Gość rskorup1 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 sorry za f*ck POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Sprawdź przy okazji ile uczciwie spali ci w mieście Witam Co znaczy ućciwie ? Dużo, czy bardzo dużo ? :/ dziś po kolejnym tankowaniu (nowa n16), średnie spalanie w mieście i po trasie wyniosło 8,05 litra na 100km. Jeżeli komuś auto pali mniej niż Waszmości to wyniki spalania mają być traktowane jako "nieuććiwe". :zdziw: Opanuj się Acan, bo aż przykro czytać. :584: Przy takim podejściu to moje wyniki będą pewnie uznane za "wyjątkowo i bardzo nieućciwe". Przelot łączny 415 km, z tego 130 trasa ( prędkość na trasie max. 130 km/godz. ) reszta miasto, czyli 285 km. Zużycie paliwa 30 litrów. Pomiar dokonany wczoraj. Czyli średnie spalanie w zaokrągleniu 7.23 l/100 km. Przepływomierz sprawdzony w trakcie przeglądu - sprawność 101% ( czyli w prawie po środku normy tj. pomiędzy 90 a 110 %). Pozdrawiam :one: ps. może do poczytania taki post z forum AC Nissan Club : "Wiadomość nadesłana przez: foxtrade (29.04.2004 00:01) Tytuł: Uwaga do wszystkich posiadaczy Almer z silnikiem QG1,5 na gwarancji Treść: W Almerkach z silnikiem 1,5 a być może i 1,8 zainstalowany jest czujnik przepływu powietrza (nr 226805U400, w 1,5), który się zużywa. Objawy są następujące wraz z ilością przejechanych kilometrów wzrasta lub maleje średnie zużycie paliwa. Wdawać by się mogło, że do szczęściarzy należą ci, którym maleje, ale to nie prawda. Po prostu błędne wskazania powodują, że mieszanka jest za bogata lub za uboga tak źle i tak niedobrze. Proponuję wam, jeżeli wasze autko przejechało już 60000 byście zażądali podczas każdego przeglądu serwisowego wydruk o stanie tego czujnika jest to wykres w postaci prostej wyskalowany od 50 do, 150% na którym w zakresie od 90 - 110% zaznaczony jest zakres pracy prawidłowej czujnika oraz gdzieś aktualne wskazanie, jeżeli powyżej 110% mieszanka za bogata poniżej 90% mieszanka za uboga w zakresie 90 - 110% mieszanka prawidłowa. Ja o tym fakcie dowiedziałem się przypadkowo, gdy kiedyś zauważyłem, że sonda lambda cały czas wskazuje za bogatą mieszankę na wolnych obrotach. Jak się później okazało mój czujnik wskazywał, 134% ale to nie było takie bolesne bardziej zabolała mnie cena 2800 niestety moje autko było już wtedy po gwarancji? Bosch podaje, że nie jest określona żywotność tego czujnika może wynosić ona, od 10000 bo były już takie przypadki, że po 10000 był do wymiany, ale to skrajny przypadek." Miłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxpaynemm Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Dodam że mi ostatnio na trasie 226 km spalił 15l co daje średnio 6,68l/100km w międzyczasie były krótkie przejazdy przez miasto. Średnia prędkość pomiędzy 100 a 120 km/h hmmm.... jak na trasę to chyba ok? Panowie powiedzcie mi gdzie można sprawdzić ten przepływomierz i ile taka usługa może kosztować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Panowie powiedzcie mi gdzie można sprawdzić ten przepływomierz i ile taka usługa może kosztować?? Witaj Przeczytaj mój poprzedni post, tj. cytat z forum AC Nissan Clubu. W moim aucie skontrolowano przepływkę w trakcie przeglądu w ASO, bo i tak auto standardowo było podłączane do Consulta i całościowo sprawdzane, tak więc usługa w ramach przeglądu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Slavecky Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Sprawdź przy okazji ile uczciwie spali ci w mieście Witam Co znaczy ućciwie ? Dużo, czy bardzo dużo ? :/ dziś po kolejnym tankowaniu (nowa n16), średnie spalanie w mieście i po trasie wyniosło 8,05 litra na 100km. Jeżeli komuś auto pali mniej niż Waszmości to wyniki spalania mają być traktowane jako "nieuććiwe". :zdziw: Opanuj się Acan, bo aż przykro czytać. :584: Nie wiem czy to było do mnie bo nie posiadm nicku Acan ale w razie czego wyjaśnie, że "uczciwie" w żargonie znaczy tyle co "rzetelnie" Precuzując pytanie kolegoi dopytam nie ile kosztuje sama wymiana ale