczej go krece wysoko. szybkie ruszanie itp wiec mysle ze moj normalnie pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pron! Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Porównywanie 1,5 do 1,8 nie do końca jest słuszne gdyż mniejszy silnik wcale nie musi oznaczać mniejszego spalanie. Taka opinia jest powszechna ale niestety nie zawsze sie sprawdza, pojemność i moc silnika powinna być dopasowana do auta bo jak silnik za mały to żeby jeździc trzeba go cisnąć a to kosztuje paliwko np. Astra III 1.4 pali 10l (sprawdzone) a wcale to nie oznacza że np. 1.6 bedzie palic 12l bo zapewne pali 8. Powód jest prosty za mały silnik, który nie daje sobie rady. Niestety ale w przypadku jazdy miejskiej mniejszy silnik będzie mniej palił - na trasie to co innego. Dużo zależy od tego co ktoś rozumie przez "spalanie w mieście". Dla mnie oznacza to jazdę na całym zbiorniku paliwa w mieście - korki, częste ruszanie itp. W takich warunkach silnik większy spali więcej - mam tu na myśli dwa takie same silniki a więc QG15 i QG18. Nie zgodzę się. Przynajmniej nie tak do końca. Mniejszy silnik musi się bardziej wysilić żeby ruszyć taką samą masę, co silnik większy. Częste ruszanie w mieście raczej będzie powodowało zblizenie wartości spalania 1.5 do silnika 1.8 Jak widzę te wartości spalania które tutaj padają dla silników 1.5 to jestem w szoku, bo 1.8 przy ekonomicznej jeździe po mieście bierze mi około 9l (ale mi blokuje czasem tylne koło, hamulce trzymają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Nie zgodzę się. Przynajmniej nie tak do końca.Mniejszy silnik musi się bardziej wysilić żeby ruszyć taką samą masę, co silnik większy. Częste ruszanie w mieście raczej będzie powodowało zblizenie wartości spalania 1.5 do silnika 1.8 Jak widzę te wartości spalania które tutaj padają dla silników 1.5 to jestem w szoku, bo 1.8 przy ekonomicznej jeździe po mieście bierze mi około 9l (ale mi blokuje czasem tylne koło, hamulce trzymają). No ja też jestem w szoku. Okazuje się że 1,8 może palić i 1,5 litra mniej w mieście niż podaje producent. To się nazywa strzał w stopę - celowo zawyżać spalanie w danych technicznych :027: A mówią że jest odwrotnie i w testach spalanie wychodzi wyższe niż na papierze :036: Proponuję naprawić hamulce - będzie palił mniej niż motor 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pron! Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Hamulce właśnie się naprawiają, zobaczymy co na to spalanie Ale oczywiście jeśli sobie pofolguję i że tak powiem zacznę "bardzo żwawo" przemieszczać się po mieście to spalanie 10l/100km stanowi raczej dolną granicę :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rskorup1 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 KOLEDZY, osłabię Was, dziś po kolejnym tankowaniu (nowa n16), średnie spalanie w mieście i po trasie wyniosło 8,05 litra na 100km. Smok zdechł !!! :sylwester: :sylwester: :sylwester: :sylwester: :sylwester: :sylwester: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Slavecky Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Sprawdź przy okazji ile uczciwie spali ci w mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rskorup1 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Witam, Mieszkam na Tarchominie dlatego wszystkie przejazdy sa po trasach szybkiego ruchu tj (Modlinska, Trasa Toruńska, Centrum). Jednak pracuje na Mokotowie i jestem zmuszony przejezdzać przez centrum i okolice. Po południu stoje w korkach na moście Grota. Obrony silnika w zakresie 2-3 tyś, predkość 80-100km/h i mniej jak trzeba. Z takiej jazdy wychodzi średnia 8,05!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 KOLEDZY, osłabię Was, dziś po kolejnym tankowaniu (nowa n16), średnie spalanie w mieście i po trasie wyniosło 8,05 litra na 100km.Smok zdechł !!! :sylwester: :sylwester: :sylwester: :sylwester: :sylwester: :sylwester: No i sam widzisz. Wystarczy ręczny zwolnić i już jest dobrze :mikolaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rskorup1 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Można tez gumowce zdjąć to pomaga!!! :fuckyou2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpaynemm Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Witam,Mieszkam na Tarchominie dlatego wszystkie przejazdy sa po trasach szybkiego ruchu tj (Modlinska, Trasa Toruńska, Centrum). Jednak pracuje na Mokotowie i jestem zmuszony przejezdzać przez centrum i okolice. Po południu stoje w korkach na moście Grota. Obrony silnika w zakresie 2-3 tyś, predkość 80-100km/h i mniej jak trzeba. Z takiej jazdy wychodzi średnia 8,05!! No to nieźle Moja w mieście (bardzo krótkie przejazdy ok 5km) pali około 8,5-9,3l/100 km ale widać dci oszczędniejsze ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi