Gość losluk Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Mam almerę 1.4 96' 87 KM na felgach 15" 195 / 50. Chiałbym zaspokoić swoją ciekawość i dowedzieć się czy po zmiane fleg na 15 prędkościomierz będzie wskazywał prawidłową prędkość czy może będzie trochę oszukiwał? Czy przejechane kilometry będą rzeczywiste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszekN15 Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Wyobraź sobie, że założyłeś naprawdę wielkie koła. Przyspieszenie będzie marne, ale kiedy się już rozkręcą i liczba ich obrotów np. w ciągu minuty będzie taka sama jak tych małych kółek to prędkość znacząco wzrośnie jak również przejechane kilometry. Trzeba jednak brać pod uwagę opory toczenia, spalanie itp. Oczywiście licznikowe wskazania będą się miały nijak do rzeczywistych parametrów jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość john.doe Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Witam W nysce mam lacze 16". Mam też GPS'a na pokładzie i prędkość, którą mi pokazuje jest o kilka km/h niższa niż na zegarze. Nie wiem na ile dokładne są dane z tego urządzenia, ale testowałem go w 3 różnych autach i w każdym prędkości były różne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszekN15 Opublikowano 22 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Nie do konca prawda. Jezeli beda na nizszym profilu i bedzie ta sama srednica to nie bedzie roznicy Dla lepszego zrozumienia problemu, mialem na myśli dokładnie to, co napisałem, czyli koła o teoretycznej średnicy np. 2 m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 witam co do opon to mozna sobie pozprawdzać. http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp? jest tam tabela do porównania kilku opon naraz. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tjnallpu Opublikowano 23 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Generalnie tak jak pisze Bombel. Przy zmianie felg na większe obniżamy profil opony aby zachować średnicę koła. Przy większym kole licznik będzie pokazywał mniej niż będziesz jechał w rzeczywistości. Około 3-5km/h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.