Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Co z zapłonem???

Gość KHALAD
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. wyczytałem w postach coobcia , że przestawienie zapłonu poprawia osiągi?? pytanko jest następujace: - o ile przestawia się zapłon

- jaki wpływ ma to na silnik ( czy nie jest szkodliwe??)

- czy świece teą trzeba wtedy zmienić?? na jakie jesli tak??

- Jak wygląda poprawa osiągów tzn czego się spodziewać jakich zmian w pracy silnika jak ta poprawa wygląda w czasie jazdy spalanie-elastyczność??

Nieczego śie nie obawiaj...

O ile nie przesadzisz to nie niesie to niekozystych rezultatów, moc w tym wypadku sie uzyskuje z efektywniejszego spalania tej samej meiszanki co powoduje wzrost mocy.

Nie wolno przesadzic z przyspieszaniem zaplonu bo moze dojść do przed wczesnego zaplonu co grozi wytluczeniem ukaldu korbowo tlokowego, jak chce się mocno podkrecic to lepiej smigac na PB98

z mniejszej ilosci beznyny silnik uzyskuje wieksze obroty i to sie przyczynia do zmneijszenia spalnia.

Wczoraj odwiedzilem Coobcia u niego w Garazu celem przyspieszenia zaplonu.

Efekt taki ze :

1. Auto na Pb zyskalo na dynamice w pelnym zakresie obrotow.

2 na lpg (przynajmniej u mnie) wzost mocy jeszcze bardziej zauwazalny.

wniosek:

Coobcio=rece ktore lecza(kazda nyske :lol: )

wiec panowie przestawiac zaplon!!

autko sie odwdzieczy lepsza dynamika!!

thx Coobcio

pozdro

A jak miło to słyszeć :)

Mam jeszce w zanadrzu pewien patencik do ECU nissna dodaje 5% mocy sprawdzone juz w kazdym przypadku :lol:

Myśle że twój automat to bez preoblemu zniesie

Wielki Wacu podjedz do mnie na garaże to będzeimy kabinować :wink:

Ps. Szczeze mowiąc jedynym roziwiązaniem to SMT6 ew. nowszy SMT7

A czy moge to zrobic w jakims warsztacie bo do warszawy mam za daleko ??? Praktycznie caly czas jezdze na Pb 98 i czasami na shellu racing. Czy przy takim paliwie i odpowiednim przestawieniem zaplonu wzrost paliwa bedzie znaczny ???

Coobcio no wlasnie. Co mi da przestawienie zaplonu jak najlepsze siano s stanach ma 93 oktany?? Sa jakies uzdatniacze ale nie zawsze sie go ma pod reka na stacji.

Dzieki SMT6 mozna zrobić sobie pare programów np. do jazdy ekonomicznej i do jazdy sportowej, wsyztko odbywa sie za pomoca przelocznika w kabinie.

Program ekonomiczny to najczęsciej program seryjny ew. po korektach skladu mieszanki i ustawieniach zaplonu

Program spotrowy sluży do wydobycia maksymalnej mocy z danej konfiguracji silnika, uwzględniajać dosłownei wszytie zmiany i jego stan techniczny a takżę na jakim paliwie i oleju jest jeżdzony :!:

Wszytkie programy tworzy się na hamowni podwozioweji z dodatkową pomocą szerokopasmowej sondy AFR

W Warszawie nejlepiej robi to firma POWER TRONIC.

CENA na gotowo to 1400zł z urządzeniem i z dwoma programami, pózniej jest mozliwość dostrajania w cenie 100zł po kolejnych zmianach w mechanice silnika.

• 1 miesiąc temu...
Coobcio no wlasnie. Co mi da przestawienie zaplonu jak najlepsze siano s stanach ma 93 oktany?? Sa jakies uzdatniacze ale nie zawsze sie go ma pod reka na stacji.

WielkiWac'u, niestety u nas w maximkach jedyny sposob w jaki przestawisz zaplon to przez komputer u dealerow. A jeszcze co gorsze to jak tylko wylaczysz silnik i rozpalisz to wraca do normy........ :cry:

Zapłon się przyspeisza kręcąc aparatem zapołonowym zgodznie z kierunkiem wskazuwek zegara

recznie mozna nim usatwaić w silnikach:

GA14DE, GA16DE i wszytkich SR20...

W 1,5 i 1,8 d*pa :x

jak cherz przestawić zapłon to nie pozostanie nic inengo jak SMT6 albo tym podobne komputery...

ja za to podepne sie z pytaniem odnoscnie diesela

gdzies w jakies ksiazce wyczytalem ze wtyski maja byc ustawione na 8* przed GMP

czy zmiana tego kata bedzie powodowala "wzrost" osiagow jak w przypadku zmiany w samochodach z zaplonem iskrowym ??

Prawdopodobnie tak ale nie mam na ten temant najmniejszego pojęcia - najlepiej umowić się na sesje na hamowni i pokąbinować.

Jak jestes z wawy to taką sesje moge ci zaltwic za 50zł.

• 3 tygodnie później...
Dzieki SMT6 mozna zrobić sobie pare programów np. do jazdy ekonomicznej i do jazdy sportowej, wsyztko odbywa sie za pomoca przelocznika w kabinie.

Program ekonomiczny to najczęsciej program seryjny ew. po korektach skladu mieszanki i ustawieniach zaplonu

Program spotrowy sluży do wydobycia maksymalnej mocy z danej konfiguracji silnika, uwzględniajać dosłownei wszytie zmiany i jego stan techniczny a takżę na jakim paliwie i oleju jest jeżdzony :!:

Wszytkie programy tworzy się na hamowni podwozioweji z dodatkową pomocą szerokopasmowej sondy AFR

W Warszawie nejlepiej robi to firma POWER TRONIC.

CENA na gotowo to 1400zł z urządzeniem i z dwoma programami, pózniej jest mozliwość dostrajania w cenie 100zł po kolejnych zmianach w mechanice silnika.

coobcio moze i u mnie moznaby się w cuś takiego pobawić??ciekawe ile komputerowo są w stanie wycisnąć z mojego GTI przez SMT6??? nad przepustnicą już pracuję hehehehe (powooooli)

• 2 miesiące temu...

SMT6 nowy mozna wyrwać za 600zł do tego koszt podłączenia i strojenie (najlepiej na hamwoani i przy uryzciu sany szerokopasmowej)

Jakies 5-10% wzrostu mocy mozna sie spodziewać zwłaczsza jak sie kombinowało coś w dolocie typu CAI...