może ktoś wie ile w ASO kosztuje usługa sprawdzenia? S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Nie wiem czy to było do mnie bo nie posiadm nicku Acan ale w razie czego wyjaśnie, że "uczciwie" w żargonie znaczy tyle co "rzetelnie" No cóż. Powyższej wypowiedzi nie będę komentował. Tylko proste wyjaśnienie. "acan (język staropolski) rzeczownik, rodz. męski staropolski zwrot grzecznościowy" A tak apropos, to na jakiej podstawie zarzucasz innym przy dokonywaniu pomiarów i podawaniu wyników spalania nierzetelność ? :065: :one: ps. "Ile w ASO kosztuje usługa sprawdzenia ?" Nie sądziłem, że ustalenie tego to aż taki problem. :zdziw: Wystarczy przecież telefon do jednego z warszawskich ASO np. T&T, gdzie pod jednym z numerów np. 022-644-23-22, 022-644-69-02, 022-644-62-39 po zadaniu stosownego pytania można uzyskać potrzebną odpowiedź. Prawda, że proste ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Slavecky Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Nie wiem czy to było do mnie bo nie posiadm nicku Acan ale w razie czego wyjaśnie, że "uczciwie" w żargonie znaczy tyle co "rzetelnie" No cóż. Powyższej wypowiedzi nie będę komentował. Tylko proste wyjaśnienie. "acan (język staropolski) rzeczownik, rodz. męski staropolski zwrot grzecznościowy" A tak apropos, to na jakiej podstawie zarzucasz innym przy dokonywaniu pomiarów i podawaniu wyników spalania nierzetelność ? :065: :one: ps. "Ile w ASO kosztuje usługa sprawdzenia ?" Nie sądziłem, że ustalenie tego to aż taki problem. :zdziw: Wystarczy przecież telefon do jednego z warszawskich ASO np. T&T, gdzie pod jednym z numerów np. 022-644-23-22, 022-644-69-02, 022-644-62-39 po zadaniu stosownego pytania można uzyskać potrzebną odpowiedź. Prawda, że proste ! O Esssu..... :/ Po "pierwsze primo" - nikomu niczego nie zarzucam jak mi imputujesz od 2-3 maili! W wątku przewinęło się wystarczająca wielo postów bym przyjął do wiadomości, ze niektórym się poszczęściło i ich Almery palą mało (nawet mniej niż katalogowe wartości) Po "drugie primo" - poprosiłem @rskorupa1, żeby sprawdził równiesz uczciwie/rzetelnie/dokładnie/skrypulatnie (niepotrzebne skreślić) ile spali mu w samym mieście! Po "trzecie primo-ultimo" - dzięki za genialną w swej prostocie podpowiedź! Nie wpadłbym nigdy na to by zadzwońć do ASO i spytać ile kosztuje usługa.... Właściwie to niepotrzebnie wymieniamy się tu informacjami bo przecież... wystarczy zadzwonić do ASO S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Po "pierwsze primo" - nikomu niczego nie zarzucam jak mi imputujesz od 2-3 maili! W wątku przewinęło się wystarczająca wielo postów bym przyjął do wiadomości, ze niektórym się poszczęściło i ich Almery palą mało (nawet mniej niż katalogowe wartości) Po "drugie primo" - poprosiłem @rskorupa1, żeby sprawdził równiesz uczciwie/rzetelnie/dokładnie/skrypulatnie (niepotrzebne skreślić) ile spali mu w samym mieście! Po "trzecie primo-ultimo" - dzięki za genialną w swej prostocie podpowiedź! Nie wpadłbym nigdy na to by zadzwońć do ASO i spytać ile kosztuje usługa.... Właściwie to niepotrzebnie wymieniamy się tu informacjami bo przecież... wystarczy zadzwonić do ASO No cóż. Uczono mnie, że nie ma pierwszego, drugiego itd primo. Jest za to primo, secundo itd. To po pierwsze. Po drugie to z tego co mnie jest wiadomo to stosownymi komputerami, a zwłaszcza Consult , służącymi do pełnej diagnostyki silnika Nissana i nie tylko dysponują w zasadzie ASO ( z uwagi na koszt urządzenia i oprogramowania ), a ceny za podłączenie auta do takowego są mocno zróżnicowane i zależą od polityki cenowej konkretnego ASO. Bez urazy. To tak gwoli wyjaśnienia. Pozdrawiam życząc Wesołych, Pogodnych i Spokojnych Świąt. :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiubik Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Takie pytanko panowie przy okazji spalania jak duża jest rezerwa w N16 z 60l zbiornikiem. Ile litrów ta rezerwka ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Slavecky Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Po "pierwsze primo" - nikomu niczego nie zarzucam jak mi imputujesz od 2-3 maili! W wątku przewinęło się wystarczająca wielo postów bym przyjął do wiadomości, ze niektórym się poszczęściło i ich Almery palą mało (nawet mniej niż katalogowe wartości) Po "drugie primo" - poprosiłem @rskorupa1, żeby sprawdził równiesz uczciwie/rzetelnie/dokładnie/skrypulatnie (niepotrzebne skreślić) ile spali mu w samym mieście! Po "trzecie primo-ultimo" - dzięki za genialną w swej prostocie podpowiedź! Nie wpadłbym nigdy na to by zadzwońć do ASO i spytać ile kosztuje usługa.... Właściwie to niepotrzebnie wymieniamy się tu informacjami bo przecież... wystarczy zadzwonić do ASO No cóż. Uczono mnie, że nie ma pierwszego, drugiego itd primo. Jest za to primo, secundo itd. To po pierwsze. Po drugie to z tego co mnie jest wiadomo to stosownymi komputerami, a zwłaszcza Consult II, służącymi do pełnej diagnostyki silnika Nissana i nie tylko dysponują w zasadzie ASO ( z uwagi na koszt urządzenia i oprogramowania ), a ceny za podłączenie auta do takowego są mocno zróżnicowane i zależą od polityki cenowej konkretnego ASO. Bez urazy. To tak gwoli wyjaśnienia. Pozdrawiam życząc Wesołych, Pogodnych i Spokojnych Świąt. :one: To tak na koniec )) Drogi Mentorze! Gdybyś się przyjrzał to zauważłbyś, że wyliczanka jest w "cudzysłowiu" co powinno dać do myślenia. Po drugie gdybyś oglądał polska komedię "Poranek Kojota" to nie miałbyś już wątpiwości, że to żartobliwy cytat ;-) Po trzecie gdybym miał czas i chciał rzetelnej informacji z konkretnych ASO to usiadłbym przy telefonie i zadzwonił do kilku znanych mi ASO. Po prostu myślałe, że ktoś dokonywał takiego sprawdzenia z/lub bez wymiany przepływomierza i jest w stanie rzucić przykładową kwotą za samą diagnostykę To przecież takie proste )) S. ps. BTW podejrzewam, że są niektóre nowoczesne, duże warsztaty mogą mieć oprogramowania do diagnostyki. Oprogramowanie fordowskie sporadycznie bywa w zaawansowanych warsztatach nieautoryzowanych ps. Również Wesołych i Pogodnych Swiąt [ Dodano: Czw 05 Kwi, 2007 12:04 ] Takie pytanko panowie przy okazji spalania jak duża jest rezerwa w N16 z 60l zbiornikiem.Ile litrów ta rezerwka ma ? Z moich obserwacji wynika, że ok. 6-8litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danstan Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Po prostu myślałe, że ktoś dokonywał takiego sprawdzenia z/lub bez wymiany przepływomierza i jest w stanie rzucić przykładową kwotą za samą diagnostykę To przecież takie proste )) Jak widać chyba nie "takie proste" skoro brak odpowiedzi innych uczestników forum, pomimo długiej już bądź co bądź naszej dyskusji. Ponieważ jakoś chętnych nie ma to ja Waszmości, lubiąc pomagać bliźnim , "przykładową kwotę rzucę" - średnio od 120-200 zł w warszawskich ASO ( takie kwoty padały na forum AC Nissan Club ). Poza W-wą podobno taniej. Podobnie jak z cenami przeglądów. BTW podejrzewam, że są niektóre nowoczesne, duże warsztaty mogą mieć oprogramowania do diagnostyki. Oprogramowanie fordowskie sporadycznie bywa w zaawansowanych warsztatach nieautoryzowanych Być może do Fordów tak, ale czy do Nissanów ???? Nie spotkałem się z takowym. No cóż może dlatego, że specjalnie nie szukałem zdając się na zaprzyjaźnione ASO. W taki razie jeszcze raz serdecznie pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań. :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rafs Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Moja 1,8 normalnie w mieście pali pomiędzy 9,5 a 9,8 litra. Zimowy rekord miałem w okolicach 11,4. Ale kiedyś z nudów pojechałem w trasę 200km tylko po to, by sprawdzić minimalne spalanie (piąty bieg, 90-100km/h, zero zrywów, tunel powietrzny za TIR'em) i zrobiłem dokładnie 5,7 litra na 100km. Ale to laboratoryjny niemalże wynik - normalnie w trasie mieszczę się w 8 litrach, czasami blisko mi do 7, ale poniżej normalnie zejść się nie daje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi