Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Skok sprzęgła

Guest Domin
 Share

Recommended Posts

Guest Domin

Mam pytanie dotyczące sprzęgła. W moim aucie sprzęgło "bierze" dopiero w ok połowie skoku. Wciśnięcie sprzęgła mniej niż do połowy nic nie powoduje. Nie wiem czy linka sprzęgła jest już wyciągnięta czy tarcza jest spalona i nadaje się do wymiany. Co o tym myślicie :?:

Guest jarkk

Jeżeli sprzęgło "bierze" po środku to IMHO jest OK. Jak chcesz to zmienić to poreguluj na lince.

Jeżeli tarcza by była przypalona to odczułbyś to przy wyprzedzaniu na wysokich biegach lub przy ruszaniu.

Guest jarkk

Dodajesz gazu, a auto nie za bardzo zabiera się do jazdy - obroty silnika rosną niewspółmiernie do przyspieszenia.

Ciężko wytłumaczyć,

może tak: silnik coraz głośniej pracuje a auto nie przyspiesza

:)

Guest bankroot
Nie wiem czy linka sprzęgła jest już wyciągnięta czy tarcza jest spalona i nadaje się do wymiany.

jesteś pewien, że w Twoim samochodzie jest linka sprzęgła ?

Guest Domin
Dodajesz gazu, a auto nie za bardzo zabiera się do jazdy - obroty silnika rosną niewspółmiernie do przyspieszenia.

Raczej tak nie mam. Wciskam lekko gaz a on zapierd... jak przecinak.

A moze nie byc :?: :?:

Guest bankroot

A moze nie byc :?: :?:

w P11 jest sprzęgło hydrauliczne

Guest jarkk
w P11 jest sprzęgło hydrauliczne

U mnie jest linka

Raczej tak nie mam. Wciskam lekko gaz a on zapierd... jak przecinak.

Więc nie masz się czym martwić, a jak chcesz żeby sprzęgło wcześniej brało to popuść na lince - o ile masz ;)

Guest bankroot
A jezeli bede mial hydrauliczne to jak mam poprawic jego skok

jest stoper do regulacji. Podaj wreszcie czym jeździsz ?

• 2 weeks later...
Guest Domin

Pare dni temu podciagnalem linke. Teraz sprzeglo bierze juz na samym poczatku. Nie wiem jednak czy nie podciagnalem linki za mocno. Zauwazylem ze jak jade na 3 albo 4 i wciskam w miare energicznie ale rownomiernie pedal gazu to w pewnym momencie obroty szybko rosna (tak od 3 do 4 tys) a pozniej spadaja do ok 3.5tys. Czy sprzeglo moze byc przypalone. I ile moze kosztowac naprawa spalonego sprzegla

Guest jarkk
Zauwazylem ze jak jade na 3 albo 4 i wciskam w miare energicznie ale rownomiernie pedal gazu to w pewnym momencie obroty szybko rosna (tak od 3 do 4 tys) a pozniej spadaja do ok 3.5tys.

Wskazuje na przypalone sprzęgło

Naprawa to wymiana najlepiej kompletu (tarcza, łożysko, docisk) z wymianą ja płaciłem 2 lata temu około 800zł.

Ale jeżeli chcesz tylko tarcze to koszt wymiany będzie tu dość istotny :)

Guest Domin
Ale jeżeli chcesz tylko tarcze to koszt wymiany będzie tu dość istotny

Tzn jaki?

Czy mozna bez obawy jezdzic z takim sprzeglem? Czy przypalone sprzeglo ma na cos wplyw? Dodam ze wszystkie biegi wchodza bez problemow.

Guest jarkk

ja płaciłem za samą robociznę 150 zł także jeżeli po wymianie tarczy okazało by się za jakiś niedługi okres czasu , że np. łożysko się kończy to znów dochodzi ten sam koszt robocizny.

Czy przypalone sprzeglo ma na cos wplyw?

Na bezpieczeństwo podczas wyprzedzania i w skrajnych sytuacjach kiedy trzeba nagle ruszyć

Guest Domin

A czy ma wplyw mechaniczny na jakies inne czesci? ( tak jak nie zmieniony pasek na czas wiadomo czym sie konczy). Czy ze sprzeglem tez tak jest?

• 1 month later...
Guest maki

Witam.

to ja się podłączę do pytania.

W mojej P11 kombi (1.6) jak puszczam pedał sprzęgła to bierze na samym końcu,

do tego dosyć ciężko chodzi pedał sprzęgła, mechaniory powiedzieli, że ten typ tak ma,

ale jak to u nas mechaniory to mechaniory.

A teraz pytanie:

czy to znaczy wyciągniętą linkę, kończy się docisk, czy tarcze są cieńkie ?

co mogę zrobić samemu (podciągnąć linkę) ?

Pozdrawiam

Guest andreyy

witam ja też sie podłącze ze swoim pytaniem mam p10 1,6 a pytanie to sprzegło bieże dorze tylko jak wciskam pedał to tak jakoś ciężko trudno to opisać ale nie czuć momentu wysprzęglenia a pedał wchodzi " jak w zimne masło" docisk sie kończy czy całe sprzęgło

Guest Dżodżo

Jesli sprzeglo lapie wysoko, tzn. ze juz sie okladziny koncza, ale niekoniecznie musi to oznaczac wymiane tarczy badz calego sprzegla. Sprzeglo jak sie reguluje to im linke sie bardziej luzuje tym sprzeglo lapie nizej. Jak sie linke naciaga to sprzeglo lapie wyzej. Proponuje u Was poluzowac linke. Jesli linka jest calkowicie poluzowana i sprzeglo nadal lapie u samej gory to czas na wymiane sprzegla jesli zacznie sie slizgac.

POZDRAWIAM.....

Guest _PM_
A jezeli bede mial hydrauliczne to jak mam poprawic jego skok

jest stoper do regulacji. Podaj wreszcie czym jeździsz ?

...możesz napisać coś więcej (mam p11.144 1,6)?? :)